Ειδησεογραφικό site

Η Χρεοκοπία της Ελλάδας και η απογοήτευση της ΕΕ στα πρώτα θέματα του Διεθνούς Τύπου

45

Η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στη «πρώτη σειρά» όλων των Διεθνών ΜΜΕ με κυρίαρχα σενάρια σε άρθρα και δημοσιεύματα αυτά της χρεοκοπίας της χώρας μας, αλλά και τις κακές σχέσεις που διαμορφώνονται με του πιστωτές και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αιτία τη μη επίτευξη συμφωνίας για το οικονομικό θέμα της Ελλάδας. Διαβάστε αναλυτικά τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου:

New York Times: Η Ελλάδα από μέρα σε μέρα χρεοκοπεί

Η προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα έχει γίνει κάτι σαν άσκηση στο… παράλογο. Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά από μέρα σε μέρα χρεοκοπεί. Κι αυτό οι περισσότεροι Ελληνες το γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το άρθρο του στους New York Times, με τίτλο «η παγίδα των Ελλήνων», o Roger Cohen.

Η χώρα κυβερνάται από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα οι υπουργοί του οποίου έχουν σχεδόν μηδενική εμπειρία διακυβέρνησης και μηδενική εμπειρία διπλωματίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ο Cohen, συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που προσπαθούν να κερδίσουν τον εμφύλιο της περιόδου ’46-’49 με την πεποίθηση ότι οι Κομμουνιστές, αυτή τη φορά, θα θριαμβεύσουν.

Χαρακτηριστικό της μηδενικής διπλωματικής εμπειρίας, η λέξη που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις προτάσεις των δανειστών, «παράλογες». Αυτή ακριβώς η λέξη ήταν, γράφει ο Cohen, και το κλειδί της αντίδρασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν βγήκε στο τηλέφωνο στον Έλληνα πρωθυπουργό την επομένη, αλλά και την Κυριακή δήλωσε ότι αν και το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο δεν μπορεί να βγάζει λαγούς από το καπέλο του σαν ταχυδακτυλουργός.

«Η πραγματικότητα είναι μια», συνεχίζει ο Cohen. «Επιστρέφει μπούμερανγκ και σε χτυπά στο πρόσωπο». «Το να αναγκάζεις την Ελλάδα και τη Γερμανία να συνυπάρχουν μέσα σε μια νομισματική ένωση θα είναι πάντα μια προσπάθεια να παραπλανήσεις την πραγματικότητα. Οι οικονομίες τους δεν συμβαδίζουν και ακόμη περισσότερο οι ιδιοσυγκρασίες τους», τονίζει.

«Οι περισσότεροι Ελληνες περιμένουν τα χειρότερα» σχολιάζει ο Cohen, καθώς «η κερδοσκοπία οργιάζει… Ελλείψει συμφωνίας η οικονομία θα καταρρεύσει, θα προκληθεί αναταραχή και νέες εκλογές. Αυτό ηχεί άσχημα, αλλά δεν είμαι και σίγουρος» γράφει και εκτιμά ότι τουλάχιστον «αυτό θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα παρά τη συνεχόμενη αποφυγή της αντιμετώπισής της». Ετσι κι αλλιώς, «τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο άσχημα επειδή ακριβώς δεν έχει πλήρως δοκιμαστεί».

Πάντως, ο αρθρογράφος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να παρατείνει το ξέσπασμα της επόμενης κρίσης σε λίγους μήνες από τώρα.

Όπως αναφέρει «οι πιστωτές πρέπει να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε έναν αιώνα να αποπληρώσετε το χρέος, αλλά τώρα είστε μόνοι σας. Φτιάξτε τη χώρα, είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ. Κάντε συμμαχίες με ξένους για να μπει χρήμα στην Ελλάδα. Θέλετε να δοκιμάστε την οδό του Πούτιν, με τη Gazprom μέσα στο ΔΝΤ, κάντε το! Εμείς δεν καθόμαστε πια στο σβέρκο σας, οπότε βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τους Ελληνες να πιστέψουν ξανά στην Ελλάδα χωρίς να είναι έτοιμοι να ρίξουν τις ευθύνες στο Βερολίνο ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Financial Times: Διαψεύστηκαν οι ελπίδες του Τσίπρα -Ο Ομπάμα του έριξε την ευθύνη

Τα αποτέλεσμα των εργασιών του G7 καταγράφει ο απεσταλμένος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, και φυσικά αναφέρεται στο ελληνικό θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις των ηγετών επί γερμανικού εδάφους.

Όπως αναφέρει ο Σπίγκελ, οι ελπίδες της ελληνικής πλευράς ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και θα πιέσει τη Γερμανία, διαψεύστηκαν. Αυτή τη φορά ο κ. Ομπάμα απέδωσε την ευθύνη στον Τσίπρα ζητώντας του να πάρει σκληρές αποφάσεις. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε την Αθήνα ότι πρέπει να κάνει γρήγορα δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα απομονώνεται στο διεθνές στερέωμα, εξαιτίας της μαχητικής της στάσης απέναντι στους δανειστές.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην συνάντηση της G7 στην Γερμανία, αισθάνθηκαν ότι είναι επείγον να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές να κάνουν παραχωρήσεις, ο κ. Ομπάμα απέδωσε την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα «για σκληρές αποφάσεις».

«Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά – ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται» ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση. «Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ο κ. Ομπάμα έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τις συγκεντρώσεις των ηγετών της G7 και της G20 για να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους – ειδικά στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ – να είναι πιο γενναιόδωροι στην χρήση των πόρων τους για την βοήθεια των πιο αδύναμων οικονομιών.

Η ελπίδα της Ελλάδας

Πράγματι, ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι ο Λευκός Οίκος θα παρέμβει στην «αναμέτρηση» Ελλάδας-δανειστών, για να κρίνει την έκβαση υπέρ τους. Ο κ. Ομπάμα κάλεσε τους δανειστές την Δευτέρα να δείξουν κάποια «ευελιξία». Αλλά δίνοντας έμφαση δημόσια στις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε μια τόση κρίση καμπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομπάμα έκλεισε μια από τις τελευταίες πιθανές εξόδους διαφυγής για την Αθήνα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της G7 με γνώση των συζητήσεων που έγιναν για την Ελλάδα στην συνάντηση, όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε οικονομική αστάθεια. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο κ. Ομπάμα ήταν πολύ πιο θετικά διακείμενος απέναντι στους Ευρωπαίους σε σχέση με τιυς προηγούμενες συναντήσεις των G7 και G20, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα απογοήτευσε ως συνομιλητής.

Πώς ανέχεται κανείς την Ελλάδα;

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι πως ορισμένες από τις πιο σκληρές δηλώσεις κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών έγιναν από τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ. Σύμφωνα με τον έναν από τους δύο αξιωματούχους, ο κ. Χάρπερ απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία αλλά αναρωτήθηκε «πώς ανέχεται κανείς την Ελλάδα».

Εκτός από την μεγάλη επιρροή που έχει η Ουάσινγκτον σε θέματα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι ο πιστωτής της Ελλάδας που έχει κρατήσει την πιο σκληρή γραμμή με την Αθήνα για την ανάγκη διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο ομόλογο του, Φρανσουά Ολάντ, στα περιθώρια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Αλλά η κ. Μέρκελ προειδοποίησε πως η πρόταση που έγινε από τους δανειστές την περασμένη εβδομάδα – την οποία απέρριψε εμφατικά – πρέπει να αποτελέσει την βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα είπε η κ. Μέρκελ.«Δεν είμαι σίγουρη ότι έχει απομείνει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει» τόνισε.

Προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων

Η Αθήνα φάνηκε να προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τους πιστωτές και να κλείσει μια συμφωνία, μετά την επιδείνωση του κλίματος την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έστειλε την Δευτέρα τρία από τα πιο έμπιστα στελέχη στις Βρυξέλλες, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. ΟΕυκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιλέχτηκε ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group.

Kαι οι τρεις τους θεωρούνται πραγματιστές από τους διαπραγματευτές της ευρωζώνης και είναι υπεύθυνοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά από μήνες αδιεξόδου.

Παρά τα σημάδια ότι η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τις διαφορές με τους πιστωτές, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αντιμετώπισε με σαρκασμό την πρόταση που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

Σε συνέντευξη του στην γερμανική Tagesspiegel, η οποία έγινε στο Βερολίνο όπου συνάντηση τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι θεσμοί «έχουν κάνει μια πρόταση που την κάνεις μόνο αν δεν θες μια συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχαν αποσυρθεί – με την στήριξη της κ. Μέρκελ – και ότι οι πιστωτές οπισθοχώρησαν σε απαιτήσεις που είχαν κάνει στην αρχή των συνομιλιών.

Time: Ελλάδα – πιστωτές παίζουν τη γάτα με το ποντίκι και οι ΗΠΑ απλά παρακολουθούν…

Πάγια πολιτική της Ουάσινγκτον είναι να αναλαμβάνει δράση για ό,τι στραβό συμβαίνει στον κόσμο, τώρα ωστόσο, Ευρώπη και Ελλάδα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες του.

Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο Τime ο αρθρογράφος του περιοδικού και πρόεδρος του Eurasia Group, Ian Bremmer, σημειώνοντας πως κάθε μέρα που περνάει το διακύβευμα μεγαλώνει στο «παιχνίδι» μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών. Ποια είναι η θέση ων ΗΠΑ σε όλα αυτά; Θέλουν μια σταθερή, στιβαρή ΕΕ που θα συντονίζει προτεραιότητες εξωτερικού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία, οι ISIS και η άνοδος της Κίνας. Και στο θέμα Ελλάδας – Ευρώπης, οι Αμερικανοί θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους.

Ποια είναι οι στρατηγική των ΗΠΑ σε όλο αυτό; Ο Bremmer αναφέρει πως έχει τρεις πτυχές: Στην πραγματικότητα είναι ένα ασυνάρτητο μείγμα της εικόνας που έχουν για τον εαυτό τους: της απαραίτητης Αμερικής, της οικονομικά ισχυρής Αμερικής και της ανεξάρτητης Αμερικής.

Στους G7, ο Ομπάμα ζήτησε από την Ελλάδα να πάρει σοβαρά την κατάσταση στα χέρια της και να προχωρήσει άμεσα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Λίγο αργότερα, όμως, είπε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία για να λύσουν το πρόβλημα και ότι τέλος πάντων πρέπει αμφότεροι να πάρουν σκληρές αποφάσεις.

Η εξήγηση του Bremmer σε όλα αυτά τα «ναι μεν, αλλά» του προέδρου Ομπάμα είναι η εξής: «Τα σχόλια αυτά αντικατοπτρίζουν την αμερικανική υπερηφάνεια, απότοκη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως μπορούν να εγγυηθούν την παγκόσμια ασφάλεια. Αυτό συνοδεύεται από την αίσθηση του δικαιώματος που απαιτεί να έχει η μόνη υπερδύναμη του κόσμου όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά στον κόσμο. Αυτή είναι η γενική κοσμοθεωρία των ΗΠΑ».

Υπάρχει, όμως, και η οικονομική διάσταση της χώρας που επιθυμεί να δρα παρασκηνιακά και να αφήσει το προβάδισμα στη Γερμανία.

Πέραν της οικονομικής συνεισφοράς των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον δεν προσφέρει στην πραγματικότητα τίποτα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Τίποτα που να έχει πραγματική αξία και να μειώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με την ανεξαρτησία της Αμερικής και που είναι σαν να λέει στους Ευρωπαίους «λύστε μόνοι σας το πρόβλημα». Όπως θυμίζει ο Bremmer, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και, τελικά, αυτή η ιστορία δεν ανήκει στην Ουάσιγκτον.

Μεμονωμένα, όλοι οι προσεγγίσεις των ΗΠΑ έχουν κάποιο νόημα. Αν, όμως, προσπαθήσει κάποιος να τις συνδυάσει σε μια ad hoc βάση, τότε η εξίσωση δεν βγαίνει.

Τι εννοεί ο Ομπάμα όταν λέει «θέλουμε να επιλυθεί το θέμα;», διερωτάται ο Bremmer. Ποιους περιλαμβάνει σε αυτό τον πληθυντικό; Οι ΗΠΑ είτε θα πάρουν μέρος, είτε όχι. Δεν έχει νόημα να ασκείς πίεση και στις δύο πλευρές, όταν δεν προσφέρεις τίποτα για να λυθεί ο κόμπος, καταλήγει ο Bremmer.

Bloomberg: H απογοήτευση της ΕΕ για την Ελλάδα αυξάνεται

Η απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα αυξάνεται γράφει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τις τελευταίες τοποθετήσεις της Άνγκελα Μέρκελ που ζήτησε άμεση δράση από την κυβέρνηση και τις ανησυχίες του Μπαράκ Ομπάμα για τη διαμάχη Ελλάδας-πιστωτών και τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Η οργή των πιστωτών αυξάνεται με τη διαπραγματευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απέρριψε τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας» προσθέτει το αμερικανικο πρακτορείο ειδήσεων.

Το Bloomberg υπενθυμίζει την τοποθέτηση Γιούνκερ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρερμήνευσε τη θέση των πιστωτών στην ομιλία του στη Βουλή και δεν κάνει κάτι για να υπερκεράσει τις διαφορές. «Περιμένω ακόμα το ελληνικο κομμάτι της γέφυρας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk. «Δεν μπορεί κάποιο να επιμηκύνει το ευρωπαϊκό κομμάτι της γέφυρας» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις προθέσεις Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πρόθυμος να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ αν ο Τσίπρας αρνηθεί να λάβει μέτρα για τη διόρθωση της οικονομίας και τη μείωση του χρέους. Η στάση αυτή κατά το Bloomberg έχει προκαλέσει διαμάχη με την Μέρκελ η οποία είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ φοβούμενη τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.