Ειδησεογραφικό site

Εντολή Μαξίμου: Σταματήστε τα φάλτσα και τις αστοχίες – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

51

Τη δόξα του Γιάνη Βαρουφάκη ζήλεψε ο εταίρος της συγκυβέρνησης Πάνος Καμμένος. Αρχικά απείλησε ότι, αν οι Ευρωπαίοι δεν συμμορφωθούν προς τις επιθυμίες μας, «θα το κάνουμε Κούγκι» και στη συνέχεια προειδοποίησε ότι, «αν η Ευρώπη χτυπήσει, θα στέλνουμε μετανάστες στο Βερολίνο». Κι ενώ η πρώτη απειλή δεν πτόησε κανέναν (ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει τον τρόπο της αυτοκτονίας του), οι άλλες δηλώσεις προκάλεσαν πορτοκαλί συναγερμό στις Βρυξέλλες και έκρηξη οργής στη Γερμανία. Οι επίσημες Αρχές του Βερολίνου αντέδρασαν συγκρατημένα, ίσως επειδή γνωρίζουν το επιθετικό ύφος του υπουργού Άμυνας. Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των γερμανικών πολιτικών κομμάτων ήταν εξίσου αχαλίνωτοι. Ο σοσιαλδημοκράτης Γιοχάνες Καρς μίλησε για «τεντυμπόικες εκφράσεις» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Καμμένου «διπλά βλακώδεις» σε μια στιγμή που η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Η εικόνα τυφλής ρήξης ολοκληρώνεται με την περιήγηση στα έργα και τις ημέρες των άλλων μελών της «για πρώτη φορά Αριστερά». Το πιο φάλτσο ντουέτο εκτελεί το παρατράγουδο «η Παιδεία παίζει», που έχει γίνει μεγάλο σουξέ. Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς με τον αναπληρωτή του Τάσο Κουράκη έδωσαν ρεσιτάλ κακοφωνίας. Ο ένας καταργούσε τις εξετάσεις κι ο άλλος τις επέβαλλε. Ο ένας καταργούσε το ΑΣΕΠ κι ο άλλος το στήριζε. Ο ένας συγχώνευε τα ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια κι ο άλλος τα διατηρούσε ως έχουν. Κι οι δύο μαζί καταργούσαν τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία κι ο ένας απ’ αυτούς τα αποκαθιστούσε μερικώς.

ΜΕ ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΧΑΣΑΠΗ
Όλα αυτά ίσως να είναι τροφή για παραπολιτικά σχόλια. Εκεί που τελειώνει ο σαρκασμός κι αρχίζει η κατάθλιψη είναι στις ψευτομαρξιστικές απόψεις του υπουργού περί αριστείας που, αν και διακεκριμένος απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, τη χαρακτήρισε «ρετσινιά». Η εφαρμογή των ιδεών του οδηγεί στην ισοπέδωση των σπουδών προς το κατώτατο επίπεδο κι αυτό φάνηκε καθαρά στην κατάργηση των εξετάσεων για τα διασωθέντα πειραματικά και στην επέλαση με την οποία γκρεμίζει κάθε διαδικασία αξιολόγησης καθηγητών (προς άφατη ικανοποίηση των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ), αλλά σταδιακά και μαθητών (οραματίζεται να καταργηθεί η διάκριση μεταξύ πρώτων και τελευταίων θρανίων – και δεν το εννοεί χωροταξικά). Εννοείται ότι το δίδυμο Μπαλτά-Χασάπη (υπουργού-γενικού γραμματέα) πετσοκόβει ό,τι απέμεινε από τον νόμο Διαμαντοπούλου, παραδίδοντας τα ΑΕΙ στις ορέξεις των φοιτητικών γκρουπούσκουλων και στους βανδαλισμούς των «εξωπανεπιστημιακών» χουλιγκάνων που κάνουν κυριολεκτικά πάρτι στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η απόφαση να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στον μαθητικό διαγωνισμό PISA που οργανώνει ο ΟΟΣΑ. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ελληνικής συμμετοχής ήταν θλιβερά καθρεφτίζοντας το επίπεδο της ελληνικής μέσης εκπαίδευσης. Το γεγονός δημιουργούσε δυσφορία στους «προοδευτικούς» διδασκάλους του… Γένους, οι οποίοι φαίνεται πως είναι οπαδοί του Σκαρίμπα, που πρώτος αποφάνθηκε ότι «η αγραμματοσύνη θα μας σώσει». Κι έτσι, αντί να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η εκπαίδευση, απέχουμε περιφρονώντας μια διαδικασία «καπιταλιστικής έμπνευσης» που μας προκαλεί δυσαρέσκεια. (Το παράδοξο είναι ότι εξακολουθούμε να μετέχουμε στο πανηγυράκι τος Eurovision, παρότι κι εκεί πατώνουμε…)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ
Με το ίδιο σκεπτικό αποφασίστηκε να κλείσουν τα στρατόπεδα «φιλοξενίας» λαθρομεταναστών (στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα χαρακτήριζαν οι μονοπωλούντες την ευαισθησία). Η αρχή έγινε από την Αμυγδαλέζα. Αφορμή έδωσε η αυτοκτονία ενός τροφίμου, που κινητοποίησε επιτέλους τις Αρχές, παρότι επί πολλά χρόνια η… αναίσθητη Ευρώπη ασκούσε δριμύτατη κριτική για τις συνθήκες κράτησης. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς να προηγηθεί ούτε στοιχειώδης προετοιμασία, λεωφορεία της ΕΛΑΣ έκαναν δρομολόγια από το στρατόπεδο προς την Ομόνοια, όπου ξεφόρτωναν δεκάδες μεταναστών χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για την τύχη τους. Εκ των υστέρων η Τασία Χριστοδουλοπούλου (άτυπη, προς το παρόν, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής) ανακοίνωσε ότι θα ενοικιαστούν κενά διαμερίσματα σε αθηναϊκές πολυκατοικίες για να στεγαστούν οι «απελεύθεροι» – αν βρεθούν κονδύλια κι αν βρεθούν οι περιφερόμενοι μετανάστες. Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης και τη σίτισή τους, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι αισθητά καλύτερες. Για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του κέντρου της πρωτεύουσας, πάντως, το διάλειμμα του ευπρεπισμού της περιοχής φαίνεται πως τελείωσε.
Το αλαλούμ ήταν απόλυτο στην περίπτωση της εγκυκλίου υποστρατήγου της Αστυνομίας, με την οποία, σε εφαρμογή ισχύοντος νόμου και σε υλοποίηση των ανθρωπιστικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, τα αρμόδια όργανα εντέλλονταν να μη συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες που περνούν τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της χώρας.

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Ο Γιάννης Πανούσης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθη τελείως απληροφόρητος. Ήταν η δεύτερη φορά που έπεφτε από τα σύννεφα. Την πρώτη ήταν αυτόπτης μάρτυρας της πρωτοβουλίας του φρουράρχου της Βουλής, που αποφάσισε να ξηλώσει τα κάγκελα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Με την κυκλοφορία της εγκυκλίου έχασε την ψυχραιμία του. Πρώτα αμφισβήτησε την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, μετά επιτέθηκε στα ΜΜΕ που δεν διασταύρωσαν την είδηση πριν την μεταδώσουν και τέλος κατήγγειλε προβοκάτσια. Από κοντά κι ο δεξιός ψάλτης, Καμμένος, που κρατώντας το ίσο προειδοποίησε για αποκαλύψεις περί συνωμοσίας με συμμετοχή αξιωματικού που είχε εμπλακεί στην «απόπειρα» δωροδοκίας του Χαϊκάλη (ακόμη περιμένουμε τα… αδιάσειστα στοιχεία).

Η εξέλιξη ήταν τραγελαφική. Από το υπουργείο διέρρευσε υπηρεσιακό σημείωμα που κατέγραφε σύσκεψη υπό την προεδρία στενής συνεργάτιδας της άτυπης υπουργού με την ηγεσία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ. Η αποκάλυψη οδηγούσε στη βάσιμη υπόνοια ότι η επίμαχη εγκύκλιος, που αναστάτωσε τους συνοριοφύλακες, ήταν αποτέλεσμα της σύσκεψης. Η άτυπη υπουργός διέψευσε πως δόθηκε τέτοια εντολή κι άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΑΣ. Ο κανονικός υπουργός έριξε όλο το φταίξιμο στον ταξίαρχο, τον οποίο καρατόμησε στις κρίσεις, παρότι δήλωσε ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούσε με το περιεχόμενο και το πνεύμα της εγκυκλίου. Χρειάστηκε πυροσβεστική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Μια αληθινή πρωτοτυπία ήταν η πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγες μέρες αφότου έδωσε μακροσκελή συνέντευξη Τύπου σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής, δέχτηκε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και είχε, επίσης σε ζωντανή μετάδοση, μακρά συνομιλία με τα «κορίτσια» – όπως αποκάλεσε τις καλεσμένες της.
Αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τώρα, είναι η ευρηματικότητα των στελεχών του σε ευφημισμούς. Λέξεις όπως «τρόικα», «μνημόνιο», «πρόγραμμα», «αξιολόγηση» και «παράταση» ακούγονται σαν βλασφημίες σε αυτιά ευσεβών. Οι γλωσσοπλάστες της κυβέρνησης επέβαλαν τους πολιτικώς ορθούς όρους «θεσμοί», «τεχνικά κλιμάκια», «συμφωνία-γέφυρα» και «follow-up agreement». Αν εξαιρεθούν οι σκωπτικές παρατηρήσεις των Ευρωπαίων που διασκεδάζουν με την οργουελική νεόγλωσσα, επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτε. Ούτε καν η «πάγια θέση» της κυβέρνησης να μην επισκέπτεται η τρόικα την Αθήνα.


ΠΟΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ

Η τελευταία συμφωνία προβλέπει ότι τα «τεχνικά κλιμάκια» είναι καλοδεχούμενα στην Ελλάδα, επειδή, όπως παρατήρησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, δεν είναι εύκολο να φορτώνουν οι Έλληνες νταλίκες με έγγραφα και να τα στέλνουν στις Βρυξέλλες.
Πάντως η φιλότιμη προσπάθεια των επικοινωνιολόγων του ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίσουν «το κρέας ψάρι» (διατύπωση που ανήκει στον Μανώλη Γλέζο και υιοθετήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου) δεν είχε αποτέλεσμα ούτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε στην Κεντρική Επιτροπή ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, φρονίμως ποιούντες, οι αρμόδιοι αποφάσισαν, σε ένδειξη… σεβασμού προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να μην υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή ο «θρίαμβος» της… σκληρής διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τόσο ο φόβος των διαρροών από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο η αμηχανία από την απόφαση της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τη συμφωνία, που έτσι χάνει τον διαφημιζόμενο ριζοσπαστικό χαρακτήρα της.
Κι η αλήθεια είναι ότι στην επιστολή με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει τίποτε το πρωτότυπο ή έστω το ανατρεπτικό. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας είναι κατώτερα από τη δέσμευση για καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αποτελούσε πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εφαρμόστηκε πιλοτικά από τους «γερμανοτσολιάδες» με την πίεση των ανάλγητων «εκβιαστών» του ΔΝΤ και της Κομισιόν και ξεχάστηκε όλως διόλου από την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Όσο για τις μεθόδους πάταξης της φοροδιαφυγής, επαναλαμβάνονται ιδέες που αναγράφονταν στο δαιμονοποιημένο email Χαρδούβελη και επανέρχεται η λοταρία στις αποδείξεις που είχε ανακοινωθεί εδώ και χρόνια από τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ
Στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήρε τον «λιτό βίο» των προηγούμενων γενεών που οδήγησαν την Ελλάδα σε επιτυχίες. Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να μας διαφωτίσει σε τι διαφέρει ο «λιτός βίος» από την τρισκατάρατη «λιτότητα», γιατί λίγο έλειψε να ξαναγυρίσουμε στη δεκαετία του ’50 που νοσταλγεί. Οι πολίτες γαλουχημένοι στο αριστερό κίνημα «δεν πληρώνω» και οι κακοπληρωτές ενθαρρυμένοι από τη γενναιοδωρία των ατελείωτων δόσεων, της παραγραφής των προσαυξήσεων και της νέας περαίωσης δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη. Μάταια η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη απευθύνει έκκληση να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ (που θα είχε καταργηθεί), όπως απαιτεί το πατριωτικό καθήκον όλων. Κι επίσης δεν πείθει ο βουλευτής Νίκος Φίλης όταν διευκρινίζει ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν τώρα επειδή άλλαξε η κυβέρνηση!
Το οικονομικό επιτελείο ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να βρει ρευστό και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της χώρας (μισθούς, συντάξεις και δόσεις προς δανειστές) ξοδεύοντας ασυλλόγιστα τον πολύτιμο χρόνο, που εδώ μεταφράζεται σε ζεστό χρήμα. Κι ενώ στην Ευρώπη βρέχει δισεκατομμύρια, εμείς κρατάμε ομπρέλα. Το δυστύχημα είναι ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» θα παραμονεύει όσο οι νεοφώτιστοι υπουργοί μας συνεχίζουν τα παιδιάστικα πείσματα με τις λέξεις και τις τυπικές διαδικασίες. Πότε θα καταλάβουν ότι ήρθε, επιτέλους, ο καιρός να σοβαρευτούν;

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΤΟΠΙ
Τακτική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» εφαρμόστηκε και στο όνομα της πάταξης της βίας στο ποδόσφαιρο. Λόγω των επεισοδίων στο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, εκτός από την προβλεπόμενη τιμωρία του υπαίτιου συλλόγου με πρόστιμο και του γηπέδου με έναν αγώνα χωρίς θεατές, αποφασίστηκε να αναβληθούν οι συναντήσεις της επόμενης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και να γίνουν οι μεθεπόμενοι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Το πρωτότυπο της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι μαζί με τον υπαίτιο τιμωρήθηκαν και οι άλλοι σύλλογοι που δεν είχαν καμία ευθύνη! Και το πιο κεφαλοθραυστικό: οι αγώνες των μικρότερων κατηγοριών και οι αγώνες Κυπέλλου έγιναν με θεατές! Όσο για τα «νέα» μέτρα κατά της βίας, το παλαιότερο ψηφίστηκε το 2002 και το πιο πρόσφατο ισχύει εδώ και τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΙΛ, ΑΛΛΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ο μόνος που προκαλεί τους ομολόγους του. Με εντελώς διαφορετικό στιλ την ίδια τακτική ακολούθησε κι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στην πρεμιέρα του στις Βρυξέλλες απηύθυνε έναν φιλιππικό κατά των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που εκπροσωπούν τα μονοπώλια στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας, και αμέσως μετά ζήτησε γενναία χρηματοδότηση για να εφαρμόσει τις «επαναστατικές» ιδέες του στη νησιωτική Ελλάδα: συμβολική προσωποποίηση του αδάμαστου Νεοέλληνα που έχει το ένα χέρι υψωμένο σε γροθιά διαμαρτυρίας και το άλλο τεντωμένο για ελεημοσύνη.

ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΑ ΓΚΡΙΖΑ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Το γενικότερο «χαλαρό» κλίμα έχει επηρεάσει και τους εκ μεταγραφής υπουργούς. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΑΝΕΛ, παρανόησε σε τηλεοπτική εκπομπή ένα σχόλιο για την τεχνοτροπία του αποκρουστικού γκράφιτι στο κτίριο του Πολυτεχνείου. O δημοσιογράφος είχε την ατυχή έμπνευση να αναφέρει ότι η μουντζούρα ανήκει σε βερολινέζικη τεχνοτροπία. Κι ο υφυπουργός τσίμπησε: «Είναι απαράδεκτοί, την ώρα που η Ελλάδα δίνει μάχη κατά της γερμανικής Ευρώπης, το Βερολίνο να μεταφέρει την πολιτισμική καταχνιά στην καταγάλανη Αθήνα». Στην ερώτηση των αποσβολωμένων παρουσιαστών της τηλεοπτικής εκπομπής αν και γι’ αυτό φταίει η Μέρκελ, ο υφυπουργός προτίμησε να μην απαντήσει.

Kλείνουν μέτωπα εντός κι εκτός…

Του Γιάννη Κοστώπουλου
(Επώνυμο με τη… Βαρουφάκειο ορθογραφία)

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πασχίζει να κλείσει τα μέτωπα με τους αδίστακτους δανειστές, ζητώντας χθες από τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ να δράσει ως μεσολαβητής προς τον αυθάδη Σόιμπλε –ο οποίος εξύβρισε τον υπουργό Οικονομίας κ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «αφελώς ανόητο»–, ορισμένες παρορμητικές δηλώσεις, αλληλοσυγκρουόμενες εξαγγελίες και άστοχες πρωτοβουλίες υπουργών δημιούργησαν μια εικόνα αλαλούμ που αδικεί την επιχείρηση Τσίπρα για «γέφυρα με το Βερολίνο», γέφυρα που τορπιλίζει επιδεικτικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κ. Γιούνκερ –τον οποίο αποκάλεσε «καλό φίλο της Ελλάδας»– ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Τύπο ότι «πρέπει να βρούμε τον μέγιστο δυνατό τρόπο για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», για να εισπράξει αμέσως τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της κομισιόν ότι θα κάνει το παν για να προχωρήσει η συμφωνία.
Στην Αθήνα όμως οι νεοφώτιστοι κατάφεραν σε ενάμιση μήνα να προκαλέσουν θυμηδία. Άλλοι εξαγγέλλοντας… Κούγκια, άλλοι ανακοινώνοντας την… κατάργηση των αριστούχων, άλλοι επικαλούμενοι θεωρίες συνωμοσίας για το υπηρεσιακό έγγραφο μη σύλληψης των παράνομων μεταναστών και με τον κ. Βαρουφάκη να επισύρει ακόμη και τα σχόλια της εφημερίδας «Αυγή» για αυτοπεριορισμό των συνεντεύξεων στα μίντια της Ελλάδας και της υφηλίου!

Ο ΤΣΑΡΟΣ ΓΙΑΝΗΣ
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο «τσάρος» της οικονομίας Γιάνης (με ένα νι) Βαρουφάκης. Δεν είναι μόνο το αυτάρεσκο ύφος, που φοριέται από ναρκισσευόμενους σνομπ αποφοίτους αριστοκρατικών ιδιωτικών σχολείων. Δεν είναι καν ο αντισυμβατικός ενδυματολογικός του κώδικας που τον ξεχωρίζει από τους ομολόγους του όπως τη μύγα μες στο γάλα. Είναι κυρίως η αυτοπεποίθηση του παντογνώστη, την οποία επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Την αρχή την έκανε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Εκεί ο νέος υπουργός εμφανίστηκε χωρίς συνεργάτες και σε κάθε προσπάθεια του απερχομένου να τον ενημερώσει διέκοπτε με τη φράση «Το ξέρω». Ο Γκίκας Χαρδούβελης περιορίστηκε να του ανακοινώσει ότι το ταμείον είναι μείον και αποχώρησε εκνευρισμένος.
Εξίσου επιθετικός αποδεικνύεται και στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Αντί να εμφανίσει συγκεκριμένες προτάσεις με διευκρινίσεις για το πόσο κοστίζουν και από πού θα αντληθούν τα αναγκαία ποσά, παραδίδει προφορικές διαλέξεις και τις συνοδεύει από γραπτές εκθέσεις ιδεών που ίσως έπαιρναν προβιβάσιμο βαθμό στις Πανελλήνιες, αλλά απορρίπτονται μετ’ επαίνων στις Βρυξέλλες.
Το πιο πιθανό είναι ότι ο Βαρουφάκης θεωρητικολογεί γιατί δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς. Την αδυναμία του αυτή ανακάλυψε ο Σάιμον Νίξον των «Financial Times», που έκανε τον κόπο να διαβάσει το ελληνικό σχέδιο για τη σίτιση των θυμάτων της κρίσης. Στο σημείωμα αναφέρεται ότι σε 300.000 οικογένειες θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ τον μήνα και θα προκύψει δαπάνη ύψους 137,7 εκατομμυρίων ευρώ για τους εννέα μήνες του 2015. Ο υπολογισμός θυμίζει το «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, πέντε το λαδόξιδο».

ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ
Προφανώς κανένας στο υπουργείο δεν διέθετε κομπιουτεράκι για να κάνει τον πολλαπλασιασμό – εκτός κι αν την ευγενή φιλοδοξία του πρωθυπουργού να αλλάξουμε την Ευρώπη την αρχίζουμε από την αλλαγή της προπαίδειας. Δεν χρειάζεται άλλωστε μαθηματικός εγκέφαλος για να πολλαπλασιάσει το 3 με το 9 και στο 27 που θα προκύψει να προσθέσει τα μηδενικά, ώστε να βρει ότι η δαπάνη θα είναι 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή διπλάσια της βαρουφάκειας. Το περιστατικό δείχνει για ποιο λόγο δεν μας καταλαβαίνουν: ενώ η Ευρώπη ζητάει αριθμούς, εμείς στέλνουμε θεωρίες.
Αν οι μοντέρνοι πολλαπλασιασμοί αποδόθηκαν σε προχειρότητα, μια άλλη φαεινή ιδέα προκάλεσε τη σάτιρα. Προτάθηκε να ανατεθούν καθήκοντα καρφώματος και δίωξης των φοροφυγάδων σε καλωδιωμένους σπουδαστές, νοικοκυρές και τουρίστες. Το πιο επιτυχημένο σε έναν ωκεανό ειρωνικών σχολίων ήταν του Χιούγκο Ντίξον του Reuters. Ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία καλλίπυγων τουριστριών που χορεύουν σε μπάρα παραλιακού κέντρου και έθεσε το ερώτημα: Ποιος είναι ο μυστικός φοροπράκτορας του Βαρουφάκη;
Κάποιες άλλες πρωτοβουλίες του πολυπράγμονος υπουργού, που ανακοινώνονται στις δεκάδες συνεντεύξεις του, προκάλεσαν ξανά. Τελευταία γκάφα η δήλωση στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» ότι η Ελλάδα θα κάνει δημοψήφισμα ή εκλογές αν η ΕΕ απορρίψει τις προτάσεις της. Λόγω του θορύβου που ακολούθησε, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι μίλησε για δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή στο ευρώ και κατηγόρησε την εφημερίδα για «κιτρινισμό ολκής». Ο οξύς αυτός χαρακτηρισμός αφαιρέθηκε από το κείμενο της δήλωσης που αναρτήθηκε αργότερα στον ιστότοπο του υπουργείου. Η ιδέα περί προσφυγής στον λαό έστω και μόνο για την έγκριση ή απόρριψη της λιτότητας αποσύρθηκε «προς το παρόν» κι έτσι έμειναν όλοι με την απορία ποιο ακριβώς ερώτημα θα περιλάμβανε η διενέργεια δημοψηφίσματος. Βέβαια, ανεπισήμως διευκρινίστηκε ότι μπορεί να τεθεί προς ψήφιση μια ενδεχόμενη συμφωνία…

Ναι μεν επικοινωνιακός, αλλά…
Η περίπτωση Βαρουφάκη είναι μοναδική. Το αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό του χάρισμα ξοδεύεται με τόση αυτοπεποίθηση που τον καταδικάζει να έχει παντού μόνο εχθρούς: από τους ομολόγους του στην Ευρώπη μέχρι τους εκπροσώπους των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, τους οποίους άλλοτε αντιμετωπίζει αφ’ υψηλού («είστε αγενής») κι άλλοτε με ειρωνεία («αν έπεφτε μετεωρίτης στη γη, πώς θα αντιδρούσατε;»). Όχι, βέβαια, ότι η γερμανική πλευρά δεν είναι αδίστακτα υπεροπτική, όπως και ο τύπος μιας πρώην αποικιοκρατικής Ευρώπης…
Τελευταία κατάφερε να προκαλέσει δυσφορία και στους συντρόφους του, που από τη μια ενοχλούνται από την υπερέκθεσή του στη δημοσιότητα κι από την άλλη διαπιστώνουν το βαρύ κλίμα στις δικές τους επαφές με την ΕΕ. Μια είδηση ότι τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα αναλάμβανε ο Γιάννης Δραγασάκης διαψεύστηκε ακαριαία. Πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να στερήσει από τους Ευρωπαίους υπουργούς την ευκαιρία να επιμορφωθούν ή να διασκεδάσουν με τις ομιλίες του Βαρουφάκη. Άλλωστε πρόσφατα τα γράμματα της Αθήνας στις Βρυξέλλες έπαψαν να «μπερδεύονται» λόγω… γραφειοκρατίας. (Αυτή ήταν η δικαιολογία του Μεγάρου Μαξίμου στον Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν παραπονέθηκε ότι σε άλλο κείμενο είχαν συμφωνήσει και άλλο του έστειλε ο υπουργός Οικονομικών).
Αναμένονται νέες εξηγήσεις από τον υπουργό-σταρ για τη δήλωσή του ότι «αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η απόφαση των Ευρωπαίων «να δοθεί στην πιο χρεοκοπημένη χώρα η μεγαλύτερη πίστωση στην ιστορία». Η νέα βόμβα έσκασε σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη Γερμανία ξεσηκώνοντας νέο μπαράζ οργισμένων σχολίων – κι αυτή τη φορά ευθύνεται ο κιτρινισμός των ΜΜΕ γιατί τα… αδέκαστα γερμανικά μίντια παρέλειψαν να τονίσουν ότι το ντοκιμαντέρ στο οποίο έκανε τη δήλωση έγινε πέρσι, που δεν είχε την ιδιότητα του υπουργού…

Τα σχόλια είναι κλειστά.