Ειδησεογραφικό site

Είναι ερασιτέχνες συνωμότες ή απλώς ηλίθιοι;

47

Του Θοδωρή Καλούδη

To ρεπορτάζ της εφημερίδας TO BHMA , σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ρωσία δάνειο 10 δις με σκοπό να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα και να στηρίξει συναλλαγματικά το Grexit, αποκαλύπτει τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα και του στενού κυβερνητικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream. (Μας το είχε πει και ο κ. Λαφαζάνης). Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι , «ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε από τις αρχές του 2014 να «ποντάρει» στη Μόσχα για να προετοιμάσει ένα στιβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή». Τονίζει μάλιστα ότι «οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς, Λαφαζάνης κ.ά. γνώριζαν τις βασικές πτυχές του πρωθυπουργικού σχεδιασμού». Υπενθυμίζει δε με νόημα, ότι σε ταξίδι του στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ουκρανία και υποστήριξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις ανατολικές περιοχές που επιδιώκουν την απόσχιση.

«Ολοι οι επιτελείς του κ. Τσίπρα εκτιμούσαν πως οι Γερμανοί, μόλις θα συνειδητοποιούσαν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να «σπάσει το γυαλί» της Ευρωζώνης, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μια μεγάλη διαγραφή του χρέους. Και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε και την Ευρώπη, όπως πίστευε. Ο Πρωθυπουργός πορεύθηκε με αυτή τη βεβαιότητα από πέρυσι και ως πριν από λίγες ημέρες(Σ.Σ. όταν “είδε το χάρο με τα μάτια του”…) Γι’ αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας, πολύ πιο συμφέρουσες. ‘Ηθελε το μέγιστο…».

Όλες οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, οι κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού (που θυμίζουμε πως στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι «γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα» ) και υπουργών του καθώς και η ομολογία Βαρουφάκη ότι είχε στήσει, με την άδεια του κ. Τσίπρα «Παράγκα δραχμής» στο υπουργείο Οικονομικών, εναρμονίζονται με τα στοιχεία του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ. Και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι το Grexit αποτελούσε βασική επιλογή – ή τουλάχιστον ουσιώδης σχεδιασμός – της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιασμός κρυφός, μη ομολογημένος, συνωμοτικός. Σχεδιασμός, που κατεύθυνε την εγκληματική διαπραγματευτική απραξία της κυβέρνησης, τη « δημιουργική ασάφεια» του μαρτυριάρη Βαρουφάκη…

Με αυτή την έννοια, η ενόχληση της ομάδας Λαφαζάνη για τη στροφή Τσίπρα στο “ρεαλισμό του ευρώ” και οι σημερινές διακηρύξεις της Αριστερής Πλατφόρμας για επιστροφή στη δραχμή, το πιθανότερο είναι να απηχούν συμφωνημένες πάγιες θέσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το ερώτημα είναι: Πρόκειται για ερασιτέχνες συνωμότες ή είναι απλώς ηλίθιοι;

Προσωπικά θα προτιμούσα να υιοθετήσω την πρώτη εκδοχή. Γιατί οι ηλίθιοι είναι αήττητοι…

Αναδημοσίευση απο το 7 imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.