Ειδησεογραφικό site

«Αυτή η νύχτα μένει» κύριε πρωθυπουργέ…

53

Του Θοδωρή Καλούδη

«Μόνο αν οι Έλληνες φέρουν νέα και σοβαρή πρόταση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία, όμως για την ώρα απέχουμε πολύ από αυτό».

Τη δήλωση αυτή έκανε, λίγο πριν το κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα μπορούσε όμως να την είχε κάνει η Καγκελάριος Μέρκελ, ο Πρόεδρος Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Ρέντζι, η Κυρία Λαγκάρντ και το σύνολο των προσωπικοτήτων που, ως αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και επικεφαλής των θεσμών, έχουν γνώμη για την Ελληνική διαπραγμάτευση.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θεωρούν – μόνοι αυτοί στην Ευρωζώνη – ότι η διαπραγμάτευση δεν πάει καλά γιατί όλοι οι εταίροι μας (και δανειστές μας) έχουν άδικο και μόνο εμείς έχουμε δίκιο. Πιστεύουν δηλαδή ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρεις, συμβιβαστικές και στα μέτρα του Ευρωπαϊκού πλαισίου αλληλεγγύης και συναφών υποχρεώσεων. Και πως ο αντίλογος και απόρριψη των υπολοίπων οφείλεται προφανώς στην προσπάθεια των Ευρωπαϊκών λαών και κυβερνήσεων να εξουθενώσουν οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα και να ποδηγετήσουν την «πρώτη φορά Αριστερά». Όπως χαρακτηριστικά το λένε κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια αγέλη «δολοφόνων» που έχουν στόχο να … κατασπαράξουν τον Ελληνικό λαό.

Και βέβαια, απέναντι σε αυτή τη χιονοστιβάδα χαμερπών πιέσεων των άθλιων Ευρωπαίων, υπάρχει μια υπερήφανη κυβέρνηση, ένα στρατευμένο στην υπηρεσία του λαού κόμμα και ένας εμπνευσμένος ηγέτης που ανθίστανται γενναίως!

Ωστόσο, τη Δευτέρα κληρώνει. (Μιά εργάσιμη μέρα ή νύχτα…μένει). Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός απέναντι στους ομολόγους του της Ένωσης και με το χέρι απλωμένο για βοήθεια, θα πρέπει να αφήσει τους λεονταρισμούς, να τους κοιτάξει κατάματα και να τους πει με ποιόν τρόπο σκέφτεται να έρθει σε συμφωνία μαζί τους. Τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να υπάρξει μια συμφωνία διεξόδου για τον τόπο, αποφυγής της χρεοκοπίας.

Με τις διαπραγματεύσεις να ακροβατούν έως τώρα μεταξύ αυστηρών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους και ανέμελης ή αυθάδους αισιοδοξίας από το Μαξίμου  (γιατί τάχα στο τέλος οι δανειστές θα υποχωρήσουν γιατί φοβούνται… ) και εν μέσω ύστατης προσπάθειας από την πλευρά Ντράγκι να στηρίζει τις τράπεζες, που αιμορραγούν λόγω των εκροών καταθέσεων, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως δεν έχει πολλά περιθώρια για «ταρζανιές». Όπως του διεμήνυσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνγκέρ, μπορεί να πιστεύει πως «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί στο τέλος να βγάλει λαγό από το καπέλο, αλλά δεν είναι έτσι».

Πως είναι;

«Είναι ο πραγματικός κόσμος ηλίθιε», για να παραφράσουμε και τον τίτλο του γνωστού βιβλίου. Και ο πραγματικός αυτός κόσμος επιβάλει να εγκαταλείψει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ιδεολογισμούς, πειραματισμούς, παίγνια και άλλες ανοησίες και να προτείνει στους εταίρους τις φερέγγυες, επεξεργασμένες και ρεαλιστικές λύσεις που (θα αντικαταστήσουν υπερβολικές απαιτήσειςτων δανειστών και με ισοδύναμα μέτρα) θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα μας κρατήσουν μακριά από την περιπέτεια. Γιατί η λύση είναι στα χέρια μας. Και στις δικές μας προτάσεις.

Είναι βέβαιο πως ο ενδεχόμενος συμβιβασμός θα είναι επώδυνος.[ Έστω και αν πάρει παράταση διαπραγματευτικής ανάσας για τρείς ή πέντε μήνες, όπως λένε οι πληροφορίες.] Πιο επώδυνος από τα μνημόνια – και ας λένε ό, τι θέλουν οι περιφερόμενοι προπαγανδιστές στα κανάλια. Και είναι πολύ πιθανόν – το πιθανότερο – να πιεί το πικρό ποτήρι ενός νέου σκληρού μνημονίου και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αν δεν θέλει να του σκάσει η χώρα στα χέρια.

Διαφορετικά, δεν θα ήθελα να σκέφτομαι το αύριο αυτού του τόπου…

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.