Ειδησεογραφικό site

Αποζημίωση 100.000 ευρώ σε αστυνομικό που είχε τραυματίσει ο Κ. Πάσσαρης

54

Υποχρεωμένο να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ σε αστυνομικό που τραυματίστηκε, το 2001, κατά την απόδραση του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη από το νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» είναι το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Ειδικότερα, με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτή αγωγή που κατέθεσε ο αστυνομικός και αναγνώρισε την υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από τον τραυματισμό του.

Ο Κ. Πάσσαρης είχε αποδράσει στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 από από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις. Είχε πυροβολήσει εναντίον των δύο αστυνομικών που τον συνόδευαν, οι οποίοι υπέκυψαν σύντομα στα τραύματά τους και είχε τραυματίσει σοβαρά ακόμη έναν.

Σήμερα 14 χρόνια μετά τα γεγονότα και ενώ ο Κ. Πάσσαρης κρατείται από το 2001 σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή του αστυνομικού που επέζησε του μακελειού και αναγνώρισε την υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση 100.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου λόγω παράλειψης των οργάνων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ), για λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταγωγή του διαβόητου κακοποιού με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό για να αποτραπεί η επίθεση.

Ακόμη, το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο Κ. Πάσσαρη ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμός που αποδίδεται ωστόσο στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.

Αντίθετα, με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου για συνυπαιτιότητα του αστυνομικού στον τραυματισμό του. Οι δικαστές δέχθηκαν ότι ότι ο αστυνομικός δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπεδών στον κρατούμενο και πως ακόμη και αν έφερε όπλο δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του τη επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του. Και αυτό λόγω του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτό έλαβε χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.