Ειδησεογραφικό site

Ευρωβαρόμετρο: 61% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα χειρότερα… έπονται

41

Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων, διατηρώντας την υψηλότερη θέση μεταξύ των εταίρων (63%) σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες το 63% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης, με ενιαίο νόμισμα το ευρώ, έναντι του 56% των Ευρωπαίων που τηρούν θετική στάση προς το ευρώ. Αρνητική στάση για το ευρώ διατηρεί το 35% των Ελλήνων, που τάσσεται πολύ κοντά στον μέσο Ευρωπαίο (36%). Επίσης, το 54% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός ΕΕ. Παράλληλα, το 61% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα.

Επιπλέον, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις το 89% των συμπολιτών μας (έναντι του 87% του μέσου όρου της ΕΕ), δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το μέλλον. Από την άλλη, οι Ελληνες αμφισβητούν σε ποσοστό 55% ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βγει δικαιότερη από την κρίση, με τον μέσο όρο της ΕΕ να αμφισβητεί την εξέλιξη αυτή σε ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο (39%).

Εντονη δυσπιστία για τα ΜΜΕ εκφράζουν οι Έλληνες, με την τηλεόραση να συγκεντρώνει ποσοστό δυσπιστίας 79%, έναντι 45% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο γραπτός Τύπος συγκεντρώνει την αποδοκιμασία του 67% των Ελλήνων (μέσος όρος ΕΕ 49%) και το ραδιόφωνο το 59% έναντι 33%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάντως οι συμπολίτες μας εμπιστεύονται το διαδίκτυο περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46% έναντι 36% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014, πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στο τέλος Ιανουαρίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.