Ειδησεογραφικό site

Oλγα Παλαγγιά: Παίζει το παιχνίδι των Σκοπιανών-Αποκαλύψεις στο «Καρφί»

53

pallagiaΤου Παντελή Ξανθίδη

Ύστερα από τις «ινδοευρωπαϊκές» αναφορές, μετά τους «συνωστισμούς» και έπειτα από τις «αμφισβητήσεις» για καθετί ελληνικό, ήρθαν και οι «διαπιστώσεις» περί ρωμαϊκής προέλευσης του Τύμβου της Αμφίπολης!

Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν «καλοθελητές», έτοιμοι να καταφερθούν εναντίον της πατρίδας που τους πληρώνει αδρά, αλλά μάλλον για κάποιους ήρθε η ώρα του «χαστουκιού»! Και για την «εν αφασία» Πολιτεία, να αρχίσει να «ψάχνεται» για το τι μπορεί να συμβαίνει στους κόλπους των Ελλήνων ιστορικών και αρχαιολόγων.

Δεν εξηγείται το με πόση προχειρότητα και χωρίς επιστημονικά στοιχεία μερικοί αποπειρώνται να παραποιήσουν και να ανατρέψουν εκ βάθρων την Ελληνική Ιστορία.

Άραγε, αυτό συμβαίνει χάριν αυτοπροβολής, από ημιμάθεια, λόγω ηλιθιότητας, ή μήπως υπάρχει άλλος σοβαρότερος λόγος;

Για όποιο λόγο και αν συμβαίνει, η ουσία είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένα «ξεκαθάρισμα». Κάτι που θα μπορούσε να κάνει, προ πολλού, η «κοιμωμένη» Ακαδημία Αθηνών και… Σίνα γωνία!

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΜΠΗΧΤΕΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ

Πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν ακόμη ελληνικό «θησαυρό», ο οποίος έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον! Η Αμφίπολη, αυτή η «ξεχασμένη» κωμόπολη της Μακεδονίας, ξαφνικά έγινε πασίγνωστη μετά το μέγα εύρημα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες και οι Καρυάτιδες, εκτός της παγκόσμιας έκπληξης, προκλήθηκε και… πανικός στους κύκλους των αρχαιολόγων. Ίσως χειρότερη «ζήλια» από αυτήν με τους σεισμολόγους!

Αποτέλεσμα αυτής της… ταραχής ήταν οι αλλεπάλληλες «μπηχτές» και επιθέσεις κατά της επιστημονικής επάρκειας της Κατερίνας Περιστέρη, για το από πότε χρονολογείται ο τάφος, ποιος ή ποιοι να είναι οι… συγχωρεμένοι, αλλά και απόψεις περί της ελληνικότητας του τάφου. Και για την «καταγωγή» του τάφου πρωτοστατεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, η οποία δεν έπαυσε να ισχυρίζεται ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι ελληνικός μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός!

Όταν έγιναν γνωστές οι θέσεις της κυρίας Παλαγγιά, αρκετοί ήσαν εκείνοι που κάπως επείσθησαν, καθώς δεν είχε κάποια τυχαία ιδιότητα. Όμως ήρθε η στιγμή που έγινε ένα flash back στο «who is who» της κυρίας καθηγήτριας, η οποία κάποτε έδινε μάχες σε διεθνή fora για να αποδείξει ότι η Βεργίνα δεν ήταν οι Αρχαίες Αιγές και πως ο Τάφος δεν ανήκε στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Με δυο λόγια, η κατέχουσα πανεπιστημιακή έδρα είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου! Άραγε, τι να διδάσκει τους φοιτητές της…

Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ

Στην περίπτωση της Βεργίνας, δεν ήταν μόνη της η Όλγα Παλαγγιά, όπως προς το παρόν εμφανίζεται στην περίπτωση της Αμφίπολης. Είχε δίπλα της μία σπουδαία… προσωπικότητα της Αρχαιολογίας, όπως ήταν ο απίθανος Σκοπιανός καθηγητής Ευγένιος Μπόρζα, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συνεργάστηκε με την Όλγα Παλαγγιά προκειμένου να διαψεύσουν τον Μανόλη Ανδρόνικο σχετικά με τους τάφους της Βεργίνας! Και ήταν συμμετοχή σε πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση…

Στο πλαίσιο των αγώνων τους, είχαν γράψει άρθρο στο «National Geographic» (23 Απριλίου 2008), το οποίο είχε αναπαραχθεί σε πολλές ιστοσελίδες αρχαιολογικού περιεχομένου ανά τον κόσμο και ανέφερε πως «ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του, και όχι στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Με δυο λόγια, αυτό σήμαινε ότι δεν ήταν… ελληνικός μακεδονικός!

Μάλιστα, η Όλγα Παλαγγιά είχε κατηγορηθεί ανοιχτά από την εφημερίδα «Έθνος» για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα και θέλησε να απαντήσει. Αλλά η επιστολή που απέστειλε έτυχε αποστομωτικής απάντησης από την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ανήκε στην ομάδα του Μανόλη Ανδρόνικου.

Έπειτα από αυτό, το «National Geographic» αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, γράφοντας στην ελληνική έκδοσή του (διευθυντής ο καθηγητής Ν. Σ. Μάργαρης): «Δεν υιοθετούμε τις απόψεις του συνταξιούχου καθηγητή Αρχαιολογίας Μπόρζα, που πιθανώς έχει καταγωγή από τα Σκόπια και παρουσίασε την ανακοίνωσή του τον Ιανουάριο σε συνέδριο του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου».

ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ «ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ»
Μάχη να αποδείξει ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης δεν είναι ελληνικός μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός, δίνει η Όλγα Παλαγγιά, ισχυριζόμενη πως το μνημείο δεν είναι μακεδονικού τύπου και ότι δεν χτίστηκε τον 4ο αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα. Ακόμη: «Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους!»

Μια και γίνεται αναφορά σε χρήμα, η κυρία Παλαγγιά δήλωσε στο MEGA: «Η ανασκαφή είναι πολύ μεγάλη, το μνημείο τεράστιο και απαιτούνται πολλά χρήματα. Είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση η ανασκαφική ομάδα, καθώς η ανασκαφή απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση, και έτσι, αν είχε βρεθεί αλλού ο τάφος, π.χ. στην Τεγέα, δεν θα είχε δοθεί τόσο μεγάλη σημασία. Η Μακεδονία είναι μια ευαίσθητη περιοχή και για το λόγο αυτόν γίνεται όλη αυτή η φασαρία».

Εκτός από τους υπαινιγμούς που αφήνει, ότι οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής τα κάνουν όλα για τη χρηματοδότηση, ας μείνουμε στην τελευταία φράση της, ότι όλα γίνονται επειδή η Μακεδονία είναι «ευαίσθητη περιοχή». Και εάν ληφθεί υπόψη και η άλλη φράση της, ότι «γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων», τότε αυτομάτως τίθεται το ερώτημα: «Τι να εννοεί η καθηγήτρια;» Μήπως ότι οι Έλληνες κάνουν «προσπάθειες» για να αποδείξουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας; Αυτές είναι κάπως ανεύθυνες, περίεργες, επικίνδυνες, αλλά κυρίως ανόητες κουβέντες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.