Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 25 Απριλίου 2015

80

ΠΟΤΕ ΜΗ λες ποτέ! Αυτή η ρήση κοντεύει να γίνει ο εφιάλτης της κυβέρνησης. Κάθε φορά που διαψεύδει διάφορα δυσάρεστα σενάρια που αρχίζουν να κυκλοφορούν, αναγκάζεται να τα… λουστεί, δηλαδή να τα εφαρμόσει και τελικά να διαψευστεί η ίδια! Θα θυμάστε τις κατηγορηματικές κυβερνητικές διαψεύσεις, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι θα δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες το κράτος. Και τι έγινε τελικά; Η… πρώτη φορά Αριστερά αποφάσισε να βάλει χέρι στα αποθεματικά και μάλιστα με την πάλαι ποτέ μισητή πράξη νομοθετικού περιεχομένου!

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και ο Σαμαράς μάς είχε… φλομώσει στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης τις χαρακτήριζαν –και δικαίως– νομοθετικά πραξικοπήματα! Τώρα όμως το ξέχασαν. Πάντως, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες απειλούν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν παραχωρώντας τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα δημόσια νοσοκομεία. Από την πλευρά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτήρισε αντισυνταγματική την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

ΜΕΧΡΙ και οι ξένοι μάς πήραν χαμπάρι! Το Bloomberg, με ένα σκληρό άρθρο, αφού επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας και το νεο-μαρξιστικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από κάποιο καιρό αποξένωσαν τους Ευρωπαίους πιστωτές τους, με τις απαιτήσεις τους να αψηφήσουν τους όρους του προγράμματος στήριξης, να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να παραμείνουν, παρ’ όλα αυτά, στο ευρώ», καταλήγει χαρακτηριστικά ότι σήμερα η Ελλάδα δανείζεται από τους ΟΤΑ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, «προκαλώντας… κλάματα από την Αθήνα έως τη Ζάκυνθο»!

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ, πάντως, ότι από την επεισοδιακή συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με δημάρχους και περιφερειάρχες, όπου συζητήθηκε το θέμα, απουσίαζε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Περίεργο; Ουδόλως! Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής, χωρίς υποτίθεται να της το ζητήσει κανείς, είχε αποφασίσει να καταθέσει τα ταμειακά της διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και καιρό. Κάτι ήξερε η Ρένα και τους το έκρυβε.

ΟΣΟ ΓΙΑ τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, είχε διευκρινίσει ότι η Περιφέρεια Αττικής απλώς αποφάσισε να συγκεντρώσει σε έναν λογαριασμό τα αποθεματικά της, παρά να τα έχει… σκορπισμένα από δω και από κει! Με λίγα λόγια, επρόκειτο για κίνηση νοικοκυρέματος και όχι παραχώρησης των διαθεσίμων της στο κράτος.

ΚΑΙ ΕΝΩ ο Μάρδας μετά τη συνάντηση έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «έχουμε και άλλους πόρους, αλλά καλούμε τους δημάρχους να αναθεωρήσουν την άποψή τους», μία μέρα μετά πέταξε κι άλλη βόμβα. Πρωί πρωί, ως τελάλης, πήγε στα κανάλια και αναφώνησε ότι μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, αλλά λίγο μετά το πήρε πίσω, λέγοντας ότι τους λείπουν τον Μάιο 3,2 δισ. Ο υπουργός έχασε τον λογαριασμό.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, δήλωσε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες, αλλά εκτίμησε πως δεν συντρέχει λόγος να υπάρχει στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι, εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών. Πού θα τα βρείτε, υπουργέ μου, για να τα πάρουν πίσω και μάλιστα εντός ολίγων ημερών, μόνον εσείς το ξέρετε, αλλά δεν μας το λέτε!

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά την ώρα που το μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών συνεχίζεται με αμφίβολα αποτελέσματα, για μια ακόμη φορά. «Eίμαστε πολύ μακριά από αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» δήλωναν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «τώρα είμαστε εκεί όπου θα έπρεπε να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες».

ΠΑΡΕΜΠΙΜΠΤΟΝΤΩΣ, η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα αποθεματικά των δημόσιων φορέων και ειδικότερα των ΟΤΑ δεν δυσαρέστησε καθόλου τους Ευρωπαίους εταίρους-πιστωτές μας, αφού, όπως έλεγαν, η υλοποίησή της ήταν πάγιο αίτημα των Θεσμών. Να και κάτι, λοιπόν, που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και το έκανε η… πρώτη φορά Αριστερά!

ΚΑΤΑ τα άλλα, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παραμένει, όπως και η… ερμητικά κλειστή στρόφιγγα για χρηματοδότηση της χώρας, ενώ ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταθέτουν, ο ένας μετά τον άλλο, το χρονικό όριο για επίτευξη τελικής συμφωνίας με την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου! Πρώτος έκανε σχετικές δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου. Φέξε μου και γλίστρησα!

ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ, πάντως, αν τίθεται θέμα μετάθεσης στο μέλλον της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν έχει μετατεθεί καμία προθεσμία στο μέλλον, αφού το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες και άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος Ιουνίου! Ωστόσο, φρόντισε να επαναλάβει ότι οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να δίνουν χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις…

ΚΑΙ ΕΝΩ τα διεθνή ΜΜΕ έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για διπλό νόμισμα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πια προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο Grexit, ακόμη και ο φίλος της Ελλάδας Γιούνκερ –αυτός που είχε πάρει από το χεράκι τον Τσίπρα στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής ως πρωθυπουργού– είδε κι απόειδε και δήλωσε απογοητευμένος από την Αθήνα.

«ΣΑΦΩΣ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων έως τώρα» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και προειδοποίησε ότι η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, επικρίνοντας την Αθήνα για «μη αποδεκτή» έλλειψη συνεργασίας.

ΚΑΙ ΣΑΝ να μην έφτανε η οικονομική ασφυξία, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει κι άλλο μέτωπο, αυτή τη φορά στις διπλωματικές σχέσεις μας με την αμερικανική κυβέρνηση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη φωτογραφική διάταξη του νέου νόμου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, που θα επιτρέπει και στον Σάββα Ξηρό να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας.

ΤΟ ΘΕΜΑ της τρομοκρατίας κάνει… τζιζ για τους Αμερικανούς, αφού στα θύματα της οργάνωσης περιλαμβάνονται και Αμερικανοί υπήκοοι. Γι’ αυτό έκανε σκληρές δηλώσεις ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να του μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, στην προσπάθειά του να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, εξέδωσε σημείωμα –κατά την πάγια τακτική της πια, αφού μας έχει… φλομώσει στα non papers– στο οποίο αναφέρει ότι αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας, αλλά ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή «δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών».

ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ, μάλιστα, ότι πάγια θέση της είναι πως στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν… φωτογραφικές διατάξεις! Και διευκρινίζει ότι, με βάση το νόμο, η ποινή μιας ορισμένης κατηγορίας κρατουμένων –αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%– μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

ΟΣΟ ΓΙΑ τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, όπως επισημαίνεται, η χώρα μας έχει καταδικαστεί για τις συνθήκες κράτησής του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και άρα η διάταξη θα ήταν φωτογραφική, λέει, «αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος»…  Μάλιστα! Το σημείωμα, βέβαια, δεν λέει ότι η απελευθέρωση του Ξηρού αποτελεί πάγιο αίτημα μιας μερίδας «πελατών» του ΣΥΡΙΖΑ, αντιεξουσιαστιών, καταληψιών και άλλων συναφών στοιχείων…

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ μαλακώσουν πιο πολύ τα πράγματα, «άγνωστοι» συνεργάτες του πρωθυπουργού διέδιδαν ότι ο Τσίπρας εξήγησε στον Κέρι τον νόμο, τον διαβεβαίωσε ότι δεν αφορά ειδικά τον Ξηρό και του επισήμανε ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα, «προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει «να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».

ΦΗΜΕΣ ότι ο Κέρι τον ρώτησε αν εννοεί ότι θα αφήσει τον Καμμένο να… γεμίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές, σε περίπτωση που δεν μας δώσουν τα λεφτά, ελέγχονται ως ανακριβείς!

 

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΝΠ!

Όταν δήλωνε στο Μεσολόγγι ότι οι Έλληνες ξέρουν πότε να λένε «όχι» και να πραγματοποιούν ηρωικές εξόδους, δεν είχε στο μυαλό του προφανώς ότι θα ερχόταν μια μέρα που το κόμμα του θα υιοθετούσε ως κυβέρνηση ό,τι σφόδρα κατηγορούσε ως αντιπολίτευση! Ο λόγος για τον Δημήτρη Στρατούλη, φυσικά, ο οποίος δήλωσε πως «δεν είναι καλό με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα», συμπληρώνοντας ότι είναι δεκτή η κριτική. Ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ωστόσο, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία –τι να κάνει κι αυτός!– τόνισε πως προβλέπεται από το Σύνταγμα για έκτακτες περιπτώσεις, αλλά προσέθεσε ότι «θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, χωρίς να θίγει θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού».

Παρ’ όλα αυτά, δεν παρέλειψε να δηλώσει πως «δεν είναι κάτι… πολύ δραματικό» και, μάλιστα, για να το αποδραματοποιήσουμε, όπως είπε, πρόκειται για χρήματα που δεν ήταν για τις καθημερινές ανάγκες των δημόσιων φορέων, π.χ. για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές πολιτικές, αφού είναι σε τράπεζες, είτε σε κανονικό λογαριασμό είτε σε προθεσμιακό. Ενώ, αν τα διαθέσουν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, υπουργέ μου, δεν θα έρθει, λέτε, η μέρα που δεν θα μπορούν να πληρώσουν ακριβώς αυτές τις καθημερινές τους ανάγκες, γιατί λεφτά θα βρείτε και θα τους επιστρέψετε πάραυτα, όπως μας είπε και ο σύντροφος Μάρδας!

Ο Στρατούλης, πάντως, αφού τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας δημοκρατίας και έχει το δικαίωμα να αντιδρά και να αντιστέκεται, ξεκαθάρισε ότι η πράξη αυτή «δεν στιγματίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς»! Και επειδή ο ηρωισμός του Μεσολογγίου δεν… έπαψε ποτέ να τον ακολουθεί, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, δήλωσε πως, όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, «τόσο μεγαλύτερες είναι οι αντιστάσεις μας»! Οι δικές σας μπορεί, για τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού, αν χρεοκοπήσουμε οσονούπω, δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, υπουργέ μου…

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ: ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ!

Δύο σε ένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης! Αρχικά, δήλωσε πως είναι «εντελώς απαράδεκτη η παρέμβαση της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά θέματα», αναφερόμενος στην επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων είναι συνταγματικά προστατευόμενη, αλλά και ότι «η πρώτη σκέψη» όπως είπε «είναι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ασφαλιστικά μέτρα».

Αυτά, αρχικά! Γιατί στη συνέχεια έσπευσε να ανασκευάσει, λέγοντας πως στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων πρέπει να πληρωθούν κάποια λεφτά και πως, αν εκπληρωθούν υποχρεώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. «Αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα» είπε ο Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας πως, αν δεν σωθεί η χώρα, «ούτε αποθεματικά μετράνε ούτε τίποτα»! Σωστό κι αυτό, δήμαρχε, αλλά μας μπερδέψατε ολίγον! Θα προσφύγετε τελικά ή θα τα δώσετε τα όβολα; «Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά, με την προϋπόθεση να ανοίξει η στρόφιγγα από την ΕΕ, τότε προφανώς και καλά κάνει η κυβέρνηση» μας αποστόμωσε ο δήμαρχος! Ο Μπουτάρης, με λίγα λόγια, και στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και χαρακτηρίζει «άνευ προηγουμένου» την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, με την οποία μεταφέρονται τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τι λέγαμε; Δύο σε ένα!

Η ατάκα πάντως που έκλεψε την παράσταση, στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, δεν αφορούσε τα αποθεματικά αλλά τον Καμμένο! «Είχα πει ότι έχουμε συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Μπουτάρης, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Είναι βέβαια και η κυβέρνηση του χοντρού»! Άντε, καλέ, γιατί το λέτε; Επειδή στο προεκλογικό σποτάκι εμφανιζόταν ως μηχανοδηγός του τρένου και του μικρού Αλέξη; Αστείο ποσόν! «Αυτόν τον Καμμένο, παιδιά, συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω με τίποτα» δήλωσε ο δήμαρχος. Και για να μην έχουμε αμφιβολίες για τη… «συμπάθεια» που του έχει, μας το είπε και ξεκάθαρα – πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται: «Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα του κόψω το σχοινί, ένα πράγμα!»

Και οι ΑΝΕΛ τού απάντησαν στο ίδιο μήκος. Ότι ο κ. Μπουτάρης έχει κουσούρια… Διάλογοι πρώτης γραμμής!

Τα σχόλια είναι κλειστά.