Ειδησεογραφικό site

Λύση ή ρήξη απόψε στο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα – Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει

58

Στις 16:00 το απόγευμα ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών μετά το νέο όχι που είπε χθες το Βερολίνο στο αίτημα 6μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης. Το βλέμμα στρέφεται στις ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου που επικαλούνται πηγές από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη του EuroWorking Group.

Εξομαλύνονται όπως όλα δείχνουν οι διαφορές μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν προκειμένου να καλύπτεται και η γερμανική πλευρά. Προσχέδιο που στηρίζεται στην επιστολή Βαρουφάκη και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μία συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνέταξαν οι αξιωματούχοι του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες. “Αμοιβαίες παραχωρήσεις” ζητούν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κριθεί στο σημερινό Eurogroup όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών, την ώρα που το Βερολίνο επιμένει να απορρίπτει την επιστολή Βαρουφάκη και να την χαρακτηρίζει “Δούρειο Ίππο”.

«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση – γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών και προσθέτει πως η νέα ελληνική πρόταση δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε την αρνητική στάση του Βερολίνου, λέγοντας πως «η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, κείμενο θέσεων της κυβέρνησης της Γερμανίας το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» το ελληνικό αίτημα, υποστηρίζοντας πως σκοπός του είναι να αντικατασταθεί το τρέχον πρόγραμμα με χρηματοδότηση-γέφυρα.

Το έγγραφο αναφέρει πως η Ελλάδα αποτυγχάνει να δεσμευτεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

EWG: Φως στην άκρη του τούνελ-Κoντά σε συμφωνία για κοινά αποδεκτή λύση στο Eurogroup

Με «ενδείξεις προόδου» ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες, επί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των 19 υπουργών Οικονομικών εξέτασαν το ελληνικό αίτημα, έτσι όπως υπεβλήθη με την επιστολή του Ελληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν – και δόθηκαν- κάποιες διευκρινήσεις από τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

Νωρίτερα Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την Ελλάδα, βάσει των προτάσεων που η ελληνική πλευρά απέστειλε σήμερα στους εταίρους της.

H έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Euroinsight και ο ανταποκριτής του BBC Γιάννης Κουτσομύτης μέσω Twitter, οι αξιωματούχοι του Eurogroup συνέταξαν ένα προσχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, που θα βασίζεται στην επιστολή Βαρουφάκη αλλά θα περιλαμβάνει και διευκρινίσεις/αλλαγές που ζητήθηκαν από τη Γερμανία και τον Ντάισελμπλουμ.

“Οι θέσεις είναι πλέον αρκετά κοντά. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τελικά ένα κείμενο που θα τεθεί υπόψιν των Υπουργών αύριο στο Eurogroup για να προκύψει μια πολιτική συμφωνία”, αναφέρει ο Γ.Κουτσομύτης.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις μιλώντας στο Euroinsight επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιο κοντά σε μία συμφωνία, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν και πολιτικές διαβουλεύσεις.

“Αμοιβαίες παραχωρήσεις” ζητούν οι ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε Ευρώπη και Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε έναντι μίας «επανόδου της αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία να επιτευχθεί μία συμφωνία» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος αυτός και προσέθεσε ότι για να γίνει αυτό, οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαίους «συμβιβασμούς».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και η Ευρωζώνη θα βιώσει «την επάνοδο της αβεβαιότητας, όπως επίσης και η οικονομία στο σύνολό της» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους σήμερα, είπε ο αξιωματούχος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.