Ειδησεογραφικό site

Η μεγάλη σύγχυση

135

Του Μπάμπη Γριμπάμπη*

Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ζει σε μια πρωτοφανή σύγχυση, τόσο στη κοινωνία, όσο και στην πολιτική ζωή. Θέλει μεν την παραμονή της στην Ευρωζώνη, να απολαμβάνει τα προνόμια από τη συμμετοχή της σ΄αυτήν, αλλά να μη ακολουθεί τους προβλεπόμενους κανόνες και διαδικασίες, που ισχύουν για όλους.

Πρόκειται για μια ελληνική ιδιαιτερότητα μοναδική στην Ευρώπη, που έχει εξοργίσει τους πραγματικούς φίλους της χώρας. Και ενώ στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι υπερήφανο για την εθνική αξιοπρέπεια και τους αγώνες που δίνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, το όνομα της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ, με όχι κολακευτικούς χαρακτηρισμούς. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον ταμπού και συζητείται και επισήμως ως Plan B και στους επίσημους θεσμούς.

Η βασική αιτία της σημερινής οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, οφείλεται στην επικράτηση του ανορθολογισμού στη θέσπιση της κοινωνίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική συγκρότηση του κράτους, την οικονομική πολιτική και τη θέση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.

Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν άντεξε όμως στο λαϊκισμό του κόμματος και την ασφυκτική πίεση του αρνητικού σε όλα ΣΥΡΙΖΑ και λίγο πριν από την έξοδο στις αγορές, με αυτοκαταστροφικό τρόπο, οδήγησε τη χώρα στις εκλογές.

Η άνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Η ‘’πρώτη φορά Αριστερά’’, αποδείχτηκε στην πράξη από τις πιο αναποτελεσματικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία και με άγνοια της πραγματικότητας και του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη και στον κόσμο, απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Αντί για ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε κολλημένος στον αριστερό βολονταρισμό, στη συνωμοσιολογία και στις αστήρικτες φαντασιακές ιδεοληψίες του και συναντήθηκε με τον ανορθολογισμό, τη δαιμονολογία και την εθνικιστική υστερία του άλλου συνεταίρου στην κυβέρνηση [ΑΝΕΛ].

Ο κ. Τσίπρας επί πέντε μήνες έκανε ότι μπορούσε για να κερδίσει κάτι από τις φαντασιακές του επιδιώξεις, αλλά στο τέλος, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, οι εταίροι δεν εκβιάστηκαν και δεν χόρεψαν στο ρυθμό των νταουλιών του και τον οδήγησαν σε ταπεινωτική ήττα. Ευτυχώς, που πριν ρίξει το καράβι στα βράχια, την τελευταία στιγμή συμφώνησε σε νέο πρόγραμμα διάσωσης και αποφύγαμε τα χειρότερα.

Ο κ. Τσίπρας όμως, σε στιγμές μεγάλης σύγχυσης και εσωτερικών και εξωτερικών αδιεξόδων, προκήρυξε το καταστροφικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με έκθεση του Δ.Ν.Τ., αυτή η ενέργεια θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία περίπου 30δις. ευρώ. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο ΕΜΦΙΑ, που έστρεψε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης ολόκληρη τη μεσαία τάξη, θα αποφέρει περίπου 2,7 δις ευρώ το χρόνο, η επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας λόγω του δημοψηφίσματος, θα είναι 11πλάσια του ετήσιου ΕΜΦΙΑ. Και όμως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος επικροτεί η πλειοψηφία των πολιτών. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο, αλλά τα δίδακτρα προσγείωσης το ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι βαρύτατα και τα πληρώνουμε όλοι.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, η μόνη λύση που απομένει, είναι η επιστροφή στον ορθολογισμό, στη σύνεση και στη συναίνεση. Μια ελάχιστη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα και να οδηγηθεί η χώρα σταδιακά στην ομαλότητα και στην υπέρβαση της κρίσης. Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαια εύκολο, λόγω της γνωστής διχαστικής νοοτροπίας του ελληνικού λαού, αποτελεί όμως και τη μόνη λύση, στο οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα και στους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένων και των γεωπολιτικών.

*Ο Μπάμπης Γριμπάμπης είναι οικονομολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «η κρίση και …η κρίση μας», από τις εκδόσεις Περίπλους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.