Ειδησεογραφικό site

Η ΕΛΑΣ «σκιά» 50 ακραίων ισλαμιστών μετά από ενδείξεις για επαφές με τζιχαντιστές- Ρεπορταζ στο «Καρφί»

61

Toυ Στέλιου Βραδέλη

Σε στενή παρακολούθηση από την Ελληνική Αστυνομία βρίσκονται 50 μουσουλμάνοι μετανάστες, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως διατηρούν επαφές με σκληρούς πυρήνες φονταμενταλιστών. Από τις ελληνικές Αρχές ανακρίνεται ένας Αλγερινός που έμενε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ο οποίος προσπάθησε να ταξιδέψει στην Τουρκία έχοντας μαζί του δεκάδες δελτία ιταλικής ταυτότητας. Ο άντρας αυτός, που συνεληφθη ύστερα από πληροφορίες της Europol και με βάση στοιχεία του προγράμματος Traveler, βρέθηκε να κουβαλάει στη βαλίτσα του εκατό (100) ασυμπλήρωτα δελτία ιταλικής ταυτότητας για τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε σειρά κλεμμένων ασυμπλήρωτων εγγράφων. Οι Αρχές εκτιμούν πως ο Αλγερινός, που ζει στην Ελλάδα πολλά χρόνια, με νόμιμα έγγραφα μέσω Τουρκίας θα κατέληγε στη Συρία, ενώ τα ιταλικά έγγραφα πιθανόν να χρησιμοποιούνταν από τζιχαντιστές, προκειμένου να εισέλθουν στην Ευρώπη νόμιμα ως πολίτες Ιταλίας και να μην κινδυνεύουν να συλληφθουν. Για την περίπτωση του Αλγερινού έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εκτιμάται πως ανήκει σε υψηλόβαθμο κλιμάκιο των ακραίων ισλαμιστών.

ΟΙ ΔΥΟ ΙΜΑΜΗΔΕΣ

Ο Αλγερινός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρισκόταν ούτως ή άλλως στη λίστα παρακολουθουμένων που είχαν συντάξει οι ελληνικές αρχές, οι οποίες κατέληξαν σε αυτήν ύστερα από την επεξεργασία στοιχείων που δόθηκαν από τη Europol, μέσω του μυστικού προγράμματος Traveler, αλλά και από ενημέρωση που υπήρξε από τις αμερικανικές Αρχές. Πρόκειται για άτομα που κινούνται στο χώρο των ακραίων ισλαμιστών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν απασχολήσει την Ασφάλεια εξαιτίας των ακραίων θέσεων που εξέφραζαν στις συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων σε ορισμένα από τα δεκάδες αυτοσχέδια τζαμιά που λειτουργούν στην Αθήνα.

Ήδη την Αστυνομία απασχολούσε η στάση δύο αποκαλουμένων ιμάμηδων με καταγωγή από το Πακιστάν, τα λεγόμενα των οποίων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν φτάσει στο σημείο να προειδοποιήσουν τις ελληνικές Αρχές για τις ακραίες θέσεις που ανέπτυσσαν αυτοί οι δύο ιμάμηδες σε χώρους συνάθροισης των μεταναστών σε Νίκαια και Ρέντη.

 ΤΡΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΟΙ

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε η Europol στις ελληνικές Αρχές, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους που τώρα μάχονται μαζί με τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φονταμενταλιστές που βρίσκονται τώρα στη Συρία είχαν περάσει από την Ελλάδα και είχαν φιλοξενηθεί για κάποια 24ωρα από μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επιπλέον εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις μεταναστών από το Ιράκ που ζούσαν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στη χώρα τους και οι οποίοι εκτιμάται πως έχουν στελεχώσει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Στις περιπτώσεις των ατόμων αυτών αναζητούνται οι επαφές τους με φιλικά τους πρόσωπα, όπως επίσης και αν υπάρχει οποιαδήποτε συγκέντρωση χρηματικού ποσού που δίνεται για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι αρκετοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Στρατού, που πολεμούν σε Ιράκ και Συρία, διέσχισαν την ελληνική επικράτεια και κατευθύνθηκαν στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου αξιωματούχου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν και Έλληνες στις τάξεις των περίπου τριών χιλιάδων Δυτικών που έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές. Οι ελληνικές Αρχές, ωστόσο, αμφισβητούν πως υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι μεταξύ των τζιχαντιστών, ωστόσο δεν αποκλείουν την πιθανότητα μετανάστες που ζούσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα να πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ και να πολεμούν τώρα στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη Europol έχει ζητηθεί οι ελληνικές Αρχές να είναι προετοιμασμένες για να ανακόψουν την επιστροφή Ευρωπαίων πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που προσπαθούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη με στόχο την πραγματοποίηση χτυπήματος. Στην Ελλάδα ήδη έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών λόγω της παρουσίας και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.