Ειδησεογραφικό site

Στα «ύψη» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο

48

Το 46% του συνόλου των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο δεν εξυπηρετούνται παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναδιαρθρώσει περίπου 1 στα 4 δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Τραπεζών το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο ανέρχεται σε 48% για τις εταιρείες και σε 44% για τους ιδιώτες.

Οι δε τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανείων αξίας 12 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 27% του συνολικού δανεισμού.

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι οι προσπάθειες της πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία όπως είπε παρακωλύουν την παροχή πιστώσεων και την ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ η ταχεία εφαρμογή του νομικού πλαισίου της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι καθοριστική για την παροχή των κατάλληλων κινήτρων για εθελοντικές διευθετήσεις δανείων.

Στη βάση αυτή οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να εντείνουν την εποπτεία των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των δανείων των τραπεζών, ενισχύοντας τη συνολική εποπτεία και τους κανονισμούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.