Ειδησεογραφικό site

Δέσμευση Σαμαρά για τα προαπαιτούμενα

32

Για προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού προς τους εταίρους για τη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων πριν από το euro working group κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές με γνώση των όσων ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου.

Ο Α.Σαμαράς δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας και την τήρηση των στόχων του προγράμματος, με την ίδια αποτελεσματικότητα που έφερε εις πέρας την εξάμηνη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου με Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ έκανε μια καταγραφή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της χώρας η οποία συντελέστηκε ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει το κεφάλαιο αξιοπιστίας που θα δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος, την 5η αξιολόγηση της τρόικας και την επέμβαση στο χρέος για να προωθήσει σε δεύτερη φάση μια αναθεώρηση της εσωτερικής φορολογικής πολιτικής με σαφή ελάφρυνση στους πολίτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι μεταρρυθμίσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβανομένης και της μικρότερης ΔΕΗ και του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας. «Δεν υπάρχει αναπτυγμένη και σοβαρή χώρα που να μην έχει ανοίξει την αγορά ενέργειας» λέει ανώτατη κυβερνητική πηγή και συμπληρώνει πως «οι αντιρρήσεις των συνδικάτων δεν μπορεί να είναι κριτήριο». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει τα συνδικάτα να καθορίζουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας και «το γεγονός ότι ήταν παντοδύναμα όλα αυτά τα χρόνια μας οδήγησε εδώ που είμαστε».

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ακούγεται θετικά στις Βρυξέλλες που αποστέλλουν την τρόικα εκτός απροόπτου στις αρχές Ιουλίου για τα περαιτέρω. Η ψηφοφορία μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας και με ένα νομοσχέδιο «πακέτο».

Αισιοδοξία για Γιούνκερ

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ελπίζει πολύ στη συνεννόηση που θα έχει με τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον οποίον και στήριξε απόλυτα από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς του. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο Α.Σαμαράς γνωρίζεται με τον Γιούνκερ από την εποχή του Μάαστριχτ και τον είχε στηρίξει ακόμα και στην αποτυχημένη του προσπάθεια να γίνει πρόεδρος της ΕΕ το 2011.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιχειρηματολόγησε υπέρ του Γιούνκερ στη χθεσινή σύνοδο, λέγοντας πως έχει άδικο ο Κάμερον να θεωρεί τον πρώην επικεφαλής του eurogroup αφορμή για μεταφορά εξουσιών από το Συμβούλιο στο Κοινοβούλιο, καθώς ο Γιούνκερ ήταν για 18 χρόνια μέλος του Συμβουλίου και δεν έχει ξεχάσει το τι και το πως της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Είπε ακόμη ότι ο Γιούνκερ συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα στις πιο δύσκολες στιγμές και είναι όσο δίκαιος και όσο αυστηρός απαιτεί η θεσμική του θέση: «ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση». Ο ίδιος ο Γιούνκερ θα βρεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (16-07) στις Βρυξέλλες και θα εξηγήσει στους ηγέτες τις προτεραιότητές του στην επόμενη Κομισιόν, ενώ λίγο νωρίτερα θα έχει ψηφιστεί από μια ευρεία πλειοψηφία ΕΛΚ- Σ&Δ και Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.