Ειδησεογραφικό site

Ήττα του “Συστήματος της 40 ετίας” και νίκη της ρητορικής του άγνωστου

66

kaloudis5Του Θοδωρή Καλούδη

Μερικές πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα:

1. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιστορικό γεγονός για τον τόπο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Αριστερά κερδίζει εκλογές στην Ελλάδα και σχηματίζει δημοκρατικά κυβέρνηση.

2. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του έπεισαν ένα ακροατήριο πολύ μεγαλύτερο της πολιτικής αριστερής βάσης της Κουμουνδούρου. Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος ότι οι Κεντρώοι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν μαζικά τον στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ και προσέφυγαν στο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας του τη δυνατότητα να κυβερνήσει. (Υπάρχουν περιφέρειες, π.χ. η Β´ Πειραιώς, που σύσσωμη η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ). Μαζί τους και ένα σοβαρό τμήμα παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων, που πέρασαν απευθείας – και “επιθετικά”- από τη Νέα Δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ.

3. Η μεταστροφή του εκλογικού σώματος -που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε επισημάνει από τη θέση αυτή, τονίζοντας πως είναι πολύ πιθανό να πάρει τις τελευταίες ημέρες, έκταση “ρεύματος”- συνετελέσθη κυρίως υπό το κράτος της παρατεταμένης κρίσης που δίελυσε την κοινωνία. Οι κύριοι Σαμαράς-Βενιζέλος κράτησαν όρθια τη χώρα, τη γλύτωσαν από τη πτώχευση, αλλά με σκληρό κοινωνικό τίμημα. Στην περίπτωση της συγκυβέρνησης ισχύει το γνωστό… “η εγχείρηση επέτυχε αλλά ο ασθενής απέθανε”. Και στις εκλογές ψηφίζουν οι πολίτες και όχι η ιστορία…

´Ετσι, τεράστιο ποσοστό συμπολιτών μας που ζητούν ανακούφιση στράφηκαν σε όσους την υποσχέθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχασαν τη στήριξη μεγάλων τμημάτων της αστικής τάξης, η οποία κατέρρευσε από τους υπερβολικούς φόρους και το χτύπημα της ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως οι καταναλωτές της τεχνητής ευημερίας, που μετακινήθηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στην επιστροφη της κρατικοδίαιτης ανεμελιάς.

4. Οι εκλογές δείχνουν ποιά κόμματα είναι χρήσιμα και ποιά όχι. Και σε αυτή την περίπτωση έκλεισαν με βρόντο την πόρτα στο μόρφωμα του κ. Γ. Παπανδρέου, το ΚΙΔΗΣΟ. Είναι καταπληκτικό πόση ζημιά έκανε εκ νέου στην παράταξή του και τον τόπο ο μοιραίος αυτός πολιτικός. Με μία άφρονα κίνηση, που τη χαρακτηρίζει η έντονη πολιτική ιδιοτέλεια, ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να διασπάσει ότι απόμεινε από την ιστορική,”παράταξη” που ίδρυσε ο,πατέρας του αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Και, επιπλέον, έστειλε τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση, αφαιρώντας έδρες από το κόμμα του οποίου υπήρξε αρχηγός.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του κ.Φώτη Κουβέλη. Με 0, 5% αποδοχή, βρίσκεται πολύ πίσω και από τον κ. Λεβέντη και από τον κ. Γκλέτσο. Και να φανταστείτε ότι το όνομά του συζητείτο για την Προεδρία της Δημοκρατίας…

5. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποδεικνύει και κάτι άλλο: Ηττήθηκε το “σύστημα της 40ετίας”, από ένα “νεαρο” πολιτικό σχηματισμό που δεν έχει πείσει ακόμα για τη φερεγγυότητά του. Η οριακή του “πλειοψηφία” οδηγεί τη χώρα σε μία πορεία πάνω σε τεντωμένο σχοινί.

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.