Ειδησεογραφικό site

Κατάπαυση του πυρός στη ΝΔ, με εντολή Καραμανλή – Παγώνουν, προς το παρόν, οι αμφισβητήσεις σε βάρος του Σαμαρά – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

45

Του Γιάννη Χρηστάκου

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προχώρησαν οι «φυλές» της Νέας Δημοκρατίας μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την ευρωζώνη. Σε αυτό συνέβαλε ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος έδωσε εντολή προς πάσα κατεύθυνση να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομά του στα σενάρια διαδοχής της ΝΔ και κυρίως να τον εμπλέκουν σε μηχανορραφίες που θέλουν να ηγείται σχεδίων για τη διαδοχή. Ωστόσο, ένα όνομα που δεν συζητείται πολύ τον τελευταίο καιρό αλλά αναμένεται να απασχολήσει το εσωτερικό της ΝΔ στο προσεχές διάστημα , είναι αυτό του Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Ο πρώην υπουργός και έμπειρο πια στέλεχος της ΝΔ δεν βιάζεται, παρακολουθεί όλους όσοι έχουν ήδη βγει μπροστά και περιμένει, γνωρίζοντας ότι ακόμη δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσει στις όποιες κινήσεις του.

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ

Τα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό της Νέας δημοκρατίας δείχνουν προχειρότητα και ανοργανωσιά. Οι φωνές ευθείας αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά , προήλθαν κυρίως από πικραμένους βουλευτές που δεν εξελέγησαν (για κάποιους με πολλά , είναι η αλήθεια, εμπόδια από τους μηχανισμους της Συγγρού). Οι υπόλοιποι, παρασύρθηκαν από το κλίμα της βαριάς ήττας και κυρίως μπέρδεψαν τα όσα ακούγονται στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια με αυτά που στην πραγματικότητα γίνονται. Η στρατηγική Σαμαρά μετά τις εκλογές για την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και η ρητορική ότι «σύντομα η ΝΔ θα κληθεί να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο» μόνο τυχαία δεν είναι. Από τη μία δόθηκε η δυνατότητα να ξετρυπώσουν τους «λαγούς» αφού ήταν βέβαια ότι αυτά τα επιχειρήματα θα προκαλούσαν αντιδράσεις και από την άλλη εκτιμήθηκε ότι σε κάθε μία από τις δύο επιλογές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας θα επέλθει η δικαίωση του Σαμαρά. Μια κατάσταση win – win δηλαδή (που θα λεγε κι ο Παπανδρέου) για την οποία απλώς απαιτείται λίγος χρόνος ακόμη.

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αυτές τις μέρες, κορυφαία στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι υπάρχει μια περίεργη κατάσταση σε σχέση με την επιθυμία της κοινωνίας, τις αξιώσεις της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ αλλά και τις γνώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως λένε, να μπορεί η κυβέρνηση να περνά άνετα την επικοινωνιακή της τακτική με τη λογική ότι θα υπάρξει μια νέα συμφωνία χωρίς προαπαιτούμενα και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Επίσης εκτιμάται ότι τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, στην προσπάθειά τους να μην έρθουν σε κόντρα με την κοινωνία που στηρίζει υπερήφανα τον ανένδοτο κατά του Βερολίνου, συμπλέουν με την κυβερνητική στρατηγική, τουλάχιστον εως ότου φανούν τα αποτελέσματα αυτής της πρωτόγνωρης είναι η αλήθεια μάχης που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο «ΒΟΥΔΑΣ»

Υπό αυτές τις συνθήκες και έχοντας κατά νου ότι έρχονται άγνωστες εξελίξεις, οι δελφίνοι της ΝΔ βάζουν τα σπαθιά στα θηκάρια και περιμένουν. Οσα όμως έγιναν τις προηγούμενες μέρες προκάλεσαν και την οργή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος από την επομένη των εκλογών δεν έχει σταματήσει να δέχεται όποιο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας του ζήτησε ραντεβού. Ο πρώην πρωθυπουργός ήλεγχε απόλυτα την κατάσταση αφου σε όσους συναντούσε συνιστούσε ψυχραιμία και ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα θέμα συζήτησης περί διαδοχής στη ΝΔ. Ακόμη και σε αυτούς που εμπιστεύεται απόλυτα, ο Καραμανλής εξηγούσε ότι εάν η κατάσταση στη χώρα ξεφύγει από ατύχημα, τότε δεν θα έχει καμία σημασία για τους πολίτες το εάν κάποιοι θέλουν άλλο αρχηγό στη ΝΔ αλλά το πως θα αντιμετωπίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τις εξελίξεις. Και σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΑΡΙΕΤΤΑ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το τραπέζι που διοργάνωσε η Μαριέττα Γιαννάκου και στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί εκ των κορυφαίων της ΝΔ και ακούστηκαν πολλά. Σε μια από τις συζητήσεις εκείνης της βραδιάς, εκτιμήθηκε ότι θα ήταν καλό, η κ. Γιαννάκου να συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή και να του μεταφερθούν οι απόψεις των στελεχών τόσο για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση όσο και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία. Η Μαριέττα όντως ζήτησε το ραντεβού με τον Καραμανλή και μάλιστα αυτό έγινε γνωστό στους δημοσιογράφους οι οποίοι και στήθηκαν με τις κάμερες στην Παναγή Κυριακού για να καλύψουν την συνάντηση. Δεν γνώριζαν όμως ότι ο Καραμανλής είχε αρνηθεί και μάλιστα δυσαρεστήθηκε όταν έμαθε ότι η κ. Γιαννάκου ήθελε να γίνει συνάντηση με την ίδια ως επικεφαλής ομάδας στελεχών που θα συζητούσε με τον πρώην πρωθυπουργό για τις εξελίξεις. Οι διαρροές για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ είχαν αρχίσει να περιγράφουν τον ίδιο ως εμπλεκόμενο σε διάφορα σενάρια στην κούρσα της διαδοχής και μάλιστα οι δημοσιογράφοι είχαν αρχίσει να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο έξω από το γραφείο του για να κάνουν δηλώσεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ετσι, ο Καραμανλής έδωσε εντολή να μπει φρένο σε όσους απεργάζοναι κάθε είδους σενάρια τονίζοντας ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο και κάθε στόχευση σε διαφορετικό πολιτικό αντικείμενο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επιπρόσθετα, ο Καραμανλής εκτιμά ότι όσοι ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο κάνουν κακό όχι μόνο στον εαυτό τους, κάτι το οποίο βεβαίως αφορά αποκλειστικά τους ίδιους, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία που οι πολίτες της έχουν αναθέσει τον θεσμικό και εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, τώρα όλοι κάνουν πίσω χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται οι συζητήσεις και δεν αναπτύσσονται οι προβληματισμοί για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ.

 

ΤΟ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ

Μέσα σε αυτό το σκηνικό στους κόλπους της ΝΔ, ένα πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει ενεργά τις συζητήσεις των ημερών είναι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Κατά καιρούς, το όνομά του έπαιζε στα σενάρια της δελφινολογίας για την επόμενη μέρα, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δίνει σάρκα και οστά στις σχετικές συζητήσεις. Αυτά δημοσίως, γιατί στο παρασκήνιο, το οποίο όμως φροντίζει να μη βγαίνει στο φως, ο πρώην υπουργός κάνει προσεκτικές κινήσεις. Σε αυτή την φάση, ο Ευρυπίδης έχει στενό κύκλο συνομιλητών, και υπάρχει εμπιστοσύνη για τα όσα λέγονται. Σύμφωνα με όσους αναλύουν τις εξελίξεις μαζί του, υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Ευρυπίδη, σε περίπτωση βεβαίως που στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις εντός της ΝΔ, φιλοκαραμανλικές ( χωρίς απαραιτήτως να συμμετέχει ενεργά ο Καραμανλής σε αυτό). Το πλεονέκτημα είναι, όπως εκτιμάται, ότι τα ονόματα που έχουν «παίξει» ως τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και ίσως ο Βορίδης (ο Τζιτζικώστας μάλλον έχει αποκλειστεί) έχουν σαφή νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τον Στυλιανίδη που κινείται στον χώρο του κέντρου και μπορεί να εκφράσει τις δυνάμεις της ΝΔ που μάλλον θα ήθελαν μια στροφή της παράταξής τους προς τα εκεί. Ο Στυλιανίδης δεν βιάζεται, περιμένει τις εξελίξεις και θα ανοίξει βήμα εάν αισθανθεί ότι συντρέχουν όντως σοβαρές προυποθέσεις να το κάνει.

Η σιγουριά για δικαίωση του και η αχίλλειος πτέρνα του Σαμαρά

Όλα όσα συμβαίνουν στο γαλάζιο προσκήνιο και παρασκήνιο είναι σε γνώση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει και ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι των επικριτών του. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα όρια και τις αντοχές των διαπραγματευόμενων μερών στη διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι δρόμοι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μόνο δύο: Ή θα ζητήσει παράταση του μνημονίου (και όχι της δανειακής σύμβασης) ή θα πάει σε ρήξη. Όποια από τις δύο επιλογές και αν γίνει, τον δικαιώνει. Το μόνο που θα του δημιουργούσε πρόβλημα , είναι η έστω και πρόσκαιρη αποδοχή των δανειστών να δεχτούν μια παράταση γέφυρα, δεχόμενοι ωστόσο την εφαρμογή ορισμένων και επιλεκτικά ελάχιστου κόστους μέτρων ανακούφισης. Πρόσκαιρη, διότι αυτή η συμφωνία θα είναι προσωρινής μορφής και μέχρι να συμφωνηθεί το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει όλο το δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ακριβώς σε αυτό το χρονικό διάστημα, κρύβεται και η «αχίλλειος πτέρνα» του Σαμαρά. Ο ίδιος γνωρίζει ότι οι επίδοξοι αρχηγοί θα επιχειρήσουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις, έστω στο διάστημα αυτών των μηνών όπου θα έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η μάχη της κυβέρνησης Τσίπρα απέδωσε. Αρα, η κυβέρνηση Σαμαρά όντως δεν διαπραγματεύτηκε όπως έπρεπε για να γλιτώσει πολλά δύσκολα μέτρα για τα οποία είχε ξεσηκωθεί και μεγάλη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Το σίγουρο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς ακόμα και σε τέτοιο περιβάλλον θα έχει την δυναμική να αντέξει τις εσωκομματικές πιέσεις μέχρι να φτάσει η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συμφωνήσει στο τριετές πρόγραμμα με δύσκολα μέτρα τα οποία δεν θα μπορεί να κρύψει. Για να έχει όμως αυτή τη δυναμική ο Σαμαράς θα φροντίσει από τώρα με στοχευμένες κινήσεις που θα κάνει άμεσα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και γενναίες ανακατατάξεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, ικανοποιώντας και πολλά από τα κορυφαία στελέχη που το ζητούν. Αυτό δεν θα του κοστίσει και πολύ, όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της ΝΔ αφού ούτε ο Δημήτρης Σταμάτης ούτε και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης κατέχουν αυτή τη στιγμή κάποια άλλη ιδιότητα πέραν αυτής του στενού συνεργάτη.

Γιατί προτιμούσαν τον Παυλόπουλο από τον Αβραμόπουλο

Έκπληξη θεώρησαν οι περισσότεροι στη ΝΔ την τελική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Τα αισθήματα ήταν ανάμεικτα στη ΝΔ. Σίγουρα η απόφαση χαροποίησε τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Κώστα Καραμανλή για διαφορετικούς όμως λόγους τον καθένα. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ήθελε την επιστροφή Αβραμόπουλου στην Αθήνα και μάλιστα δυσκολεύτηκε να πειστεί όταν όλα είχαν δρομολογηθεί για την εγκατάστασή του επιτροπου στην Ηρώδου του Αττικού. Σε πρώτη ανάγνωση, ο Αβραμόπουλος «έχει τσαλακωθεί» από την εξέλιξη της τελευταίας στιγμής και άρα αυτό δεν του κάνει καλό σε περίπτωση που ήθελε να αναμειχθεί στα εσωτερικά της ΝΔ στο προσεχές μέλλον. Ο Κώστας Καραμανλής ικανοποιήθηκε για την αξιοποίηση ενός στενού του φίλου και συνεργάτη και ουσιαστικά ενός διαχρονικού συνεργάτη των Καραμανλήδων από τον καιρό που εργαζόταν ως νομικός στο γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Βαθιά μέσα του, ο Καραμανλής (ο οποίος είχες συνομιλήσει με τον Αβραμόπουλο προ ημερών για την πρώτη επιλογή Τσίπρα) ίσως και να αισθάνεται μια δικαίωση ενθυμούμενος το μεγαλοπρεπές άδειασμα που του είχε επιφυλάξει , παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων ο Αβραμόπουλος στο περίφημο δείπνο του «Διονύσου». Οι βουλευτές στην πλειονότητά τους είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα αφού η προτίμησή του σε πρόσωπο από τη Νέα Δημοκρατία δείχνει μια διάθεση εθνικής συνεννόησης και τήρησης των απαραίτητων πολιτικών ισορροπιών που είναι απαραίτητες για τις δύσκολες μέρες που διανύει ο τόπος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.