Ειδησεογραφικό site

Η… Eβίτα του Αλέξη – Η Ρένα Δούρου χτίζει το αύριο – Τι έγραψε το «Καρφί»

98

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γυναικεία πρόσωπα της Αριστεράς, παίζει τον λόγο στα δάκτυλα, επικοινωνεί με το κοινό, αφού διαθέτει λάμψη, δυναμισμό και άποψη, ενώ εντρυφά διακριτικά στο lifestyle, χωρίς να εκτίθεται. Η ξανθιά έξυπνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ακριβώς αντίθετο από τις επώνυμες μελαχρινές συντρόφισσές της –βλέπε Ζωή Κωνσταντοπούλου– και δηλώνει ότι δεν είναι ούτε bitch, ούτε bimbo. Για τη Ρένα Δούρου πρόκειται, την περιφερειάρχη Αττικής, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει κάποια στιγμή τη διάδοχη κατάσταση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ προς το παρόν το παίζει και… Εβίτα του Αλέξη.

Η Ρένα Δούρου ξεχώρισε πολύ νωρίς από τους συντρόφους της στην Κουμουνδούρου, καθώς η εμφάνισή της προκαλούσε το αρχικό ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. Η τηλεοπτική παρουσία της σφραγίστηκε από τη συμμετοχή της στο γνωστό επεισόδιο του Ηλία Κασιδιάρη με τη Λιάνα Κανέλλη. Ήταν τότε πριν από τις εκλογές του 2012, που, αν και λούστηκε ένα ποτήρι νερό από τον χρυσαυγίτη, διατήρησε την ψυχραιμία της και μειδιώντας παρακολούθησε τον ξυλοδαρμό της κ. Κανέλλη, αναλογιζόμενη ότι το επεισόδιο θα εκτοξεύσει στα ύψη την αναγνωρισιμότητά της.

ΜΙΛΑΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Η σαραντάρα σήμερα κ. Δούρου είναι κόρη αστυνομικού και μεγάλωσε σε ένα μικροαστικό σπίτι στο Αιγάλεω, κάτι το οποίο χρησιμοποιεί τεχνηέντως στις εξομολογήσεις της σε lifestyle εκπομπές. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις πολιτικές επιστήμες. Το ουσιαστικό γνωστικό προσόν της είναι ότι μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά, κάτι που τη βοήθησε να αναλάβει στην Κουμουνδούρου τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να αποκτήσει διεθνείς επαφές.

Στον παλιό Συνασπισμό βρίσκεται από το 1995, αφού έχει περάσει επαγγελματικά ως επιστημονική συνεργάτις από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του ΥΠΕΘΑ επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Αυτό το τελευταίο που είχε ξεχάσει να το αναφέρει στο βιογραφικό της, την ταλαιπωρεί έως σήμερα, καθώς αντίπαλοι την εγκαλούν, ενώ δημοσιεύματα την ταλαιπωρούν. Η ίδια ξιφουλκεί εναντίον όλων όσοι το χρησιμοποιούν και τους κατηγορεί για γκεμπελισμό.

Στη θητεία της στην Κουμουνδούρου περνάει γρήγορα από το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη στην τάση του Δημήτρη Παπαδημούλη, τους λεγόμενους Ρεαλιστές και υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα.

Η ίδια δεν κρύβει ποτέ τις φιλοδοξίες της, αφού στο οπλοστάσιό της διαθέτει τη μοναδική νίκη της Αριστεράς στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Είναι η νίκη που έδωσε φτερά στον Αλέξη για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015. Ήταν Μάιος του 2014, όταν απέδειξε ότι έχει τα κότσια της πολιτικής, αφού θυσίασε τη βουλευτική έδρα και ενδεχομένως την καρέκλα του υπουργείου Εξωτερικών για παίξει στα ζάρια την πολιτική της καριέρα. Έπαιξε και κέρδισε.

ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΟΡΑ

Στην Περιφέρεια Αττικής καλείται να αποδείξει εάν είναι και αποτελεσματική στη διοίκηση. Τα πρώτα δείγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο πελαγοδρομεί μεταξύ ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων και εφαρμογής του προγράμματος του προκατόχου της. Ακυρώνει αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων –βλέπε χωματερές– φέρνοντας σε αδιέξοδο τους δήμους της Αττικής και ταυτοχρόνως διατηρεί αλώβητο τον προϋπολογισμό της διοίκησης Σγουρού, τον οποίο προεκλογικά κατακεραύνωνε. Προσλαμβάνει καθαρίστριες από τον ιδιωτικό τομέα και όχι απολυμένες από το Δημόσιο, ενώ δέχεται πυρά για την αξιοποίηση του συντρόφου-μέντορά της σε πολιτική θέση στην περιφέρεια. Κινείται επί ξυρού ακμής, μεταξύ του ρεαλισμού της διακυβέρνησης και της ικανοποίησης των προεκλογικών ψευδαισθήσεων της Κουμουνδούρου.

Η σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα προσδιορίζει και την παραπέρα πορεία της, αφού θεωρεί ότι αποτελεί συνιδρύτρια του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωσή της σε ανύποπτο χρόνο στο «Spiegel» αποκαλύπτει μύχιες σκέψεις: «Με τον Αλέξη Τσίπρα είμαστε στενοί φίλοι, στην ίδια ηλικία και ήμασταν μαζί στην ίδρυση του κόμματος, δεν είμαστε όπως οι άλλοι…» Προς το παρόν κρατιέται μακριά από τη φθορά της διακυβέρνησης και δεν βάζει πλάτη στις αβελτηρίες της διαπραγμάτευσης.

Παρακολουθεί και αναμένει την ανάλωση της σημερινής ηγετικής ομάδας, προκειμένου να προβάλει ως η μόνη εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο. Τα πάντα θα παιχτούν στην εξέλιξη της σχέσης της με τον Αλέξη για την οποία έχει πει: «Εάν παίξουμε το παλιό πολιτικό παιχνίδι (σ.σ. ως αντίπαλο εσωκομματικό-ενδοκυβερνητικό δίδυμο), η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα, έτσι δεν θα γράψουμε ιστορία».

Ένα δάκτυλο κτίζει καριέρα

Κάθε πολιτικός που βλέπει μακριά κτίζει πρώτα γέφυρες με τον αμερικανικό παράγοντα και μετά ανοίγει τα φτερά του για τα ύπατα αξιώματα. Την οδό αυτή ακολουθούν οι πολιτικοί των αστικών κόμματων, αλλά καλύτεροι μαθητές αποδεικνύονται οι προερχόμενοι από την Αριστερά και όψιμοι κυβερνώντες τη χώρα. Η Ρένα Δούρου με την ιδιότητα της περιφερειάρχου Αττικής βρέθηκε προσφάτως στα άδυτα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και δη στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Φωτογραφήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, έχοντας τον δείκτη του αριστερού(;) χεριού σηκωμένο. Επένδυσε στο πολυήμερο ταξίδι της στις ΗΠΑ για το πολιτικό της μέλλον, κάνοντας επαφές με παράγοντες της ομογένειας και της αμερικανικής διανόησης. Μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με θέμα: «Αυγή μιας άλλης Αττικής» και στο Πανεπιστήμιο Princeton με τίτλο: «Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα. Τι διαφορά μπορεί να κάνει μια γυναίκα;». Εκεί έδωσε ρέστα, αφού φιλοτέχνησε το προσωπικό της προφίλ αναδεικνύοντας τη νίκη της στην Αττική και συνδύασε την παρουσία της στην πολιτική με τον διαχρονικό αγώνα των γυναικών για τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή. Εμφάνισε ένα σύγχρονο πρόσωπο μακριά από αριστερές και φεμινιστικές εμμονές, ταυτίζοντας την πορεία της με την αλλαγή της χώρας, λέγοντας: «Η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου. Έχει να κάνει με την ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.