Ειδησεογραφικό site

Δεν μπορεί να υποδεχθεί η Ελλάδα πάνω από 20.000.000 ποιοτικούς τουρίστες!

75


Πιο αισιόδοξες από ποτέ, οι εκτιμήσεις για τις… ορδές των τουριστών που αναμένεται να επισκεφτούν τη χώρα μας φέτος, ανεβάζουν το… μαγικό αριθμό στα 20.000.000 ψυχές.

Το νούμερο αυτό, ωστόσο, όσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται, είναι και το «ταβάνι» για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αδυνατεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε περισσότερους από αυτά τα 20 εκατ. τουριστών!

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), κάνει λόγο για 19.000.000 αφίξεις και συνάμα επισημαίνει την ανάγκη για υλοποίηση επενδύσεων στις ξενοδοχειακές υποδομές.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Γιατί, από την άλλη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, η Ελλάδα χρειάζεται 150.000 νέες κλίνες, όπως επίσης και άλλες 100.000 αναβαθμισμένες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης, με γνώμονα την ποιότητα.

Οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ο στόχος των 24 εκατ. αφίξεων τουριστών έως το 2021 (πρόβλεψη της McKinsey), θα επιτευχθεί πολύ πιο γρήγορα. Ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι τα 20.000.000 τουρίστες είναι η «οροφή» σε αυτή τη φάση για την Ελλάδα, καθώς γνώμονας παραμένει η προσφορά ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών.

Καταλυτικός ο ρόλος των αερομεταφορών

Από την πλευρά του, τον καταλυτικό ρόλο των αερομεταφορών στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρας επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Σπύρος Γαλιατσάτος.

«Οι αεροπορικές εταιρίες απογείωσαν τον εισερχόμενο τουρισμό σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Η μεν Κεφαλονιά καρπώθηκε 31% και πλέον αύξηση στην τουριστική της κίνηση πέρυσι, στη δε Κέρκυρα, η έλευση της Ryanair έσωσε την παρτίδα των αφίξεων για το νησί του Ιουνίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού τόνισε ότι το 85% των τουριστών καταφθάνει στην Ελλάδα από αέρος, στάθηκε στην πολύ σημαντική παράμετρο των δυναμικών πακέτων που αναπτύσσονται παγκοσμίως και δημιουργούν νέα δεδομένα και στις αφίξεις των τουριστών.

Να τονιστεί ότι, από την έρευνα του ΣΕΤΕ, προκύπτει ότι οι τακτικές πτήσεις θα είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές – 49% τσάρτερ), σηματοδοτώντας στη χώρα μας συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής, άρα και στη ζήτηση.

Ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε ότι και φέτος η Κεφαλονιά θα καταγράψει και φέτος διψήφια νούμερα ανόδου του εισερχόμενου τουρισμού, ενώ αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα και για την αύξηση του εγχώριου τουρισμού.

Οι δύο πτήσεις καθημερινά της Aegean στο νησί από τις 2 Ιουλίου, αλλά και η μείωση κατά 50% των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές, δημιουργούν προϋποθέσεις για σημαντική άνοδό του, αναφέρει ο κ. Γαλιατσάτος.

Εταιρείες Χαμηλού Κόστους στην Αθήνα το 2014

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι καταγράφεται αύξηση 33% (από 12 σε 16) των εταιρειών χαμηλού κόστους που επιχειρούν στο «Ελ. Βενιζέλος» το καλοκαίρι του 2014.

Αυτό συνεπάγεται την αύξηση των εξυπηρετούμενων προορισμών κατά 36% (από 25 σε 34 πόλεις και 38 αεροδρόμια).

Όπως τονίζεται, οι εταιρείες χαμηλού κόστους αποτελούν το 28% του συνόλου των αεροπορικών εταιρειών που θα επιχειρούν προγραμματισμένες πτήσεις στην Αθήνα το φετινό καλοκαίρι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.