Ειδησεογραφικό site

Ένα αντί για δύο τα ψηφοδέλτια, πρώτη επιλογή το όχι! – Στα 110 εκατ. ευρώ το κόστος του δημοψηφίσματος

37

Στη δημοσιότητα  δόθηκε ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος που θα γίνει αυτή την Κυριακή. Γράφει πάνω: Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ

Εγκρίνεται/ΝΑΙ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο πρώτα έχει τυπωθεί η επιλογή «Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ» και μετά η επιλογή «Εγκρίνεται/ΝΑΙ».

Στο ερώτημα γιατί η επιλογή «ΟΧΙ» προηγείται αυτής του «ΝΑΙ», ενώ παγίως στα ερωτήματα το δίλημμα τίθεται υπό τη μορφή «ΝΑΙ/ΟΧΙ», η απάντηση είναι προφανώς.

Ορισμένοι ευλόγως θα παρατηρήσουν ότι προφανώς η κυβέρνηση επιχειρεί να προσαρμόσει τους κανόνες του παιχνιδιού στις δικές της επιλογές. Και για το λόγο αυτό, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ του «ΟΧΙ» έλαβε την ανορθόδοξη απόφαση να εκτυπώσει πρώτα την επιλογή «ΟΧΙ» και έπειτα το εικονίδιο με την επιλογή «ΝΑΙ».

Αρθρο Αλιβιζάτου: Η εκτροπή συνεχίζεται

Με άρθρο του στην Καθημερινή ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος αναφέρει ότι «με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μόλις εξέδωσε (ΦΕΚ Α’64/28.6.2015), η κυβέρνηση μεταβάλλει μονομερώς και προς το συμφέρον της τους κανόνες του παιχνιδιού που ίσχυαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: όπως ορίζεται επί λέξει, «εάν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση μιας μόνο Επιτροπής Υποστήριξης για το «ναι» ή το «όχι», λόγω ιδεολογικών ή πολιτικών ή άλλων διαφωνιών, αυτό ανακοινώνεται [στον αρμόδιο Υπουργό] από τον εκπρόσωπο του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν κάθε επιλογή». Στην περίπτωση αυτή διατίθενται τα 2/3 του προεκλογικού χρόνου στα κόμματα και το 1/3 στους λοιπούς φορείς που συντάσσονται με κάθε επιλογή».

«Με άλλα λόγια, επειδή προφανώς δεν επιθυμεί να συγκροτήσει κοινή Επιτροπή Υποστήριξης με την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας εξασφαλίζει το δικαίωμά του να βγαίνει μόνος στην τηλεόραση για το μεγαλύτερο μέρος του διατιθέμενου ραδιοτηλεοπτικού χρόνου» συνεχίζει.

«Αν αυτό ίσχυε μόνο για τον ίδιο (και για τον κ. Καμμένο) θα επιβεβαίωνε απλώς την κομματική ερμηνεία του Συντάγματος που του είναι τόσο οικεία. Όμως η νέα ρύθμιση επιβάλλει τον κανόνα των 2/3 και του 1/3 και για τους υποστηρικτές της άλλης επιλογής, ακόμη και αν αυτοί δεν το θέλουν. Η τροποποίηση αυτή επήλθε μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, κάτι που ούτως ή άλλως την καθιστά νομικά προβληματική. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κραυγαλέα παράνομη αφού προσαρμόζει τους κανόνες του παιχνιδιού στις ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος: όχι μόνο θέλει να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που διώκεται ως «εγκληματική συμμορία», αλλά εμποδίζει και τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής (δηλαδή του «ναι») να εμφανισθούν ενωτικά, πάνω από κομματικούς πατριωτισμούς. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην στρατηγική του αντιπάλου για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι η εκτροπή συνεχίζεται…» καταλήγει.

Στα 110 εκατ. ευρώ το κόστος του δημοψηφίσματος

Δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη διαδικασία ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα της Κυριακής, από αυτή των εθνικών εκλογών. Η εκλογική διαδικασία θα είναι πιο εύκολη, καθώς δεν θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια, παρά μόνο ένα, όπου οι πολίτες θα επιλέγουν το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ. Αν και αναμενόταν να υπάρχουν διαφορετικά ψηφοδέλτια για το ΟΧΙ και το ΝΑΙ, πιθανότατα για λόγους οικονομίας και ταχύτητας, τελικώς θα είναι ένα. Επίσης θα υπάρχει και η επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, βάσει του σχετικού νόμου, μόνο εάν η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό θα ξεπεράσει το 40%.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος του δημοψηφίσματος, αυτό υπολογίζεται σε 110.000.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων και των δικηγόρων που θα συμμετέχουν σε αυτό. Αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, το ποσό δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό, καθώς με αυτό το ποσό θα διεξαγόταν, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011.

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στην κάλπη από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα, επιδεικνύοντας την αστυνομική ταυτότητάς του ή το διαβατήριό τους.

Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις θα επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους μέχρι και την Παρασκευή.

Όσον αφορά στην προβολή των θέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του εν λόγω νόμου, κατά τη διάρκεια της περιόδου από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο προκηρύσσεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, έως και την Παρασκευή πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης, καθώς επίσης οι φορείς παροχής συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Ο χρόνος που διατίθεται κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις προσφερόμενες απαντήσεις στο ερώτημα ή στα ερωτήματα. Η μετάδοση των μηνυμάτων και η παρουσίαση της δραστηριότητας διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

108.371 νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά

Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.
Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου, για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες. Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε την Κυριακή όλα να είναι στη θέση τους και ειδικότερα οι εκλογικοί σάκοι με τα περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Ο υπουργός Νίκος Βούτσης με έγγραφό του προς τις περιφέρειες, που φέρει την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος, ζητεί να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ειδών που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές (σφραγίδες, στυλό διαρκείας, λουκέτα για τις κάλπες κ.λπ.).

Με άλλο έγγραφό του, ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί από τους αρμόδιους φορείς (προέδρους Πρωτοδικών, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμους) να μεριμνήσουν ώστε να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα άτομα για τα οποία έχει ανακληθεί η απόφαση καθορισμού της ιθαγένειάς τους.

Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως συνέβη με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές) από το 1981 και μετά. Η διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θα αλλάξει το απαραίτητο λογισμικό για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δημοψηφίσματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.