Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Ενδεχόμενο Grexit θα πλήξει την εμπιστοσύνη στο ευρώ – Φερχόφσταντ: Με Grexit οι Ελληνες θα χάσουν έως 30% της αγοραστικής τους δύναμης

17

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με αντίγραφο του προδημοσιευμένου κειμένου συνέντευξης που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Είπε στην εφημερίδα πως αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει την ιδέα στο μυαλό ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τού κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Φερχόφσταντ Κατηγόρησε εκ νέου Αθήνα και δανειστές για αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις

Σε ενδεχόμενο Grexit οι Ελληνες θα χάσουν έως 30% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, και όλες οι θυσίες που έκαναν για την ανασυγκρότηση της οικονομίας τους θα πάνε χαμένες, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Γκι Φερχόσταντ σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη τόνισε πάντως ότι η εντύπωση που έχει αποκομίσει είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς οι δανειστές θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η Αθήνα δεν θέλει να υλοποιήσει.

Στο σημείο αυτό επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι μόνες μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει αφορούν στο σκέλος της αύξησης της φορολογίας.

Παράλληλα, ο κ. Φερχόσταντ κατηγόρησε εκ νέου Αθήνα και δανειστές για αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει σχετικά ενημέρωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.