Ειδησεογραφικό site

Αmber alΕΡΤ – Εξαφάνιση 300 εκατ. € έφερε το λουκέτο

67

Του Δημήτρη Φανού

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2013.

Σήμερα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και έξι μήνες μετά την έναρξη εκπομπής σήματος από τη σημερινή ΝΕΡΙΤ (εκπέμπει από τις 3 του περασμένου Μαΐου) ως εξέλιξη της ΔΤ, ο απολογισμός για τη λειτουργία της νέας δημόσιας τηλεόρασης είναι απογοητευτικός και καθιστά το όλο εγχείρημα, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά, κανονικό… Βατερλό. Κυρίως οικονομικό.

Όπως μας λέει ο πρώην γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, οι συνολικές απώλειες, από το σάλτο στο κενό που επιχειρήθηκε με την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ και το κλείσιμο της ΕΡΤ, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τα 300.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ Θανάση Παπαγεωργίου, τα απολεσθέντα έσοδα του κράτους, που είχε από τη λειτουργία της, ανέρχονται σε ύψος μεγαλύτερο των 70.000.000 ευρώ ετησίως.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ

Από τα 2.656 άτομα αορίστου χρόνου που απολύθηκαν, τα 600 ήταν πολύ κοντά στη σύνταξη, οπότε με έναν πιο ψύχραιμο σχεδιασμό ο κρατικός κορβανάς θα γλίτωνε τις αποζημιώσεις, που κατά περίπτωση φτάνουν μέχρι και τις 50.000 ευρώ. Τώρα, το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τις 600 συντάξεις, αλλά και με τις ισάριθμες αποζημιώσεις.

Εκκρεμούν επίσης αγωγές απολυμένων της ΕΡΤ, οι οποίες αναμένεται να κερδηθούν έστω και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όταν λοιπόν κερδηθούν, θα πληρωθούν όλοι οι μισθοί υπερημερίας, η αναδρομικότητα των οποίων θα μετράει από τις 11 Ιουνίου του 2013, οπότε και έκλεισε η ΕΡΤ. Η καταβολή αυτών των ποσών τότε θα συνιστά ακόμα ένα οικονομικό σοκ για το ελληνικό Δημόσιο.

Το ελληνικό Δημόσιο διά του υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, να συρθεί να πληρώσει και ρήτρες που θα του επιβληθούν, καθώς δεν τηρήθηκε ούτε το ελάχιστο από την ενδεδειγμένη και κανονική διαδικασία απόλυσης των υπαλλήλων, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Όλοι θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι έμαθαν για την απόλυσή τους, από τηλεοράσεως, με το περίφημο διάγγελμα Κεδίκογλου.

Όλα αυτά ήταν, προφανώς, «λεπτομέρειες» που απλώς διέφυγαν από τους εμπνευστές της δημιουργίας του νέου δημόσιου ενημερωτικού φορέα, αλλά και από το επιτελείο των συμβούλων του κ. Σαμαρά. Έτσι, ο Έλληνας φορολογούμενος, στο όνομα σκοπιμοτήτων, πλήρωσε και πληρώνει με το παραπάνω τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Η ΕΡΤ φυσικά δεν ήταν ό,τι πιο επαρκές υπήρχε ως προς το ρόλο της και τη λειτουργία της, ωστόσο η αλλαγή που επήλθε κατέστρεψε και ισοπέδωσε ό,τι στην ΕΡΤ παρέμενε όρθιο.

 ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Η οικονομική αιμορραγία όμως του νέου ενημερωτικού φορέα δεν σταματάει κάπου εδώ. Ο φορολογούμενος έχει πληρώσει και τεράστια ποσά για εξωτερικές παραγωγές. Ενδεικτικά, το κόστος παραγωγής των εκπομπών «Τα στέκια», «Το αλάτι της γης», «Η μηχανή του χρόνου» και «Προσωπικά» ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ. Το πραγματικό «ξύρισμα» του προσωπικού της ΕΡΤ φαίνεται ότι στοίχισε πολύ ακριβά…

Η αλόγιστη και άσκοπη, όπως αποδείχθηκε, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος ξεκίνησε από τις πρώτες κιόλας μέρες της δημιουργίας του μορφώματος της Δημόσιας Τηλεόρασης και πριν από τη στέγασή της στο ραδιομέγαρο, στις 7 Νοεμβρίου του 2013.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΕΡΤ, μέσα σε οκτώ μέρες, τότε, οι ιθύνοντες «κατάφεραν» να ξοδέψουν 600.000 ευρώ σε ενοίκια για κονσόλες, studio, video και άλλες υποδομές. Στην αρχή και πριν αποκτήσουν πρόσβαση στον εξοπλισμό της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, νοίκιαζαν τα βασικά αυτά μέσα, ακόμα και για τη διενέργεια της πιο απλής παραγωγής, στις εγκαταστάσεις του ΜEGA, στην Παιανία.

 «ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΗ» ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία, ύστερα από τέτοιο ναυάγιο στο δημόσιο ενημερωτικό φορέα, ο διευθυντής ειδήσεων αυτού του τηλεοπτικού τιτανικού… να επιρρίπτει τις ευθύνες για το καταποντισμένο δελτίο στους ρεπόρτερ. Τη στιγμή μάλιστα που αυτοί υπερβάλλουν εαυτόν για να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους.

Οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους, οι οποίοι καλούνται, εξαιτίας της γενικής «εκκαθάρισης» που έγινε στην ΕΡΤ με το κλείσιμό της, να κάνουν δουλειά πολλαπλάσια των αντοχών τους, παραπέμπουν στην κυριολεξία σε εργασιακό μεσαίωνα. Ένας κάνει δουλειά για τρεις, λένε κάποιοι εργαζόμενοι, επιθυμώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η βραδεία διαδικασία πρόσληψης των 615 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εδώ, επ’ ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι η προϋπηρεσία και αυτών των νεοπροσλαμβανομένων παραγνωρίζεται με το «έτσι θέλω»…

Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ισχύον καθεστώς έντονης ψυχικής πίεσης, καθώς θα δουλέψουν δοκιμαστικά για δύο χρόνια και μετά «βλέπουμε»…

Πριν από μία εβδομάδα, οι αργίες, τα βραδινά, οι υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα δεν είχαν καταβληθεί, εκτός ψιχίων… Την ίδια ώρα που πακτωλοί εκατομμυρίων κυριολεκτικά πετιούνται δεξιά κι αριστερά! Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι μετά από ένα χρόνο έλαβαν για όλα τα παραπάνω 20 ή, στην καλύτερη περίπτωση, 50 ευρώ.

Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ

Tη σκυτάλη της περαιτέρω συμπίεσης των εργαζομένων και δη των δημοσιογράφων παίρνει ο διευθυντής Ενημέρωσης της ΝΕΡΙΤ Βασίλης Θωμόπουλος. Δεν χάνει ευκαιρία να «θυμίζει» στους δημοσιογράφους υφισταμένους του τις «τεράστιες» ευθύνες που… φέρουν για τον καταποντισμό του δελτίου ειδήσεων, όπως τουλάχιστον αναφέρουν στο «Καρφί» άνθρωποι που εργάζονται εκεί

«Μου καταστρέψατε το δελτίο» είναι η συνήθης επωδός του τόσο κατά σύσκεψη όσο και στους διαδρόμους αλλά και στο κοντρόλ!

Ο άνθρωπος που «κατόρθωσε» να «διατηρήσει» τα επίπεδα των ποσοστών τηλεθέασης κάτω του 1%, παρά τη μετάθεση της ώρας του δελτίου στις 6, οπότε και «παίζει μόνος του» δεν φείδεται αναθέματος και κραυγών εις βάρος των υφισταμένων του.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες μας, στη σύσκεψη τους κατηγορεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας να μεταθέσει την παταγώδη αποτυχία του δελτίου στις πλάτες των συναδέλφων του.

 ΑΣΚΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ο «χρήσιμος» λοιπόν της υπόθεσης δεν διανοείται να αναγνωρίσει στον εαυτό του ούτε δείγμα ευθύνης για την κατάντια του νέου εγχειρήματος… χάριν της οποίας έχει βάλει γερή πλάτη και ο ίδιος… Είναι ιλαροτραγική η εμμονή του στην ώρα της καθημερινής σύσκεψης, μόλις μιάμιση ώρα πριν από το δελτίο…

Στις 16.30 λοιπόν συγκαλεί τη σύσκεψη και φυσικό είναι στα ελάχιστα λεπτά που απομένουν από τη λήξη της μέχρι την έναρξη του δελτίου να μην έχουν φτάσει στα πόστα τους ούτε οι ρεπόρτερ. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Θωμόπουλος επιμένει να «πρωτοπορεί» με την επιλογή του αυτή.

Η πίεση, από την άλλη, που ασκεί ειδικά στους δημοσιογράφους κατά τις μέρες ζωηρής επικαιρότητας είναι ασφυκτική. Τις προάλλες, με τις πλημμύρες και τους χειμάρρους, οι φωνές και οι βρισιές έφταναν σε άλλους ορόφους. Οι ρεπόρτερ δεν έβλεπαν καν το σπίτι τους. Ένας απ’ αυτούς, που έγινε και πρόσφατα πατέρας, υπέστη εκείνες τις μέρες ελαφρύ εγκεφαλικό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, και οι συνάδελφοί του το απέδωσαν στη μεταχείριση που έτυχε από το διευθυντή του.

Οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ χαρακτηρίζουν τη ΝΕΡΙΤ κυβερνητικό μαγαζάκι που είναι αφοσιωμένο στην προπαγάνδα.

Η αδυναμία της ΝΕΡΙΤ να εκπέμψει ψηφιακά και η εξάρτησή της από την DIGEA

Η ΝΕΡΙΤ, ενώ υποχρεούται να εκπέμψει έως τις 29 Δεκεμβρίου του 2014 το ψηφιακό της σήμα σε όλη την επικράτεια, είναι ανέτοιμη τελικά να το πράξει. Έτσι οδηγείται εκ των πραγμάτων στην ανάθεση αυτής της διαδικασίας σε ιδιώτη.

Τη στιγμή που θα μπορούσε σήμερα να διαθέτει η ίδια τους 300 ψηφιακούς πομπούς για να στείλει ψηφιακό σήμα στα κέντρα εκπομπής, τελικά δεν τους διαθέτει. Έτσι, αναγκάζεται να αναθέσει την εν λόγω διαδικασία, έναντι ασήκωτου οικονομικού κόστους, στην κοινοπραξία ιδιωτικών καναλιών DIGEA. Κόστος που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 200.000 ευρώ το μήνα για τις λίγες μόνο περιοχές όπου ήδη εκπέμπει με ψηφιακό σήμα και σε 500.000 για όλη την επικράτεια… Οικονομικό τίμημα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν δεν πάγωνε ο διαγωνισμός προμήθειας δικών της πομπών, που ήταν έτοιμος όταν υπήρχε ακόμα η ΕΡΤ.

Ενώ στην ΕΡΤ και επί Γκίκα Μάναλη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είχε ήδη ξεκινήσει διαγωνισμός για προμήθεια δικών της ψηφιακών πομπών, αυτός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Προφανώς, όπως δηλώνει ο πρώην γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του τότε καναλιού Νίκος Μιχαλίτσης, επειδή ο κ. Μάναλης γνώριζε από πριν την αλλαγή που επρόκειτο να επέλθει με το κλείσιμο της ΕΡΤ… Τώρα, λοιπόν, όχι μόνο καθυστερούν να αγοράσουν τους πομπούς, αλλά δεν έχουν και προσωπικό για να τους στήσουν, διότι προβλέπονται μόνο πέντε θέσεις τεχνικών δικτύου στη ΝΕΡΙΤ, ανάμεσα στους 615 συνολικά υπαλλήλους, σύμφωνα με την προκήρυξη.

Εκτός αυτού όμως ο κ. Μιχαλίτσης καταγγέλλει και εγκαλεί την κυβέρνηση Σαμαρά για προκήρυξη στημένου διαγωνισμού με μοναδικό υποψήφιο την DIGEA.

Το διαγωνισμό αυτόν τον «κερδίζει» αναγκαστικά η DIGEA ως ο μόνος υποψήφιος πάροχος. Η DIGEA, καθώς απαρτίζεται από έξι ιδιωτικά κανάλια, θα είναι ο προμηθευτής ο οποίος θα αποτελείται συγχρόνως από τους πελάτες του. Τα χρήματα δηλαδή τα οποία θα δίνει η DIGEA, από τη μια τσέπη θα βγαίνουν και στην άλλη θα μπαίνουν.

Και βάσει αυτών βέβαια γεννάται εύλογα ο φόβος της παρέμβασης από τον εν λόγω ιδιώτη (DIGEA) στο πρόγραμμα και το περιεχόμενο της δημόσιας τηλεόρασης, ανάλογα με τη διαμόρφωση κάθε φορά των συμφερόντων του, επιχειρηματικών και πολιτικών.

 Χαμένα οικονομικά προγράμματα

Το οικονομικό ξεχαρβάλωμα που «πέτυχαν» στη ΝΕΡΙΤ δεν προέρχεται μόνο από την άσκοπη απώλεια πακτωλού χρημάτων. Έκλεισαν οι οικονομικές πρόσοδοι, αφού στην ουσία περιφρονήθηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων που έτρεχαν ήδη, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Επί παραδείγματι, η επιδότηση για την ανάπτυξη του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ.

Σταμάτησε ακαριαία η μετάδοση του ERTworld, του διεθνές κρατικού δορυφορικού καναλιού που μετέδιδε σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στους κόλπους της ομογένειας το τηλεμερίδιο της ΕΡΤ έναντι των ιδιωτικών καναλιών έφτανε το 70%, λόγω παραδοσιακών, ενημερωτικών, αθλητικών και εκκλησιαστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα προσφιλών τους ομογενείς. Η απώλεια εσόδων από τις συνδρομητικές πλατφόρμες, οι οποίες εκμεταλλεύονταν το πρόγραμμα της ERTWorld, υπολογίζονται ενάμιση χρόνο τώρα σε 1.500.000 ευρώ.

Το απολεσθέν brand name

Τόσο το κύρος της ΕΡΤ όσο και η υπόστασή της διεθνώς έχουν καταρρακωθεί.

Η Επαγγελματική Ένωση των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών (EBU) σχεδόν δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, έναντι της ΕΡΤ, την οποία παρά τα προβλήματά της υποληπτόταν.

Σε επίσκεψη υψηλής αντιπροσωπείας της EBU στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2014, η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ δέχτηκε ηχηρό ράπισμα, καθώς ο διεθνής φορέας δεν αποδέχτηκε το αίτημα της διοίκησης του καναλιού να γίνει αυτό μέλος της. Η γενική γραμματέας της Ένωσης Ingid Deltentre περιορίστηκε στο να… ευελπιστεί ότι σύντομα η ΝΕΡΙΤ θα γίνει τακτικό μέλος, κάτι που προϋποθέτει την πλήρη ανάπτυξή της…

Όμως είναι αστείο να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν υπάρχουν βασικά χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις, όπως στοιχειώδες πρόγραμμα, αξιοποίηση του τεχνολογικού εξοπλισμού, αξιοπιστία στις ενημερωτικές εκπομπές και τις ειδήσεις, διεθνές τηλεοπτικό πρόγραμμα, βραχέα (για τους ναυτικούς) και άλλα που θα συνιστούσαν τα γνωρίσματα μιας πλήρους και αξιοσέβαστης δημόσιας τηλεόρασης.

Είναι ζήτημα δηλαδή εάν θα δοθεί η έγκριση φέτος στη ΝΕΡΙΤ να μεταδώσει και αυτήν ακόμα τη Eurovision…

Τα σχόλια είναι κλειστά.