Ειδησεογραφικό site

Ελιά: Aνοίγματα και προβληματισμός ενόψει συνεδρίου

67

Η αποτίμηση των ευρωεκλογών και η περαιτέρω πορεία της Ελιάς πρόκειται να συζητηθούν σήμερα, στις 13:00, στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού, όπου θα συμμετέχουν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα στελέχη που υποστηρίζουν την ενδυνάμωση της Ελιάς θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών του. Έτσι αναμένεται να επαναληφθεί η πρόσκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Από τις προηγούμενες ημέρες έχει γίνει γνωστό πως θα συσταθεί επιτροπή που θα διερευνήσει τις προθέσεις λοιπών κομμάτων, Κινήσεων και προσωπικοτήτων, οι οποίες ενδέχεται να έχουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου με επίκεντρο την Ελιά.

Επιπλέον αναμένεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλο να περιγράψει τις διαδικασίες που θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Άλλωστε αυτές τις διαδικασίες θα συζητήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και τις Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των δηλώσεων του στενού συνεργάτη του κ. Βενιζέλου και πρώην εκπροσώπου Τύπου, Γιάννη Δατσέρη, οι οποίες προκάλεσαν ερωτήματα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο και τον χρόνο που έγιναν. Σε συνέντευξή του στο Βήμα FM, ο κ. Δατσέρης μίλησε για την εκλογή προέδρου από το συνέδριο του Οκτωβρίου, προτείνοντας τον κ. Βενιζέλο για τη θέση αυτή, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής.

Στην συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Δατσέρης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα εκλογικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιτύχει το ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο: «Εάν πάμε σε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο- Νοέμβριο, με αφορμή την προεδρική εκλογή, φοβάμαι πολύ σοβαρά ότι στη δεύτερη εκλογή το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι καν στη βουλή. Θα πάθει ότι και η ΔΗΜΑΡ».

Σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να συνδράμουν για την επιτυχία της Ελιάς λέγοντας: «Υπάρχουν αρκετές αντιλήψεις είτε ιδιοκτησιακές του ΠΑΣΟΚ, ότι εγώ είμαι το ΠΑΣΟΚ και κανένας άλλος ή είναι άλλοι που πιστεύουν ότι έχουν και οι ίδιοι τα ηγετικά χαρακτηριστικά να ηγηθούν ενός κόμματος, το οποίο έχει και παραταξιακά χαρακτηριστικά και να τα καταφέρουν καλύτερα. Δεν γίνεται να πας στις επόμενες εκλογές, εάν δεν εμφανιστούν και όλοι όσοι συζητούν για ένα νέο φορέα της κεντροαριστεράς, να μην είναι ορατή η ηγεσία αυτού του νέου φορέα».

Αναφορικά με τον πρόεδρο της παράταξης σημείωσε: «Αυτός που θα εκλεγεί από αυτό το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι πλήρως αρχηγός του κόμματος και της παράταξης. Εγώ θα πρότεινα πάλι τον Βενιζέλο, υπό μια προϋπόθεση, ο Βενιζέλος έχει εγκλωβιστεί στο σκέλος της υπηρέτησης του εθνικού του δημοσίου συμφέροντος, του μέλλοντος της χώρας, μέσα από την κυβέρνηση. Πρέπει να έχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο όχι απλά να είναι πάνω από το 12,3%, να είναι πάνω από το 13,2%. Αυτό και μόνο είναι αποδεκτό. Η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, δεν έχω αυτές τις ενδείξεις».

Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Δατσέρης, «για τη νέα περίοδο πρέπει και ο κ. Βενιζέλος να αποτυπώσει τις απόψεις του, πως θα κινηθεί η χώρα από εδώ και πέρα, πως θα κινηθεί η παράταξη και το κόμμα του. Να ζητήσει την νομιμοποίηση της θέσης του».

Τα σχόλια είναι κλειστά.