Ειδησεογραφικό site

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να μην παρασταθεί πολιτική αγωγή εις βάρος της ηγετικής ομάδας, ζητεί η Εισαγγελέας

36

«Όχι» είπε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων – ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής (Χ.Α) – στο αίτημα για παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος μελών της ηγετικής ομάδας (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, κ.λπ.) που αντιμετωπίζει το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Με βάση την εισαγγελική πρόταση η οικογένεια του Παύλου Φύσσα δεν μπορεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή σε βάρος των μελών της ηγετικής ομάδας της Χ.Α. που κάθονται στο εδώλιο, δηλαδή σε βάρος του Ν. Μιχαλολιάκου, της Ε. Ζαρούλια, κ.ά. Αντίθετα, μπορεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή σε βάρος του Γ. Ρουπακιά, ο οποίος έχει ομολογήσει τη δολοφονία του Π. Φύσσα και βαρύνεται, μεταξύ άλλων, με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ειδικότερα, η κυρία Οικονόμου ανέφερε ότι μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση για παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών αλλά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν μπορούν παρασταθούν θύματα της εγκληματικής δράσης της Χ.Α σε βάρος κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν μόνο την κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης και όχι κάποιες άλλες επιμέρους πράξεις.

Με απλά λόγια δηλαδή η εισαγγελέας επιτρέπει την παράσταση πολιτικής αγωγής μόνο σε βάρος όσων αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα αδικήματα και όχι αυτό της εγκληματικής οργάνωσης. Την τελική απόφαση πάντως θα την λάβει το δικαστήριο.

«Πρέπει τα συγκεκριμένα μέλη να κατηγορούνται ως συναυτουργοί, ως συμμέτοχοι στα εγκλήματα κ.ά», είπε η εισαγγελέας και σημείωσε: «Στην προκειμένη περίπτωση, η οικογένεια Φύσσα δικαιούται να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή για το σχεδιασμό της δολοφονίας του γιου τους από τον Γ. Ρουπακιά και άλλους κατηγορούμενους που φέρονται ως συνεργοί».

Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Ιουνίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.