Ειδησεογραφικό site

«Αναλήψεις» για με-γαλα ποτήρια – Φρέσκο γάλα από αυτόματους πωλητές

146

Της Μαρίας Καστρινάκη

Αυτόματες μηχανές εμφιάλωσης γάλακτος νέας τεχνολογίας εγκαταστάθηκαν στις γειτονιές της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης από το συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων-γαλακτοπαραγωγών Θεσσαλίας-Πιερίας «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς». Κάθε μέρα φρέσκο, ασφαλές και πάνω απ’ όλα ποιοτικό γάλα συλλέγεται από φάρμες μελών του συνεταιρισμού, παστεριώνεται σε σύγχρονες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει άμεσα στις δεξαμενές των αυτόματων μηχανών εμφιάλωσης. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα όπου το γάλα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και καταπονείται ελάχιστα κρατώντας το μέγιστο των θρεπτικών του συστατικών.
Ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» ιδρύθηκε στα τέλη του 2010, χάρη στο όραμα και τις συνεχείς προσπάθειες μιας ομάδας αγελαδοτρόφων-γαλακτοπαραγωγών. Σύντομα, μέσα από τη σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών του, εξελίχθηκε στον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που ιδρύθηκε ποτέ στη χώρα μας. Σήμερα, ο συνεταιρισμός απαρτίζεται από 100 αγελαδοτρόφους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και διαθέτει 55 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, που ξεκινούν από το Βελεστίνο και φθάνουν μέχρι το Κιλκίς. Όσον αφορά τη συνολική παραγωγή γάλακτος, ξεπερνά τους 120 τόνους την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας παραγωγής.

18 ΤΟΝΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Τα ιδιόκτητα καταστήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2013, με μόλις τέσσερις αυτόματους πωλητές σε διάφορα σημεία της Λάρισας, ενώ σήμερα φθάνουν τους δεκατέσσερις. Μετά τη Λάρισα, ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» μπήκε και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, με έξι καταστήματα σε διάφορες περιοχές της συμπρωτεύουσας, από τους Αμπελόκηπους έως την Καλαμαριά, ενώ σύντομα έρχονται σε άλλα έξι σημεία της πόλης, καθώς η ζήτηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ήδη στα «ΑΤΜ γάλακτος» πωλούνται καθημερινά 18 τόνοι προϊόντος, ενώ οι αυτόματοι πωλητές ανεφοδιάζονται μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Το «Καρφί» μίλησε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του συνεταιρισμού Ανδρέα Χαρδαλούπα. «Αρχικά, οι προβλέψεις μας ήταν αρκετά επιφυλακτικές. Φοβόμασταν ότι οι Λαρισαίοι καταναλωτές δεν θα εξοικειώνονταν με τους αυτόματους πωλητές. Αντ’ αυτού, όμως, από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και συνεχίζει να το κάνει».

«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ»
«Η δημιουργία του “ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς” δικαίωσε τις προσπάθειες των μελών του για μια διαφορετική προσέγγιση στη συνεταιριστική αντίληψη» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλούπας. «Με κεντρικό σύνθημα “Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά”, ο “ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς” προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος. Η ιδέα, λοιπόν, προέκυψε από τους ίδιους τους παραγωγούς-μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι πλέον βλέπουν την επιθυμία τους να εκπληρώνεται. Δηλαδή διαθέτουν απευθείας το προϊόν τους στον καταναλωτή. Επιπλέον, μέσω των πρωτότυπων πωλητών γάλακτος, οι Έλληνες παραγωγοί αποκτούν άμεση πρόσβαση στη λιανική, καλύτερα περιθώρια κέρδους από αυτά που τους δίνει η βιομηχανία και πρόσβαση στην άμεση ρευστότητα».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Αυτόματοι πωλητές γάλακτος υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο, εξηγεί ο κ. Χαρδαλούπας. «Η διαφορά μ’ εμάς είναι ότι σε αυτές τις χώρες το σύστημα δουλεύει κάπως ερασιτεχνικά. Δηλαδή ένας παραγωγός, ο οποίος παράγει αρκετό γάλα, στήνει ένα τέτοιο αυτόματο μηχάνημα, είτε έξω από τη μονάδα του ή στην πλατεία του χωριού. Εμείς πήραμε αυτό ως ιδέα και του δώσαμε μια βιομηχανική υπόσταση. Χτίσαμε δηλαδή ένα δίκτυο βιομηχανοποιημένο πλέον, σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο αρχικά και σε ένα δεύτερο μετέπειτα. Πρώτη φορά, λοιπόν, παγκοσμίως στήνεται ένα οργανωμένο δίκτυο με βιομηχανική διάσταση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Για το λόγο αυτόν, η επιχειρηματική ιδέα των αγελαδοτρόφων της Θεσσαλίας (αρχικά) βραβεύτηκε πριν από δύο μήνες από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με το Βραβείο Καινοτομίας».

«ΟΧΙ» ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ
Ο κ. Χαρδαλούπας αναφέρθηκε επίσης στην αντίθεση του συνεταιρισμού στις προτάσεις που αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, τονίζοντας πως η ανάπτυξη στη χώρα και οι μειώσεις στις τιμές δεν θα έρθουν με τις εισαγωγές, αλλά με την πραγματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και τη δημιουργία και άλλων θέσεων εργασίας. «Το μέτρο αυτό θα πλήξει βάναυσα τον κλάδο της αγελαδοτροφίας, αφού θα εισρεύσει στη χώρα μας εισαγόμενο γάλα αμφιβόλου ποιότητος. Ο καταναλωτής θα καταναλώνει γάλα-κονσέρβα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι φθηνότερο. Όπως δεν είναι φθηνότερο αυτή τη στιγμή το γάλα “υψηλής παστερίωσης”, που γίνεται κυρίως από εισαγόμενο γάλα. Το πρώτο πράγμα που έγινε μετά την ψήφιση του μέτρου ήταν να πέσουν οι τιμές των παραγωγών από τις βιομηχανίες και να αυξηθούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ
O καταναλωτής επιλέγει όλο το 24ωρο την ποσότητα (1 λίτρο ή 500 ml), πλήρες ή ελαφρύ, καθώς και τη συσκευασία που επιθυμεί, γυάλινο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ή πλαστικό μιας χρήσης. Υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει δικό του μπουκάλι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τήρησης όλων των όρων υγιεινής. Το γάλα από τους αυτόματους πωλητές είναι διάρκειας 5 ημερών. Σε κάθε κατάστημα είναι εγκατεστημένα 3 μηχανήματα αυτόματης πώλησης, ενώ οι τιμές σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής: 1 ευρώ το λίτρο και 50 λεπτά τα 500 ml μέσω προπληρωμένης κάρτας, 1,10 ευρώ το λίτρο και 60 λεπτά τα 500 ml με μετρητά. Το πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης κοστίζει 20 λεπτά και το γυάλινο πολλών χρήσεων 50 λεπτά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.