Ειδησεογραφικό site

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ – Ποια είναι τα 7 κλειδιά για τις διαπραγματεύσεις

36
Εντολή για διαβουλεύσεις, που θα οδηγήσουν σε μία φόρμουλα σοβαρής μεσοπρόθεσμης επίλυσης του χρηματοδοτικού προβλήματος και διευθέτησης του χρέους, με αντάλλαγμα προς τους δανειστές υποχωρήσεις από την πρόταση των 47 σελίδων, έχει η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την αυριανή καθοριστικής σημασίας τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ.Οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενοι από τεχνοκράτες, αναζητούν ή πιέζουν για μία χρυσή τομή, που να δίνει προοπτική ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρουν στους συνομιλητές τους (χθες είδαν τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί) τη διάθεση της Αθήνας να μετακινηθεί από την πρόταση των 47 σελίδων, η οποία αποτελεί το όριο της ελληνικής κυβέρνησης, μόνο εάν οι δανειστές συμπεριλάβουν στη συμφωνία ρυθμίσεις για το χρέος. Επιδιώκουν, δε, πέραν της αλλαγής χρήσης των 10,9 δις ευρώ που προορίζονται για το ΤΧΣ και την τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη μείωση του χρέους μέσω της μεταφοράς των ομολόγων ύψους 27 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζει ο Μάριο Ντράγκι.«Αν γίνουν βήματα σε αυτό το μέτωπο, τότε μπορεί να χαλαρώσει η γραμμή μας πίσω από το όριο των 47 σελίδων, αν και όχι πολύ» λέει κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναζητείται, υπό αυτό το πρίσμα ένας νέος κοινός τόπος ανάμεσα στην ελληνική συμβιβαστική πρόταση και το σκληρό κείμενο των 5 σελίδων που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Άλλωστε εκτιμά ότι μόνο έτσι μπορεί να περάσει στο εσωτερικό, το επώδυνο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνουν έτσι κι αλλιώς και οι δύο προτάσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι.

Εάν υπάρξουν σημαντικές κινήσεις σε αυτές τις διαβουλεύσεις αποκτά νόημα και δημιουργεί ελπίδες για λύση και η αυριανή τριμερή συνάντηση, όπου ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να ρίξουν το πολιτικό τους βάρος για μία λύση.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η πίεση και η ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ένα «ελληνικό ατύχημα», θα μετρήσουν στις διαθέσεις των ηγετών. Άλλωστε το θέμα απασχόλησε τους ηγέτες στη σύνοδο των G7 και παραμένει αγκάθι στο διεθνές πεδίο. «Ο χρόνος δεν τελειώνει μόνο για μας, αλλά και για τους άλλους» σημειώνουν μονότονα κυβερνητικές πηγές.

«Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. ευρώ

Την άποψη ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη εξέφρασε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, ο κ. Τσίπρας  είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν. «Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς αν η ελληνική χρεοκοπία θα είναι και αποτυχία του ευρώ, εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. «Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;» διερωτάται.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. «Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (να αποτύχουν οι συνομιλίες)».

Ακόμα διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο. «Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Αν βγει κάτι καλό για την Ελλάδα από αυτές τις διαπραγματεύσεις – όπως η χαλάρωση της λιτότητας- τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες ειδικά της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση», τόνισε.

Επιπλέον εκτίμησε ότι κατά την αυριανή συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel και τον Γάλλο Πρόεδρο, Francois Hollande, θα τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία. «Θέλουμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα του χρέους και όχι να ανακυκλώνεται το ίδιο πρόβλημα κάθε 6 μήνες», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος σημείωσε ότι δεν «βλέπει» ούτε επιθυμεί ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση ακόμα και αν στο τέλος δεν υπάρξει συμφωνία. «Αναλάβαμε καθήκοντα πριν από 3 μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την επιρροή μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.