Ειδησεογραφικό site

Δύο έργα του Μάνου Χατζιδάκι εξ Αμερικής

47

Δύο έργα, τα οποία έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ: το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και το «Blue», παρουσιάζονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, σε δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 27 και 28 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι και με σολίστ τον Γιώργο Μουλουδάκη, στις δύο αυτές βραδιές θα ερμηνευτεί το μυθικό «Χαμόγελο της Τζοκόντας», το οποίο γράφτηκε το 1964, ηχογραφήθηκε την άνοιξη του 1965, στη Νέα Υόρκη, και κυκλοφόρησε σε δίσκο, σε παραγωγή του Quincy Jones. Την ίδια χρονιά, ο δίσκος κυκλοφόρησε και στη χώρα μας. Όμως, στην ελληνική έκδοση, δεν συμπεριλαμβάνονταν τα τραγούδια «Οι αθλητές» και «Ο στρατιώτης». Πρόκειται για έναν δίσκο – αναφορά στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι και στη νεοελληνική μουσική, ένα από τα κλασικά άλμπουμ της μουσικής του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

Επίσης, στις συναυλίες, θα ερμηνευτεί το έργο «Blue», το οποίο επένδυσε μουσικά το ομώνυμο ποιητικό γουέστερν του 1968, σε σκηνοθεσία του Silvio Narizzano, με πρωταγωνιστή τον Terence Stamp.

Επετειακό γεγονός και συλλεκτική έκδοση

Οι συναυλίες αυτές σηματοδοτούν και ένα επετειακό γεγονός για το «Χαμόγελο της Τζοκόντας», καθώς, το 2015, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του έργου. Παράλληλα, την ημέρα της πρώτης συναυλίας, στις 27 Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει η στερεοφωνική μορφή του έργου, όπως είχε αποτυπωθεί μόνο στην αμερικάνικη έκδοσή του, από το original stereo master που εστάλη πρόσφατα από την Αμερική. Η έκδοση αυτή θα περιέχεται σε ένα συλλεκτικό ΒΟΧ, που θα έχει έναν ακόμη ψηφιακό δίσκο, με τον Μάνο Χατζιδάκι να παίζει στο πιάνο έξι από τα θέματα του έργου στην πρωτότυπη ηχογράφησή τους. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, μέσω αυτής της συλλεκτικής έκδοσης.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 55 ευρώ, Α΄ ζώνη: 40 ευρώ, Β΄ ζώνη: 35 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 25 ευρώ, συνταξιούχοι και άνω των 65 ετών: 12 ευρώ, φοιτητικό – ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ομαδικές κρατήσεις: 210 7282367, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.