Ειδησεογραφικό site

Ηχηρό όχι από την κυβέρνηση για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων-Βούλτεψη: Η επιστολή Σαμαρά στην τρόικα ήταν για το κοινωνικό μέρισμα

48

Ένα ηχηρό «όχι» λέει το Μέγαρο Μαξίμου στο ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια, σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι έχει δεσμευθεί για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ το ΔΝΤ ανησυχεί για πολιτικές χαλάρωσης λόγω «πολιτικής κόπωσης».

Από το Μέγαρο Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία, διότι είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου για τη σταδιακή μείωση των φόρων.

Πάντως ο κ. Σαμαράς, που σχεδιάζει τη μείωση των φόρων, για την οποία και το ΔΝΤ λέει «ναι», αν και θέτει το θέμα να μην κινδυνεύσει το πλεόνασμα, έχει ως στόχο η όποια συμφωνία για το χρέος να συνοδευτεί από το οριστικό τέλος του Μνημονίου.

Αυτό που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επιθετική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες και η δημιουργία κλίματος ότι έρχεται νέο μνημόνιο και πως ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων. Γι’ αυτό και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ήταν άκρως επιθετική στις απαντήσεις της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε διαμορφώσει κλίμα από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης, την επομένη της ορκωμοσίας της κυβέρνησης, με βάση το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή», η οποία δημοσιεύει επιστολή προς τους δανειστές, με την υπογραφή του κ. Σαμαρά, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με την οποία δεσμεύεται για τη λήψη νέων μέτρων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπουν στην εισήγηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου και η κυρία Βούλτεψη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί την εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

«Δυστυχώς, όμως, για τους ενορχηστρωτές του ψεύδους, η σημερινή ΄αποκάλυψη΄ της “Αυγής” φέρει ημερομηνία ‘15 Απριλίου 2014’ και αφορά ακριβώς στην απόφαση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος» είπε και συμπλήρωσε: «Ο λαός γνωρίζει πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την τελική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Η κεντρική γραμμή που εκπέμπεται από το επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές όπως μειώθηκε ήδη, με μονομερή ενέργεια, ο ΦΠΑ στην εστίαση και κατέβηκε στο 13%, ενώ επισημαίνουν ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση σε ταμειακή βάση και της φορολογίας ακινήτων τα επόμενα δυο έτη. Επίσης, η κυβέρνηση προγραμματίζει σε σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σε πρώτη φάση κατά 50%.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δίνουν μεγάλη σημασία στη μείωση σε πρώτη φάση και σε δεύτερο χρόνο στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχει μεγάλη πολιτική σημασία και στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ότι σταδιακά αίρονται τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λόγω του μνημονίου.

«Είναι ήδη προγραμματισμένο και εγκεκριμένο» τονίζουν με έμφαση ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και υπογραμμίζουν ότι και η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, στα εισοδήματα και στα επιχειρηματικά κέρδη και στο ΦΠΑ. «Θα γίνει σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα» επισημαίνεται.

Ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33% και το ΦΠΑ να μη ξεπερνά πουθενά το 12%. Επίσης, δίνεται μεγάλη έμφαση στο συμψηφισμό οφειλών του ΦΠΑ ανάμεσα στους ιδιώτες, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες με το κράτος.

Η βασική κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, την οποία έχει συνεννοηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο είναι να υπάρξει στροφή της κυβερνητικής πολιτικής σε πιο φιλολαϊκή κατεύθυνση, χωρίς, όμως, να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων.

Πηγή:tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.