Ειδησεογραφικό site

Χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον – Συγκρούσεις, εμπρησμοί και λεηλασίες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μιζούρι, έκλεισε το αεροδρόμιο (βίντεο)

89

Πυρπολημένα κτήρια, δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες, είναι το σκηνικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο.  Άδικη η απόφαση, λένε οι δικηγόροι της οικογένειας.  Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του σώματος των ενόρκων η οικογένεια του νεαρού μαύρου, του Μάικλ Μπράουν, δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη και κατήγγειλαν ότι ο αστυνομικός δεν εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση με μάρτυρες του περιστατικού.

Επίσης τόνισαν ότι, με βάση τη νομική υφή της υπόθεσης, θα έπρεπε να είχε οριστεί ειδικός εισαγγελέας.

«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.

Ωστόσο οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Ενισχύσεις από την Εθνοφυλακή

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα επεισόδια θα συνεχιστούν για δεύτερη νύχτα με αποτέλεσμα να σταλούν επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς προκειμένου να  ενισχύσουν τους αστυνομικούς στο Φέργκιουσον , οι οποίοι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχουν δεχθεί πολλά πυρά, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ έχουν καεί 12 κτήρια, 61 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με διάφορες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων εμπρησμό, διάρρηξη και λεηλασία.

Ο  Μπέλμαρ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Όμως η αστυνομία δεν απάντησε και δεν υπήρξαν νεκροί.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου», δήλωσε και κάλεσε όλους όσους αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν «με ειρηνικό τρόπο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε από τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον και αλλού στις ΗΠΑ να μην καταφύγουν στη βία, αλλά και από τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«(Ο γ.γ. του ΟΗΕ) καλεί όλους στο Φέργκιουσον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που αισθάνονται απογοητευμένοι από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντιζαρίτς.

Από την πλευρά του ο ιερέας Αλ Σάρπτον, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, δήλωσε η απόφαση να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Ουίλσον δεν αποτελεί έκπληξη και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το τραγικό συμβάν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Δείτε σε ποια σημεία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου του Σεντ Λιούις να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο λευκός αστυνομικός οδήγησε στους δρόμους εκατοντάδες μαύρους πολίτες: Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, οι πολίτες διαδηλώνουν όχι όμως ειρηνικά , όπως ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και η οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού άνδρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για αυτοσυγκράτηση δεν έπιασε τόπο. αν και ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάλεσε τους συμπολίτες του να μην υπερβούν τα εσκαμμένα, η οργή των Αμερικανών ξεχειλίζει. Αλλά και η οικογένεια του άτυχου Μπράουν εξέφρασε την βαθύτατη απογοήτευσή της καλώντας σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Η μάνα του Μάικλ Μπράουν δεν άντεξε και κατέρρευσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία Τάιμς Σκουέρ στην καρδιά της Νέας Υόρκης κραδαίνοντας μαύρα πανό με τα συνθήματα: «Ο ρατσισμός σκοτώνει» .» Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί».»Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» .Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Νέας Υόρκης ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας κάνειο περιπολίες πάνω από την περιοχή. Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νότια του Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία κινήθηκε προς την 7η λεωφόρο στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν».

Στην Ουάσινγκτον, λαοθάλασσα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στο Λευκό Οίκο , φωνάζοντας: «Ψηλά τα χέρια , μην πυροβολείτε!»  και «Η Ζωή των Μαύρων μετράει». Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο , στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «LA Times» στο Φέργκιουσον έχουν επιστρατευθεί τουλάχιστον 850 αστυνομικοί που εργάζονται με 12ωρες βάρδιες, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή είναι οκτώ φορές πιο ενισχυμένη από ότι σε κανονικές συνθήκες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.