Ειδησεογραφικό site

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προωθούν Σαμαράς-Βενιζέλος

64

Το θέμα της κατάργησης του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας» θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Η επίσημη συνάντηση -η πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση- θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, αφού ο πρωθυπουργός γίνει νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να ταξιδέψουν μαζί την Τρίτη τις Βρυξέλλες όπου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΤΙ σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον παρόντα εκλογικό νόμο, το πρώτο σε σταυρούς κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε αλλαγή αυτής της παραμέτρου του νόμου με το επιχείρημα ότι αν καταργηθεί θα εκπροσωπούνται πιο αναλογικά τα κόμματα.

Αν καταργηθεί, με απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου, αυτό θα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές δεν θα μπορέσει να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και πιθανόν δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παράδειγμα: Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με το 24% των ψήφων πήρε 130 έδρες εξαιτίας του μπόνους. Αν το μπόνους είχε καταργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε μόνον 80 έδρες ενώ από την πλευρά της η ΝΔ, παρά τη διαφορά των 4 μονάδων θα έπαιρνε 70 έδρες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.