Ειδησεογραφικό site

Θεοδωράκης : Ηρθαμε να ανασυγκροτήσουμε την χώρα και όχι την κεντροαριστερά

62

Το πλάνο για την επόμενη ημέρα για τη χώρα και το κόμμα του περιέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πρώτο συνέδριο του Ποταμιού, το οποίο ξεκίνησε στο Λαύριο από σήμερα Παρασκευή. Ο κ. Θεοδωράκης κατά την έναρξη της ομιλίας του σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει ξοδέψει το 30% του ΑΕΠ της για να διασώσει τραπεζικά σπίτια η κατάρρευση των οποίων θα οδηγούσε στο 1930.

Υπογράμμισε πως έχει καταρρεύσει ο μύθος της κρατικοδίαιτης οικονομίας και ότι τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο μηχανισμούς που θα οδηγούν σε αναδιανομή του πλούτου. Τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτιτικά πλεονεκτήματα, να αναζητήσουμε τρόπους οι μεγάλες εταιρείες να συνεργαστούν με τις δικές μας εταιρείες στον τόπο μας.

Αναψηλαφώντας την κατάσταση πριν την κρίση είπε πως τότε υπήρχαν πολλοί που έβλεπαν το διπλανό πολιτικό τους να πλουτίζει και δεν μίλαγαν, ενώ, πρόσθεσε, η Βουλή κάλυπτε τα τέκνα της και τα κόμματα τους συντρόφους και τους συναδέλφους. Ο κ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως οι περισσότερες δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή δεν επέστρεψαν ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Σημείωσε, δε, ότι η κρατική τάξη έμαθε να σιτίζεται από τον κρατικό κορβανά.

Εξάλλου ο κ. Θεοδωράκης προχώρησε σε προσωπικές αναφορές λέγοντας πως ναι μεν φταίμε, όμως υπάρχουν κάποιοι που υπερασπίστηκαν αξίες. Ανέφερε πως τα κόμματα ενίσχυσαν και δημιούργησαν διάφορους βαρόνους στη λογική να έχουμε δικά μας ΜΜΕ – συμπεριλαμβανομένων ακόμα και λούμπεν στοιχείων. Παραδέχτηκε, επίσης, πως υπήρξαν δημοσιογράφοι που λειτούργησαν ως εκφραστές της και επικαλέστηκε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι δημιούργησαν κλίμα για εξοπλισμούς, αφού την περίοδο του 2000 το δημόσιο πλήρωσε τέσσερα υποβρύχια και παρέλαβε μόνο ένα.

«’Οποιος είχε φίλους στα υπουργεία κέρδιζε», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, επίσης, πως άλλο είναι ο επιχειρηματίας που ρισκάρει και άλλο αυτός που απολάμβανε κρατικές προμήθειες.

Υπογράμμισε με νόημα πως κάποιοι πολιτικοί πρέπει να πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλα τα αιτήματα και δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε πως «φτάσαμε στο παράδοξο πολιτικοί της Αριστεράς να υπερασπίζονται τους κομματικούς στρατούς όσων κυβέρνησαν κάποιες δεκαετίες».

Σε αυτό το σημείο είπε πως όλα αυτά τα χρόνια μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και της φιλελεύθερης παράταξης δεν ακούστηκαν. Ανέφερε ως παράδειγμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία αναιρέθηκε από την κυβέρνηση.

Μιλώντας για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας παρατήρησε πως η κόλαση στην ελληνική κουβέντα είναι οι άλλοι – παλιά είχαμε εμφύλιο, τώρα έχουμε πολλούς μικρούς εμφυλίους.

Σημείωσε πως λαοί που σφάζονται χρόνια, έχουν πλέον κοινά βιβλία και κοινές προσπάθειες, ενώ «εμείς εδώ δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας». Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως στην παλιά πολιτική υπερκπροσωπούνται από αυτούς που έμαθαν τη ζωή από τα βιβλία και τα κομματικά γραφεία.

«Αν δεν πάει μπροστά ο κόσμος είναι γιατί έχουμε συμβιβαστεί με αυτό που έχουμε», τόνισε και είπε ότι η ζωή και η πολιτική χρειάζονται τους παράτολμους και οραματιστές.

«Το αρνητικό ισοζύγιο μυαλών αρχίζει να μας απειλεί περισσότερο και από το αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο», τόνισε. «Είναι αριστερό ή δεξιό να δανείζεσαι από τα παιδιά σου;», διερωτήθηκε.

Υπογράμμισε την ανάγκη να «δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτισμό και μόνο ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης» προκειμένου να βγει η κοινωνία από την κρίση.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως είναι έτοιμος για κυβερνητικές συνεργασίες, όμως διαβεβαίωσε πως «το Ποτάμι» δεν έχει συμφέροντα να εξυπηρετήσει και ότι δεν είναι με όλους ούτε λιγουρεύεται καρέκλες, έχουμε θέσεις και αξίες.

Ανάμεσα στα άλλα, ζήτησε:

– αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με μικρότερες περιφέρειες

– τα προνόμια και οι παροχές πρέπει να επαναεξετστούν από το μηδέν, αναφέροντας πως οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιες

– οι θέσεις υπουργών να γίνουν οι μισές

– ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κανείς στο δρόμο, κανείς χωρίς τροφή εκπαίδευση και ειδίκευση

– να αποδοθεί δικαιοσύνη,

– να επιστρέψουμε στο επαναστατικό σύνταγμα της Επιδαύρου

– να δημιουργηθούν μητροπολιτικοί δήμοι
Ο κ. Θεοδωράκης είπε πως οι περιφέρειες δεν είναι για να δοξάζουν τα κόμματα και ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και στα παιδιά μας, όχι στις χωματερές».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.