Ειδησεογραφικό site

Η καλή υγεία από τα δόντια φαίνεται

436

Της Μίνας Αγγελίνη

Η στοματική υγιεινή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες που πιστεύουν πως η καλή υγεία φαίνεται από τα… δόντια.

Οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα αποτελούν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως επισημαίνει νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Εuropean Journal of Preventive Cardiology. Αντιθέτως, όσο περισσότερα χρόνια διατηρούν καλή στοματική υγεία οι άνθρωποι, τόσο μικρότερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Όλα Βέντιν του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 16.000 άτομα με καρδιολογικά προβλήματα από 39 χώρες, συσχετίζοντας την υγεία των δοντιών με την κατάσταση της καρδιάς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κακή υγεία των δοντιών (λιγότερα εναπομένοντα δόντια, μάτωμα ούλων) είναι συχνότερη στα άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια. Αντίθετα, η καλύτερη υγεία των δοντιών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Επίσης, ο διαβήτης και το κάπνισμα εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όσων έχουν περισσότερα και πιο υγιή δόντια. Ακόμη, οι τελευταίοι έχουν γενικά ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας δοντιών και ουλίτιδας εμφανίζονται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Συνολικά, με βάση το δείγμα των 15.828 καρδιοπαθών, ένας στους τέσσερις (26%) ματώνει τα δόντια του όταν τα βουρτσίζει. Το 16% δεν έχει καθόλου δόντια και το 41% των καρδιοπαθών έχει σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.