Ειδησεογραφικό site

Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ τη συνάντηση Στουρνάρα με Λαγκαρντ και Τόμσεν-Υποστήριξε ότι αφορά την περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος

65

Στην επιβεβαίωση ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας συναντήθηκε την Τρίτη 3 Ιουνίου στο Παρίσι με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόλ Τόμσεν προχώρησε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κάτι που επιβεβαίωσαν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως μπορεί να επιβεβαιώσει πως οι κ.κ. Λαγκάρντ και Στουρνάρας συναντήθηκαν στο Παρίσι την Τρίτη 3 Ιουνίου παρουσία του Πόλ Τόμσεν. Αν και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το περιεχόμενο της συνάντησης αρκέσθηκε να αναφέρει πως αφορούσε την περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Επιβεβαιώνω τη συνάντηση, αλλά δεν έχω να προσθέσω κάποιες λεπτομέρειες», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν είναι κάτι το «ασυνήθιστο» η Κριστίν Λαγκάρντ να έχει κατά καιρούς «ιδιωτικές» συναντήσεις με αξιωματούχους. Μάλιστα, αν και ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν η συζήτηση αφορούσε το χρέος, αλλά και για το κατά πόσον είναι φυσιολογικό στις ιδιωτικές συναντήσεις να μετέχει και ο κ. Τόμσεν (και να ταξιδεύει μάλιστα από τις ΗΠΑ για να παρίσταται) το στέλεχος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει.

Και από την ελληνική πλευρά επιβεβαιώθηκε, έστω και σε δεύτερο χρόνο, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους Κριστίν Λαγκάρντ και Πόλ Τόμσεν.

Αν και ο κ. Στουρνάρας διέψευσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, τελικά λίγη ώρα αργότερα πηγές του υπουργείου επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, καθώς αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως και από την πλευρά του ΔΝΤ.

Όλα δείχνουν πως ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει να διαδαματίζει ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η θέση του μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό και με ποια ιδιότητα θα συναντηθεί την ερχομενη Τετάρτη με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Τι εκμυστηρεύτηκε σε δημοσιογράφους

Χθες στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν ο ανασχηματισμός θα γίνει τη Δευτέρα και απάντησε «μάλλον», ενώ χαμογέλασε όταν τον ρώτησαν αν θα αποχωρήσει από το γραφείο του στην οδό Νίκης.

«Θέλετε να φύγετε;» ήταν η επόμενη ερώτηση για να απαντήσει: «Θέλω και δεν θέλω. Έχω δώσει πολλά στο υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ενώ, όταν ειπώθηκε από την άλλη πλευρά ότι και στην Τράπεζα της Ελλάδας θα έχει ουσιαστικό ρόλο, είπε: «Ναι! Αλλά θα είναι διαφορετικός ρόλος».

Οι τελευταίες φράσεις του κ. Στουρνάρα ερμηνεύονται από πολλούς ως προαναγγελία για τα νέα του καθήκοντα ως ο μεγαλοτραπεζίτης της χώρας.

Αντίδραση στη ανακοίνωση της Κομισιόν για Θεοχάρη

Στο μεταξύ ο κ. Στουρνάρας εξέδωσε μία μάλλον ασυνήθιστα αυστηρή δήλωση κατά της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κομισιόν για «χάρη» του κυρίου Θεοχάρη. Στην ανακοίνωση του ο κύριος Στουρνάρας τονίζει πως «κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Αν και σε πολλές περιπτώσεις ο κύριος Στουρνάρας έχει αναφερθεί και υπερασπιστεί δημοσίως «τις θυσίες του εληνικού λαού», η εξαιρετική μνεία που κάνει στην συνεισφορά των βουλευτών, μόνον αυτονόητη δεν φαντάζει την δεδομένη στιγμή, αλλά τον αναδεικνύει σε «ισορροπιστή» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελών, δείχνοντας έτσι πως παραμένει ενεργός στη διεκδίκηση της εμπιστοσύνης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας του στο υπουργείου Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ίδιος βέβαια δηλώνει σιβυλλικά πως «και θέλει και δεν θέλει να παραμείνει» στο υπουργείο Οικονομικών, αφού η θέση του είναι εξαιρετικά λεπτή, την ώρα μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Τρόικα, μιλώντας ανοιχτά για «χαλάρωση» της σκληρής λιτότητας και προκαλώντας «νευρικό κλονισμό» στους δανειστές ενόψει ανασχηματισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.