Ειδησεογραφικό site

Εκτός ευρωβουλής και οι 22 απερχόμενοι ευρωβουλευτές

46

Ριζική είναι η ανανέωση της ελληνικής ομάδας των ευρωβουλευτών καθώς ούτε ένας από αυτούς που είχαν μπει στην ευρωβουλή το 2009 και διεκδίκησαν τώρα την ψήφο των πολιτών δεν καταφέρνει να εκλεγεί, όπως τουλάχιστον φαίνεται με την ενσωμάτωση του 30%, περίπου, των σταυρών.

Μόνη εξαίρεση ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, έχει μια θητεία στην ευρωβουλή. Οχι την περίοδο που ολοκληρώνεται, αλλά την αμέσως προηγούμενη, δηλαδή την περίοδο 2004-2009, όταν και ήταν ο μοναδικός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν θα ανανεώσει τη θητεία του.

ΝΔ

Πλήρης είναι η ανενέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ καθώς κανένας από όσους διετέλεσαν ευρωβουλευτές την περίοδο 2004-2009 [Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης (προσχώρησε στην ΔΗ.ΣΥ. το 2010 και στην Δράση το 2012), Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Τσουκαλάς), δεν επανεξελέγει. Να σημειωθεί πως εκτός από την κ. Κράτσα,οι υπόλοιποι δεν ήταν υποψήφιοι για διαφόρους λόγους.

Ελιά

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε βγάλει οκτώ ευρωβουλευτές είχε στείλει στην Ευρωβουλή τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου (τον αντικετέστησε αργότερα ο Σπύρος Δανέλλης), Συλβάνα Ράπτη, Σταύρο Λαμπρινίδη (τον αντικατέστησε λίγο αργότερα ο Δημήτρης Δρούτσας), Χρυσούλα Σαατσόγλου, Γιώργο Σταυρακάκη, Μαριλένα Κόππα, Άννυ Ποδηματά και Κρίτωνα Αρσένη. Από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών με την «Ελιά» κατέβηκε στις εκλογές μόνο η Συλβάνα Ράπτη η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα επανεκλεγεί αφού τερματίζει τέταρτη. Ωστόσο, στις ευρωεκλογές αυτές κατέβηκαν υποψήφιοι και οι Κρίτων Αρσένης, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν δεν επανεκλέγεται αλλά και η Μαριλένα Κοππά η οποία κατέβηκε με την ΔΗΜΑΡ η οποία δεν βγάζει κανέναν ευρωβουλευτή και άρα δεν εκλέγεται.

Οικολόγοι Πράσινοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στις ευρωεκλογές του 2009 είχαν ακλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο ο οποίος λίγο αργότερα παραιτήθηκε υπέρ του Νίκου Χρυσόγελου. Σε αυτές τις εκλογές, όμως, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

ΚΚΕ

Πλήρης η ανανέωση και στο ΚΚΕ καθώς το 2009 είχαν εκλεγεί οι Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας. Τον πρώτο αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Αγγουράκης λίγους μήνες αργότερα, καθώς ο κ. Παφίλης συμμετείχε στις εθνικές εκλογές. Οπως όλα δείχνουν το κομμουνιστικό κόμμα θα στείλει στην ευρωβουλή τους Κωνσταντίνο Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Ο κ. Παφίλης δεν ήταν υποψήφιος, ο κ. Τούσσας ήταν αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ σημειώνεται ότι ο Αγγουράκης έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.

ΛΑΟΣ

Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, την Νίκη Τζαβέλλα και τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Σαλαβράκο για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές. Η κυρία Τζαβέλλα σε αυτές τις ευρωεκλογές κατέβηκε με τη ΝΔ ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί.

Η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στέλνουν για πρώτη φορά αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα μάλλον αναμενόμενο οι 6 έδρες που θα έχουν συνολικά να μην έχουν αναφορά σε παλαιότερο ευρωβουλευτή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.