Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Ο αντιμνημονιακός αγώνας του Τσίπρα είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του τόπου

56

Με «σκληρό ροκ» απαντά στον Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά λίγο πριν από την τελική ευθεία των εκλογών. «Δεν είναι το νέο, αλλά το τέλος του παλιού», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον περίφημο αντιμνημονιακό του αγώνα ως τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του τόπου.

Κάνει ρελάνς, μάλιστα, στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας περί «βαριδιών» στο Κίνημα λέγοντας: «Μας έχει απαλλάξει από αυτά. Τα έχει πάρει όλα στο κόμμα του», και προσθέτει ότι «τα περί παλαιού συστήματος είναι ένα νέο τέχνασμα για τη συσπείρωση του εναπομείναντος τμήματος του κόμματός του». Πάντως επιτίθεται και στα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κάνουν προεκλογική αντιπαράθεση με επικοινωνιακού τύπου “εξυπνάδες” και μαγκιές. Διαμάχη κατώτερη των περιστάσεων».

– Κυρία Γεννηματά, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Τι ακριβώς κρίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου; Τo διακύβευμα είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Το αν μετά τις εκλογές, με την ψήφο του ελληνικού λαού, θα μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της ευρύτατης δυνατής πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπίσει κινδύνους που είναι, δυστυχώς, ακόμα υπαρκτοί. Μετά από πέντε πολύ δύσκολα για τον λαό μας χρόνια, η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τους οκτώ μήνες καταστροφικής διακυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα και τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Η Ελλάδα έπεσε πλαγιομετωπικά στον τοίχο της καταστροφής και είναι πολυτραυματίας. Εχει ανάγκη από συνεννόηση, συναινέσεις, σχέδιο και σκληρή δουλειά.

– Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι εκλογές;

Το είχαμε πει από την αρχή και επιμείναμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Από την προηγούμενη Βουλή μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας με τη στήριξη των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε επίμονα και επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, την ώρα που χρειαζόταν σταθερή κυβέρνηση άμεσης δράσης, νομίζοντας ότι έτσι θα λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

– Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει ο διαχωρισμός «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί;». Και πού θα βάζατε εσείς τη διαχωριστική γραμμή πλέον;

Αν το 2010 που η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και το πιστόλι στον κρόταφο, μετά τη δημοσιονομική κραιπάλη της περιόδου Καραμανλή, επικρατούσε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα και σήμερα είναι εκτός μνημονίων και έχουν βρει τον δρόμο τους. Στην πατρίδα μας όμως, με ευθύνη αρχικά της Ν.Δ., διαμορφώθηκε μια δήθεν αντιμνημονιακή ατζέντα για μικροκομματικούς λόγους. Πάνω σε αυτή τη βάση ο κ. Τσίπρας οικοδόμησε τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί», αποθέωσε τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στην ιστορία του τόπου. Ο κ. Τσίπρας, αφού αποκόμισε τεράστια προσωπικά και κομματικά πολιτικά οφέλη, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το τέρας που ο ίδιος δημιούργησε. Τώρα πλέον που τα παραμύθια τελείωσαν, δυστυχώς με τεράστιο κόστος, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν ισχύει και δεν ίσχυε ποτέ. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ήταν και είναι ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα, ανάμεσα στη θέληση και τη δυνατότητα να εφαρμόσεις ένα προοδευτικό, ρεαλιστικό, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και στην ανικανότητα, στον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες.

– Οι εκλογές φαίνεται ότι θα είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Τι προβλέπετε;

Το μόνο που θέλει ο ελληνικός λαός είναι να σταματήσει η αβεβαιότητα και η αστάθεια, να αναλάβει επιτέλους ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του. Να προχωρήσουν οι αναγκαίες για τη χώρα αλλαγές πέρα και έξω από προαπαιτούμενα και μνημόνια, ώστε με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας να βελτιωθούν δυσβάσταχτοι όροι του 3ου μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Περίπτωση αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος είναι φανερό σε όλους πως δεν υπάρχει. Η βασική προεκλογική και επικοινωνιακή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει. Το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη ευθύνης, θα συμβάλει μετά τις εκλογές στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας προγραμματικής συνεργασίας.

– Ο δικός σας εκλογικός στόχος ποιος είναι;

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση του τρίτου εναλλακτικού προοδευτικού πόλου στην πολιτική ζωή. Ενα πατριωτικό και ευρωπαϊ­κό δημοκρατικό προοδευτικό ρεύμα, με αναφορές στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, στην Κεντροαριστερά, στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ενας ισχυρός πολιτικός φορέας στον χώρο μεταξύ της συντηρητικής Ν.Δ. και της ιδεοληπτικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή κάθοδός μας στις εκλογές με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και άλλες πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι το πρώτο βήμα. Ζητάμε από τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να μας στηρίξουν.

– Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι, αν δεν πάρει καθαρή εντολή, δεν θα είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το παλιό σύστημα. Πώς το εκλαμβάνετε;

Οι καθαρές εντολές και οι αυτοδυναμίες ανήκουν πια στο παρελθόν. Αν ο κ. Τσίπρας όμως ψάχνει άλλοθι για να δραπετεύσει, δεν θα το βρει, ούτε από εμάς ούτε πολύ περισσότερο από τον ελληνικό λαό. Μια νέα προσφυγή στις κάλπες, εξαιτίας του, θα είναι ολέθρια για τον τόπο. Τα περί παλαιού συστήματος είναι ένα νέο τέχνασμα για τη συσπείρωση του εναπομείναντος τμήματος του κόμματός του.

– Στην προεκλογική ρητορική σας είστε πολύ προσεκτική. Να υποθέσω ότι δεν σας εκφράζουν χαρακτηρισμοί του τύπου «ψευτράκος» ή «αυτοφωράκιας»;

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κάνουν προεκλογική αντιπαράθεση με επικοινωνιακού τύπου εξυπνάδες και μαγκιές. Διαμάχη κατώτερη των περιστάσεων, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία και οι παραγωγικές τάξεις βιώνουν τεράστιες δυσκολίες και ενώ μέσα στους επόμενους μήνες οι συνέπειες προβλέπονται δραματικές, όταν ο λογαριασμός από το μνημόνιο Τσίπρα φτάσει στο σπίτι του καθενός. Καμία κουβέντα για το τι θα κάνουν τα κόμματά τους για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη «καταιγίδα» του χειμώνα, καμία σοβαρή συζήτηση για το πώς θα αποφευχθεί οριστικά ένας νέος κίνδυνος Grexit, που δυστυχώς ακόμη παραμονεύει στη γωνία.

– Αλήθεια, έτσι όπως πάει η αντιπαράθεση, μπορούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης να βρεθούν στην ίδια κυβέρνηση;

Δυστυχώς οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης θεωρούν ακόμα ότι η προεκλογική περίοδος σηκώνει και μερικές κουβέντες παραπάνω. Μην ανησυχείτε. Κανείς δεν δικαιούται και δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιβάλουν την αναγκαία συνεννόηση. Η δική μας ισχυρή παρουσία στην επόμενη Βουλή θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης.
– Ο Αλέξης Τσίπρας σάς κατατάσσει στο παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Δεν έχει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, δίκιο; Ο κ. Τσίπρας δεν είναι το νέο. Είναι το τέλος του παλιού. Τσίπρας και Μεϊμαράκης βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα. Επιμένουν σε έναν φθαρμένο δικομματισμό. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «βαρίδια» και μας ζήτησε πιστοποιητικό αριστεροφροσύνης. Του απαντάμε: Τα πιστοποιητικά φρονημάτων ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς τα καταργήσαμε. Και σε μας να προσέχει όταν απευθύνεται. Εξάλλου μας έχει απαλλάξει από τα τελευταία «βαρίδια». Τα έχει πάρει όλα στο κόμμα του.

– Τι έφταιξε και ναυάγησε η συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου; Είναι τόσο βαθύ το χάσμα πλέον ανάμεσά σας;

Δεν υπάρχει κανένα χάσμα ανάμεσα σε μας και τον κόσμο που ακολούθησε το ΚΙΔΗΣΟ. Μας συνδέουν μακρόχρονοι κοινοί αγώνες, κοινές ιδεολογικές και προγραμματικές αντιλήψεις. Δεν υπάρχει όμως πλέον χώρος για προσωπικές στρατηγικές. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, πάνω απ’ όλα για το καλό του τόπου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.