Ειδησεογραφικό site

Κανένα πρόβλημα με την ρευστότητα λέει ο Τσίπρας, την ώρα που η FAZ υποστηρίζει πως η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό στο τέλος του μήνα – «χρειάζεται επειγόντως χρήματα», είπε στην εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς

27

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στην κυριακάτικη έκδοσή της.

Οι Έλληνες κατά συνέπεια πιθανόν πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου να μην καταβληθούν στο ακέραιο στα τέλη του Μαρτίου, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η FAZ διευκρινίζει ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις ανησυχίες του όταν συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν προχθές Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας «χρειάζεται επειγόντως χρήματα», είπε ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα. «Για αυτό, θα πρέπει να πείσει το Eurogroup (το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) και την ΕΚΤ (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για την βούλησή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», και μάλιστα «την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των βραχυπρόθεσμων τίτλων που μπορεί να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο «κατά δύο ως τρία δισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπέδειξαν την Παρασκευή στον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ελλάδας να απευθύνει την ερχόμενη εβδομάδα μια επιστολή στην Ευρωομάδα με την οποία η Αθήνα θα δεσμεύεται να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και να βελτιώσει τις εισπράξεις φόρων.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη τον Μάρτιο με κρίσιμες προθεσμίες όσον αφορά στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, ιδίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην αποπληρωμή μιας δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ, καλείται να καταβάλει ακόμη 896 εκατ. ευρώ στον χρηματοοικονομικό θεσμό αυτό ως τα τέλη του μηνός.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτηθεί είναι περιορισμένες, καθώς δεν μπορεί αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές εκδίδοντας μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τίτλους, ενώ η εκταμίευση των δόσεων των δανείων της χώρας που απομένουν και ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ανασταλεί από τους πιστωτές της, που αξιώνουν από την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τσίπρας: Κανένα απολύτως πρόβλημα με τη ρευστότητα

Η ρευστότητα και η «μαύρη» τρύπα δύο δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη ρευστότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, σε μια συμβολική κίνηση, έφυγαν μαζί από το Μάξιμου και ο κ. Τσίπρας είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι όμορφη ημέρα και θα περπατήσουμε λίγο στον ήλιο».

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι μισθοί και συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά, απαντώντας στις αναφορές για πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, ενώ, σε ό,τι αφορά στη «μαύρη» τρύπα στο πρωτογενές πλεόνασμα, που εντόπισαν οι έλεγχοι των τεχνικών κλιμακίων, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να λάβει κανένα υφεσιακό μέτρο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι, ακόμα και να υπάρχει η τρύπα των 2 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα μέτρα για την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε νέα υφεσιακά μέτρα για τα οποία μας πιέζει η απέναντι πλευρά» διευκρίνισε δε, μιλώντας στον Alpha, ο υπουργός Οικονομικών, και προσδιόρισε στο 1,5% τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς και θα το πετύχουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις».

Για την «τρύπα» στο πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από τα τεχνικά κλιμάκια, προσθέτοντας ότι «όταν έρθουν να μου το πουν, θα το συζητήσουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.