Ειδησεογραφικό site

Η επιθεώρηση με φρέσκια ματιά

37

«Και ώρα Ελλάδος… ό,τι να ’ναι!» Από τις 23 Ιανουαρίου έρχεται στο Life n’ Art Theater στο Γκάζι μια διαφορετική επιθεώρηση. Μία επιθεώρηση που δεν φιλοδοξεί ωστόσο να γίνει «μετεπιθεώρηση» ή «αναθεώρηση» ή «μεταναθεώρηση». Της αρκεί να είναι επιθεώρηση. Καλή επιθεώρηση. Δηλαδή να προκαλεί γέλιο και σκέψη μέσα από την κοινωνικοπολιτική σάτιρα. Μία σάτιρα που δεν αφορά μόνο τους άλλους, αλλά πάνω απ’ όλα τους ίδιους μας τους εαυτούς.

«Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ χτενίζεσαι!» τραγουδούσαν το καλοκαίρι του 1973 τα παιδιά του Ελεύθερου Θεάτρου στο Άλσος Παγκρατίου. Σαράντα δύο χρόνια μετά, η κρίση διέλυσε την επίπλαστη ευδαιμονία μας, κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών χάθηκαν εν μία νυκτί, η λαμογιά ως δια μαγείας επιβίωσε αλώβητη και εμείς συνεχίζουμε να… χτενιζόμαστε βουτώντας άλλοτε στην κατάθλιψη κι άλλοτε στη νιρβάνα μας. Αν δεν είναι αυτή η κατάλληλη εποχή για να κάνεις επιθεώρηση λοιπόν, τότε ποια είναι;

Ο Δημήτρης Χαλιώτης, που υπογράφει τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, μαζί με πέντε ικανούς ηθοποιούς (Ελένη Καρακάση, Στέφανος Κοσμίδης, Χαρά Τσιτομενέα, Δημήτρης Αιβαλιώτης, Αλέξης Βιδαλάκης) κι ένα πιάνο επί σκηνής επιχειρούν να ρίξουν μία νέα ματιά στο πολύπαθο, αλλά τόσο δημοφιλές, είδος της επιθεώρησης. Να κάνουν επιθεώρηση, όπως τους αρέσει.

«Κρατήσαμε τα βασικά στοιχεία της επιθεώρησης. Τη σπονδυλωτή δομή, την κοινωνικοπολιτική σάτιρα, το τραγούδι και τον χορό», μας εξηγεί ο Δημήτρης Χαλιώτης και συνεχίζει: «Από εκεί και πέρα αλλάξαμε αυτά που μας φαινόντουσαν λίγο φθηνά και παρωχημένα πια στο είδος. Δεν φοβηθήκαμε να εντάξουμε στην επιθεώρησή μας και νούμερα που παγώνουν το γέλιο στα πρόσωπα των θεατών. Αποφύγαμε πάση θυσία να ασχοληθούμε με την τηλεόραση και το lifestyle εστιάζοντας σε μία πιο καυστική κοινωνικοπολιτική σάτιρα. Όσον αφορά το μουσικό μέρος, απορρίψαμε εξαρχής την ιδέα του play back και δεν αλλάξαμε καθόλου τους στίχους των τραγουδιών που διαλέξαμε να ακούγονται στην παράσταση».

Κάπως έτσι, μία σειρά από αλλόκοτους ήρωες που κάτι μας θυμίζουν παρελαύνουν επί σκηνής στο «Και ώρα Ελλάδος… ό,τι να ’ναι». Η πρώτη κοσμική κυρία της Αθήνας που δήλωσε ευθαρσώς αριστερή δίνει μία συνέντευξη ψυχής. Δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών βγάζουν πλεόνασμα με… συνοπτικές διαδικασίες. Μία αμετανόητη ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ μας θυμίζει ότι ο Έλληνας ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ! Ένας ευσυγκίνητος πιανίστας σαγηνεύεται από τον λόγο των νέων Ελληνίδων συγγραφέων δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στη Χρυσηίδα Δημουλίδου και τη Λένα Μαντά. Ένα όνομα βόμβα έρχεται να διεκδικήσει την Προεδρεία της Δημοκρατίας τώρα που ο άλλος πάει σπίτι του. Ένας 30χρονος στοχάζεται πάνω στην επανάσταση και στην… μπριζόλα του.

«Το πρόβλημα με το είδος της επιθεώρησης σήμερα εντοπίζεται σε δύο σημεία. Το ένα αφορά την επικαιρότητα. Είναι αδύνατον να την προλάβεις. Κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι καινούριο. Η τηλεόραση βρίσκεται σε άκρως πλεονεκτική θέση όσον αφορά τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Στο θέατρο πρέπει να σατιρίσεις σε μεγαλύτερο βάθος. Να μην μείνεις στην επιφάνεια, στο ίδιο το συμβάν, αλλά να δεις την αιτία που το προκαλεί. Ουσιαστικά να βάλεις στο στόχαστρο της σατιρικής σου πένας τους πολλαπλούς εαυτούς του Νεοέλληνα που δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό ψηφιδωτό. Η δεύτερη δυσκολία έγκειται στο ότι η ίδια μας η ζωή θυμίζει από μόνη της επιθεώρηση. Όλα όσα πλασάρονται σαν σοβαρά είναι σχεδόν έτοιμα επιθεωρησιακά νούμερα. Βλέπεις, ας πούμε, τα προεκλογικά σποτ με τον Σαμαρά και τον Καμμένο και βάζεις τα γέλια. Αυτοί αυτοσατιρίζονται εν αγνοία τους. Βλέπεις τον Χριστόδουλο Ξηρό με αυτό το μαλλί και νομίζεις ότι κάποιος σου κάνει πλάκα. Πόσο άλλο να το σατιρίσεις αυτό; Σε κάνουν να αισθάνεσαι άχρηστος», σχολιάζει ο Δημήτρης Χαλιώτης.

Το στοίχημα για τους συντελεστές του «Και ώρα Ελλάδος… ό,τι να ’ναι», που θα παρουσιάζεται από τις 23 Ιανουαρίου κάθε Παρασκευή στις 9:15 μ.μ και Κυριακή στις 7 μ.μ. (εκτός από την Κυριακή των εκλογών) στο Life n’ Art Theater, είναι μεγάλο. Τους ενώνει όμως η κοινή τους αγάπη για το είδος και η πίστη τους ότι μπορεί και σήμερα να υπάρξει καλή επιθεώρηση! Δεν έχουμε παρά να δούμε αν πράγματι τα κατάφεραν!

Info
«Και ώρα Ελλάδος… ό,τι να ’ναι»
Life n’ Art Theater
Κωνσταντινουπόλεως 82, πλησίον Μετρό Κεραμεικός
Πρεμιέρα: 23 Ιανουαρίου
Παραστάσεις: Παρασκευή 9:15 μ.μ. και Κυριακή 7 μ.μ.
Είσοδος: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό)

Τα σχόλια είναι κλειστά.