Ειδησεογραφικό site

Θεοχάρης: Δεν έχω απειλήσει κανέναν να μιλήσω, ούτε να «απασφαλίσω»-Έκανα τη δουλειά μου καλύτερα από τον καθένα

105

Υλοποίησα αυτά που έπρεπε να γίνουν, τόνισε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην τηλεόραση του STAR.

Πρόσθεσε πως έκανε τη δουλειά του καλύτερα από τον καθένα τις τελευταίες δεκαετίες και καλύτερα από όσο θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να την κάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες που διακινούνται απο χθες το βράδυ περί απειλών του ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις εφόσον δεν τον καλύψει η κυβέρνηση.

«Δεν έχω απειλήσει κανέναν να μιλήσω, ούτε βεβαίως να απασφαλίσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοχάρης.

Νωρίτερα διακινούνταν πληροφορίες, κυρίως μέσω τηλεοπτικών σταθμών, ότι ο κ. Θεοχάρης φερόταν να είχε δηλώσει πως θα αποκάλυπτε παρεμβάσεις που είχε δεχθεί στο έργο του εάν δεν τον κάλυπτε η κυβέρνηση.

Η απομάκρυνση, οι αντιδράσεις, η επόμενη μέρα

Θύελλα αντιδράσεων και ανησυχιών προκαλεί διεθνώς η αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η επόμενη μέρα της παραιτήσεώς του, βρίσκει την Αθήνα να μετρά κέρδη και ζημιές, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν από σήμερα τις αιτήσεις υποψηφίων για να αναλάβουν την θέση του απερχόμενου Γραμματέα.

Στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε οφέλη από την απομάκρυνση του κυρίου Θεοχάρη, τον οποίο αντιμετώπιζαν συχνά ως εμπόδιο στα σχέδιά τους, επειδή δεν ήταν κομματικά ελεγχόμενος.

Θεωρούν ότι, εκ της θέσεώς του και μόνον τουλάχιστον, ως επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, συγκέντρωνε την αντιπάθεια μεγάλου μέρους των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων δέχονται με ανακούφιση την είδηση για την αποχώρησή του. Σκοπεύουν δε να κεφαλαιοποιήσουν τη εξέλιξη αυτή, για να σηματοδοτήσει την επιχειρούμενη στροφή στην οικονομική πολιτική, με το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα για μέτρα ανακούφισης των φορολογουμένων.

Από την άλλη όμως, η Κομισιόν εκφράζει ανοικτά πλέον «βαθιά ανησυχία» και «έντονη δυσφορία» επειδή θεωρούσε το κύριο Θεοχάρη σαν ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση. Στις Βρυξέλλες περιμένουν να δουν ποιο πρόσωπο θα τον διαδεχθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πάρει χρόνο για να πείσει για την αξιοπιστία του. Διαπιστώνουν όμως ότι το πείραμα του «μόνιμου» και «ανεξάρτητου» γενικού γραμματέα στον κρατικό μηχανισμό, υποσκάπτεται από κομματικούς παράγοντες –για αυτό άλλωστε οι δανειστές απαίτησαν να έχει 5ετή θητεία ώστε να μην εξαρτάται το έργο του από τον εκλογικό κύκλο.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί στην κυβέρνηση διαβλέπουν ότι πλέον η Τρόικα μπορεί να εντείνει τις πιέσεις, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης, ώστε να διασφαλίσει πως θα τηρηθεί ό,τι συμφωνηθεί. Μπορεί να επιμείνει για «περισσότερο Μνημόνιο», ειδικά εάν αποχωρήσει και ο κύριος Στουρνάρας, επειδή μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες η Τρόικα θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της για:

– την εκταμίευση των υποδόσεων Ιουνίου και Ιουλίου

– τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση

– το τρίτο δάνειο που εξετάζεται να δοθεί στη χώρα μας

– τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το γεγονός και μόνον ότι η «προαναγγελία» της αποχώρησης Θεοχάρη προήλθε από το πολιτικό ρεπορτάζ, με επιλεκτικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου σε χθεσινές εφημερίδες, δεν πείθει τους ξένους ότι ο πενταετούς θητείας Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είχε στην πραγματικοτητα «προσωπικούς λόγους» για να παραιτηθεί, αλλά μάλλον ότι προσφέρθηκε ως «Ιφιγένεια» -επειδή δεν μπορούσε η κυβέρνηση να τον «απολύσει»- προς εκτόνωση των αντιδράσεων του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Δώρο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όμως διαβλέπουν και ένα επιπλέον κίνδυνο: να βγει ωφελημένος ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ από την εξέλιξη αυτή.

Η άποψη αυτή λέει πως είναι ευτύχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που απαλλάσσεται από το «καθήκον» να πρέπει να απομακρύνει το ίδιο τον κύριο Θεοχάρη, αν και όποτε αναλάμβανε κυβερνητική ευθύνη, αφού υπήρχε η προσδοκία πως ο κύριος Θεοχάρης θα ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που θα του ζητούσαν να φύγει. Έτσι δεν θα χρειαστεί ποτέ να έρθουν αντιμέτωποι στο θέμα αυτό με την Τρόικα, αφού το έκανε ήδη πρώτη η Νέα Δημοκρατία. Αλλά και για τον διάδοχό του, μπορεί να ακολουθήσει την ίδια «συνταγή» απομάκρυνσης, στο δρόμο που άνοιξε η σημερινή κυβέρνηση.

Επιπλεον, πολλοί βλέπουν τώρα ότι χάνεται και το πολιτικό «αλεξικέραυνο» που είχαν οι μηχανισμοί των κομμάτων, καθώς ο κύριος Θεοχάρης συγκέντρωνε τα πυρά κατά της εφαρμογής των φορολογικών νόμων, και όχι κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Όπως επισημαίνεται, «καλύτερα αν ήταν να εκδιωχθεί, να γινόταν πριν τις εκλογές, ώστε να φανεί αν αυτός ήταν ο υπαίτιος για το εκλογικό αποτέλεσμα ή αν η απομάκρυνση θα ενίσχυσε με ψήφους την κυβέρνηση».

Νέος «μόνιμος» γραμματέας

Επί της ουσίας πάντως,η αλλαγή προσώπου δεν συνεπάγεται και αλλαγή πολιτικής, καθώς από τη θέση του ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας δεν παίρνει μέτρα, αλλά εφαρμόζει όσα έχουν ψηφιστεί και ισχύουν. Ο διάδοχός του θα πρέπει, επίσης, εκτός της «έξωθεν» καλής μαρτυρίας, να έχει και πολύ γερό «στομάχι» για να αντέχει τις κρίσεις και επικρίσεις για ό,τι πάει στραβά.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν εξηγεί τους λόγους της ανησυχίας της, τονίζοντας ότι:

– «ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας»,

– «η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας».

– «είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων».

– Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων»

– «Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.