Ειδησεογραφικό site

Κατάργηση του «χαμηλού» ΦΠΑ περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο, γράφει η Bild – Παραχωρήσεις Τσίπρα στο τελευταίο δευτερόλεπτο αναφέρει το Focus

73

Κατάργηση του συντελεστή 6,5% προβλέπει η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα Bild.

Στις ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται, περιλαμβάνονται: Άμεση κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και όχι από το 2016 εξοικονομώντας έσοδα 200 εκατομμυρίων  ευρώ, κατάργηση του συντελεστή 6,5% (παραμένουν μόνο δύο-13% για τρόφιμα και φάρμακα και 23% για τα υπόλοιπα), το ηλεκτρικό ρεύμα μένει στο 13%, περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων – ένα μέτρο που φορά 80.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη άνω των χιλίων ευρώ-μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και τέλος, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ ετησίως κατά 50%.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild», η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει στην πρότασή της ότι χωρίς αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να υπογράψει καμία συμφωνία.

Focus: Το έγγραφο του Τσίπρα έχει στόχο τη λύση

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποβάλει μία νέα πρόταση για την επίλυση της κρίσης. Το έγγραφο του Έλληνα πρωθυπουργού έχει στόχο να φέρει την τελική λύση», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Focus» και προσθέτει: «O Αλέξης Τσίπρας θέλει να εξοφλήσει το ελληνικό χρέος και να τονώσει την ελληνική οικονομία». Σε άλλο δημοσίευμά του το περιοδικό διαπιστώνει  μία κινητοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας σε ότι αφορά το «Grexit Poker». Οι παραχωρήσεις του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο δευτερόλεπτο, είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού σε άλλο άρθρο του σχολιάζοντας τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild»  αναφορικά με τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Die Zeit: Πιθανή η συμφωνία

Πιθανή είναι μία συμφωνία με τους εταίρους, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνοντας ότι στις νέες ελληνικές προτάσεις ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε υψηλές φορολογικές αυξήσεις για την εξοικονόμηση πόρων που στόχο έχουν την επίλυση της κρίσης. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Guardian: Εξάμηνη παράταση προτείνουν οι δανειστές

Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος είναι σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian η τελευταία πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα η πρόταση περιλαμβάνει και εκταμίευση κεφαλαίων 18,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενώ όσον αφορά το χρέος αρκούνται σε μια δέσμευση για ελάφρυνσή του αργότερα.

Ειδικά για το χρέος οι πηγές του Guardian εξηγούσαν ότι η δέσμευση θα έρχεται με προϋποθέσεις και όχι ως ένα τμήμα του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Tα χρήματα, κατά τον Guardian, θα προέλθουν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και από την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα κριθούν από το πόσο έτοιμος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις εστιασμένες σε:
– δημοσιονομικούς στόχους
– μειώσεις συντάξεων
– αυξήσεις φόρων

Reuters: Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στην πρότασή της η Ελλάδα προσφέρεται να αυξήσει σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και να εξορθολογήσει διάφορες εξαιρέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα.

Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει τον βασικό ΦΠΑ στο 23%, 13% ΦΠΑ σε ενέργεια και τρόφιμα και 6% για φάρμακα και βιβλία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν αναμένεται να υπάρξει τη Δευτέρα τελική συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να υπάρξουν διευκρινίσεις επί της πρότασης. Ωστόσο η σημερινή ημέρα μπορεί να είναι ένα βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.