Ειδησεογραφικό site

Ο διχαστικός κ. Παυλόπουλος – Μια πενταετία μέσα σε θύελλες – Τι έγραψε το «Καρφί»

52

Έμειναν «Παυλόπουλοι» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο άκουσμα της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί τώρα ως θεσμός να συμβολίζει την ενότητα του έθνους, αλλά ως πρόσωπο έχει προκαλέσει κατά την πολιτική καριέρα του διχασμούς, ενστάσεις και διαφωνίες.

Μπορεί σήμερα να καλείται από την πολιτειακή θέση του να προασπίσει το δημοκρατικό πολίτευμα, ωστόσο χθες, το 2012, ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου σιώπησε όταν ο χρυσαυγίτης Η. Κασιδιάρης προπηλάκισε τη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου. Τότε δείλιασε να προστατεύσει δυο γυναίκες βουλευτές της Αριστεράς, αλλά σήμερα αποτέλεσε την επιλογή του κ. Τσίπρα για το προεδρικό αξίωμα.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Αυτή ακριβώς η επιλογή προκάλεσε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις και, επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, το χλιαρό χειροκρότημα και η απολογητική διάθεση στήριξης της υποψηφιότητας από τον πρωθυπουργό καταδεικνύουν το πρώτο πολιτικό ατόπημα του Μαξίμου. Από τις φανερές, έστω και ευγενικές, αρνήσεις ήταν η απουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκη από την ψηφοφορία για ιατρικούς λόγους, καθώς και η υποβόσκουσα αντίδραση βουλευτών, κυρίως προερχομένων από την αριστερή πλευρά. Κορυφαία ηχηρή αντίδραση αυτή του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος, όπως διέρρευσε, αναγκαστικά δέχτηκε την επιλογή ως το μη χείρον βέλτιστον, καθώς και του πασοκογενούς Α. Μητρόπουλου, ενώ γκρίνια υπήρξε και από την πλευρά της Ραχήλ Μακρή. Και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν οι αντιδράσεις οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΑΘΗΝΑ

Η πολιτική πορεία του κ. Παυλόπουλου σφραγίστηκε από τη συμμετοχή του, ως πολιτικά υπευθύνου, στις μεγαλύτερες τραγωδίες της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Το 2007 από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών μαζί με τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, χειρίστηκαν εγκληματικά για τη χώρα τις φωτιές στην Πελοπόννησο με δεκάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Η θητεία του στο ΥΠΕΣ ταυτίστηκε με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα Δεκεμβριανά του 2008, που κατέστρεψαν την Αθήνα, και συνοδεύτηκε από την προσχηματική παραίτησή του, η οποία ποτέ δεν έγινε δεκτή από τον τότε πρωθυπουργό. Σαν εύσημο στο πρόσωπό του προβάλλεται από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αγνοούν την τότε στάση της Κουμουνδούρου, η άρνησή του να κηρυχτεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να χρησιμοποιηθεί ο στρατός. Ενδεικτικό της αντίληψής του για τον ρόλο των σωμάτων ασφάλειας και της αδυναμίας του να χειριστεί καταστάσεις κρίσης είναι και η υπόθεση της «ζαρντινιέρας», για την οποία οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τότε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το απαύγασμα ωστόσο της πορείας του είναι ότι αποτέλεσε το κατεξοχήν σύμβολο της πελατειακής Ελλάδας, αφού πιστώθηκε χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο με την περιβόητη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που η κυβέρνηση Σαμαρά ενέταξε στους μνημονιακούς ελέγχους και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι επί των ημερών του, από το Μάρτιο του 2004 ως τον Ιούνιο του 2009, έγιναν περίπου 865.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, οι περισσότερες εκτός ΑΣΕΠ.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η επιλογή του κ. Παυλόπουλου είχε και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, αφού, όπως λένε, δεν έχει ψηφίσει μνημονιακούς νόμους. Ουδέν ψευδέστερον, αφού ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως βουλευτής της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του κ. Παπαδήμου ψήφισε «ναι» σε όλα, ακολουθώντας τη γαλάζια γραμμή υπερψήφισης του μνημονίου 2, ενώ διαφοροποιήθηκε μόνο ως προς το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα της πολιτικής ζωής εκτιμούν ότι με την επιλογή αυτή και τις φιλικές σχέσεις με τον κ. Καραμανλή ο κ. Τσίπρας επιχειρεί αφενός να απομονώσει τον κ. Σαμαρά από το κεντρο-δεξιό ακροατήριο, αφετέρου να ικανοποιήσει την επιλογή του συγκυβερνήτη κ. Καμμένου να καθορίσει το παιχνίδι διαδοχής στη ΝΔ, ρίχνοντας δίχτυα προς την καραμανλική πλευρά.

Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατευνάσει αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και να ικανοποιήσει τους ΑΝΕΛ, «αθωώνει» την κυβέρνηση Καραμανλή από τις ευθύνες της για την κρίση. Ανοίγει παράθυρο για συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές συμβάσεις μετά το 2009 και όχι για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία των κυβερνήσεων Καραμανλή, για τα οποία έχει καταδικαστεί με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Μια συμβολική υποψηφιότητα, που σηματοδοτεί ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας και προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών, επέλεξαν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ για να αντιδράσουν στην επιλογή Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδωσε και πολιτικό στίγμα στην καταψήφιση του Π. Παυλόπουλου σημειώνοντας ότι δεν ψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς. Κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα».

Σκληρή δήλωση εξέδωσε το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «συναλλαγή», ενώ απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό αναφέρει: «Είναι κρίμα και ντροπή, ένας πρωθυπουργός της… Αριστεράς να μετατρέπεται σε πλυντήριο ευθυνών της κυβέρνησης των εμπρηστών, που κατέκαψαν την οικονομία της χώρας και μετά έφυγαν τρέχοντας».

Για το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου σημειώνει ότι επιβραβεύεται «ο κατεξοχήν εκπρόσωπος των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών του πολιτικού συστήματος της χώρας και ταυτόχρονα ο κατεξοχήν εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που ευθύνεται για τον διπλασιασμό του χρέους, την επίτευξη απίστευτων ελλειμμάτων, που μόνο το 2009 έφτασαν στα 36 δισ. ευρώ και είχαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στο μνημόνιο». Και όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση είναι υποκριτική η επιλογή την ώρα που η κυβέρνηση έχει πει ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί πώς φθάσαμε στο μνημόνιο.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.