Ειδησεογραφικό site

Αναζητάει τον δεξιό… Τσίπρα η ΝΔ – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

83

SMARAS-NTORAΤου Γιάννη Χρηστάκου

Την επόμενη μέρα στη ΝΔ σχεδιάζουν οι ομάδες των κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όλες τις πλευρές να επισημαίνουν ότι όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους. Ωστόσο, καθημερινά , και μέσα από τις ζυμώσεις που γίνονται, αυξάνονται οι υποστηρικτές μιας αλλαγής ηγεσίας και με ηλικιακό κριτήριο, έτσι ώστε να προκύψει ο «δεξιός Τσίπρας» όπως χαρακτηριστικά λέει σε συνομιλητές τους εις εκ των κορυφαίων της Συγγρού.

Οι εξελίξεις για την Ελλάδα με την κυβέρνηση Τσίπρα να προβάλλει υψηλές απαιτήσεις, δίνει τη δυνατότητα στο επιτελείο Σαμαρά και στους αντιφρονούντες να προετοιμάσουν τα σχέδια για την επικράτησή τους και κανείς δεν διαφωνεί ότι μέχρι το καλοκαίρι τα πράγματα θα έχουν ήδη πάρει μία τροχιά. Ο Αντώνης Σαμαράς και η στενή ομάδα των συνεργατών του έχουν περιορίσει τη ρητορική τους στη δεδομένη αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα και ποντάρουν σε αυτό όλα τους τα λεφτά, έχοντας πάντως και ένα σχετικό πλεονέκτημα αφού γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιες ακριβώς είναι οι δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Έτσι, ευελπιστούν ότι έως το καλοκαίρι οπότε και θα ανέμεναν να εκδηλωθούν κινήσεις αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά, θα έχουν δικαιωθεί πλήρως και τότε η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει ξανά με τον αρχηγό της που «είχε προειδοποιήσει εγκαίρως».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Τα λοιπά για τις προεκλογικές καμπάνιες, τα οργανωτικά λάθη και τις εσωκομματικές αρρυθμίες θα τα συζητήσουν στα αρμόδια όργανα και θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκφραστούν, με τον Σαμαρά να φέρεται διατεθειμένος να ανοίξει το παιχνίδι προσφέροντας μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλους.

Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, πυκνώνουν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις για την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, ασχέτως των θετικών ή αρνητικών εξελίξεων με την κυβέρνηση Τσίπρα. Οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων του κόμματος, συμφωνούν σε αυτή τη φάση ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμη κι αν αποτύχει η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σε θέση να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου και οι οποίοι μετακινήθηκαν σε αυτές τις εκλογές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτά τα στελέχη το θέμα δεν είναι, σύμφωνα με την ρητορική Σαμαρά, ότι η ΝΔ έχασε μόνο 10.000 από τους ψηφοφόρους που είχε τον Ιούνιο του 2012, αλλά η αδυναμία Σαμαρά να εκφράσει τους πολλούς, που κινούνται στον μεσαίο χώρο και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να στηρίξουν την παράταξη εάν εκείνη τους εξέφραζε πολιτικά και επαγγελματικά.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΝΤΟΡΑΣ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Τα ονόματα των 40άρηδων που συζητούνται ήδη για την επόμενη μέρα της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα. Προκαταβολικά, για τον τελευταίο όλοι επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς δεδομένου ότι τώρα ξεκινά η κοινοβουλευτική του εμπειρία, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν με νόημα ότι και ο Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2009 και πέντε χρόνια αργότερα βρέθηκε στην πρωθυπουργία. Η συνάντηση Καραμανλή – Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα μόνο τυχαία δεν ήταν και μάλιστα φρόντισαν να δώσουν και οι ίδιοι έναν πιο επίσημο χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την ήττα του 2009 που ο Καραμανλής ανακοινώνει συνάντησή του στην Παναγή Κυριακού.   Εκεί συζητήθηκαν και τα παραπάνω ονόματα με τους δύο πολιτικούς να κάνουν απλώς μια πρώτη ανίχνευση για το μέλλον.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Πάντως, όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του Κώστα Καραμανλή τονίζουν ότι αυτή την ώρα δεν τον ενδιαφέρει τόσο η διαδοχή στη ΝΔ. Με αυτήν θα ασχοληθεί όταν έρθει η ώρα, πιστεύει πάντως στην ηλικιακή δυναμική, αφού και ο ίδιος εξελέγη σαραντάρης. Σήμερα, αναμένει τις εξελίξεις στη χώρα και εκφράζει τις απόψεις του για το απευκταίο ενδεχόμενο εμπλοκής με στόχο να αποφύγει η χώρα νέες εκλογές και ακυβερνησία.

Τα ονόματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Καραμανλή – Ντόρας

Και πάμε να δούμε ποια ονόματα έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι. Ο Καραμανλής, τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Τζιτζικώστα και βέβαια το ίδιο και ο 40άρης περιφερειάρχης που κατάφερε να πάρει μια μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές κόντρα σε όλο το περιβάλλον Σαμαρά που τον πολέμησε σκληρά. Ενας συνδετικός κρίκος που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ο πολιτικός και επικοινωνιακός μέντορας του «Τζίτζι», ο Περικλής Πηλείδης. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο Πηλείδης ήταν ο επικοινωνιολόγος που πήρε τον Κώστα Καραμανλή ως νέο αρχηγό της ΝΔ και τον προώθησε επικοινωνιακά με μεγάλη επιτυχία αναδεικνύοντας τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Είναι ο εμπνευστής του μεσαίου χώρου, τον οποίο μετέπειτα πιστώθηκε ο Ρουσόπουλος. Ο Πηλείδης, στενός φίλος του Καραμανλή, οδήγησε τον Τζίτζι στη νίκη των εκλογών και είναι ακόμα ο πιο στενός σύμβουλός του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ακόμη 40άρης ο οποίος δεν κρύβει την φιλοδοξία του να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία διαδοχής, χωρίς όμως να είναι επισπεύδων. Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ήττα μίλησε για μια ΝΔ ηλικιωμένων και την ανάγκη να υπάρξει φρεσκάδα σε πρόσωπα και πολιτικές. Ο ίδιος κινείται προσεκτικά και δεν προκαλεί, άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε το ότι δεν ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στο κόμμα που ίδρυσε μετά την ήττα της στις εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ. Εχει αναπτύξει στενές σχέσεις με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ φροντίζοντας να προσελκύει νεώτερους σε ηλικία και ικανούς νεοδημοκράτες οι οποίοι θα βάλουν πλάτη όταν δοθεί η εκκίνηση. Οσο για τον ανηψιό, τον Κώστα Μπακογιάννη που δεν έχει φτάσει ακόμη τα 40, οι προοπτικές να βρεθεί στην κούρσα διαδοχής σε αυτή την φάση είναι ελάχιστες. Ο Μπακογιάννης πιστεύει πολύ στο έργο που έχει να κάνει στην περιφέρεια και ότι αυτή η θητεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορεί να σκεφτεί το επόμενο βήμα του. Θα είναι όμως παρών, στις διαδικασίες και θα βάλει την πολιτική του σφραγίδα για να είναι μία υπολογίσιμη μονάδα στη ΝΔ από δω και μπρος.

Σιγοβράζει το… γαλάζιο καζάνι

Μπορεί οι Έλληνες να εκτονώθηκαν στις εκλογές δίνοντας την εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει την κυβέρνησή του, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη Νέα Δημοκρατία. Η χύτρα βράζει και είναι έτοιμη να εκραγεί, μόνο που η πραγματικότητα με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα έχει αναγκάσει τους πάντες να περιμένουν βγάζοντας… καπνούς από τα αυτιά.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από τη βαριά ήττα που υπέστη η ΝΔ, οι συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, των βουλευτών, των υποψηφίων και των μελών της ΝΔ έχουν λάβει διαστάσεις και τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν μετά την όποια κατάληξη θα έχουν οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του κινήθηκαν σωστά από το βράδυ της Κυριακής και φρέναραν την οργή που υπήρξε για την ήττα, βάζοντας ορόσημο για την πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης. Μια ενδεχόμενη αποτυχία με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις δεν θα επέτρεπε στη ΝΔ να βρίσκεται σε τροχιά εσωστρέφειας και πολύ περισσότερο σε διαδικασία αναζήτησης αρχηγού. Αυτό είναι και το συμπέρασμα όλων των κορυφαίων στελεχών, από τους οποίους λοχαγοί και στρατιώτες περιμένουν κινήσεις για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ

Ο Καραμανλής συζητά με όλους. Δέχεται πολύ κόσμο καθημερινά στο γραφείο του και πηγαίνει σε συναντήσεις βουλευτών οι οποίοι τον καλούν, με αφορμή μια γιορτή, για να ακούσουν τις απόψεις του. Ως έμπειρος πολιτικός, έχοντας γνωρίσει και ο ίδιος μέρες δόξας αλλά και απόρριψης, ανταποκρίνεται σε όλες τις προσκλήσεις με σκοπό να περάσει το μήνυμά του. Αυτό είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής ηγεσίας και ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα πρέπει να επικεντρωθεί τόσο στην άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης όσο και στην πιθανότητα να κληθεί να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Ο Καραμανλής πιστεύει ότι πράγματι τώρα η ΝΔ θα πρέπει να οργανωθεί γρήγορα για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, εάν πράγματι θέλει να δικαιωθεί για όσα έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Τα πλεονάσματα και ο πρώτος μεταπολιτευτικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα των θυσιών που έκαναν οι Έλληνες και πιστώνεται στη ΝΔ παρά τα όποια μεγάλα λάθη έγιναν από αστοχίες και κακές εκτιμήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Συνομιλητές του Κ. Καραμανλή γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός συχνά επισήμανε τον τελευταίο χρόνο ότι το μεταρρυθμιστικό έργο είχε καθυστερήσει, οι εταίροι είχαν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους και ο χώρος που είχε αφήσει η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για να σωθεί ο Βενιζέλος προκαλούσε δυσφορία στους νεοδημοκράτες. Για την ώρα ο Καραμανλής δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωκομματικές ιστορίες και γι’ αυτό και αποτρέπει όσους θέλουν να ανοίξουν τώρα θέμα ηγεσίας.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του είναι πεπεισμένος ότι θα δικαιωθεί, και μάλιστα σύντομα. Η κριτική που δέχτηκε για τους συνεργάτες του τον έχουν οδηγήσει σε κινήσεις αποστασιοποίησης από όσους του πρότειναν τη σκληρή γραμμή ή έτσι τουλάχιστον αφήνει να φανεί. Σε όσους συναντά επιμένει πεισματικά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα καταρρεύσει σύντομα και τότε θα πρέπει εκείνος να οδηγήσει τις εξελίξεις ώστε να μη χαθεί για τη χώρα όσα κερδήθηκαν με κόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν συζητά διαδικασίες διαδοχής, αλλά και δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε περίπτωση που στο επόμενο συνέδριο τεθεί ζήτημα ηγεσίας. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια, κάνει τη μεγάλη στροφή και συμφωνήσει στο επόμενο πρόγραμμα, τότε ο Σαμαράς γνωρίζει ότι αναπόφευκτα θα ανοίξει το καπάκι και θα υπάρξει κύμα αμφισβήτησης στο πρόσωπό του. Θα είναι λοιπόν εκ νέου υποψήφιος ή όχι; Αυτό είναι πρόωρο να το πει κανείς. Πάντως το σίγουρο είναι ότι τα μεγαλοστελέχη της ΝΔ, που έχουν κουβεντιάσει και αυτό το ενδεχόμενο, θα επιχειρήσουν να τον πείσουν ότι θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να βοηθήσει μάλιστα τον επόμενο αρχηγό. Έναν αρχηγό που θα προέρχεται και από άλλη γενιά, των σαραντάρηδων, όπως γράφει το «Καρφί» στη διπλανή σελίδα.

Η ΝΤΟΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Σε αυτή τη γραμμή βρίσκεται και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισημαίνει ότι συζητήσεις για τα αίτια της ήττας θα πρέπει να γίνουν, και μάλιστα σύντομα. Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος που έγινε από τον κ. Σαμαρά είναι για την κ. Μπακογιάννη αλάτι στις πληγές του πληγωμένου νεοδημοκράτη, ο οποίος έχει υποστεί και τα δεινά της πολιτικής της κυβέρνησης στα μεσαία στρώματα. Η Ντόρα πιστεύει ότι μια ρεαλιστική αποτύπωση της ήττας θα απαλύνει τις πληγές και θα βοηθήσει να υπάρξει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ…

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι στη γραμμή Καραμανλή, ο Δένδιας έλαβε μηνύματα από κάθε πλευρά να σταματήσει να κινείται ως δελφίνος, ο Βορίδης δείχνει στον Σαμαρά ότι τον στηρίζει, αλλά απλώνει δίχτυα και αλλού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται προσεκτικά στέλνοντας μηνύματα ότι δεν θα είναι εκείνος που θα σηκώσει τον λίθο κατά του τέως πρωθυπουργού. Τις όποιες φιλοδοξίες του θα τις εκφράσει σε περίπτωση που ο Σαμαράς αποχωρήσει οικειοθελώς.

…ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ «ΠΙΣΤΟΛΙΕΣ»

Κατά τα άλλα, πολλοί βουλευτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αλλά σε αυτή τη φάση προτιμούν να ηρεμήσουν και να απολαύσουν την εκλογή τους μετά τη σκληρή μάχη που άφησε τη ΝΔ σχεδόν με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα από αυτή που είχε ένα μήνα πριν. Όσο για αυτούς που δεν εξελέγησαν, η οργή είναι εμφανής και άρχισαν οι πρώτες «πιστολιές». Τζαμτζής, Μιχελάκης, Ντινόπουλος, Πιπιλή κ.ά. έκαναν την αρχή με τον πρώην βουλευτή Πέλλας να ζητά δημοσίως την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.