Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διάθεση για συμβιβασμό

34

Δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα και αυτό οδήγησε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον κυβερνητικός της εταίρο Ζίγκμαρ Γκάμπρειελ.

Όλα όσα μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ.

Παράλληλα σημείωσε ότι όταν υπάρχουν κρίσεις με το ευρώ το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

Η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Ανακοίνωσε δε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων στην οποία, μεταξύ άλλων, θα λάβει το λόγο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ελληνικού δημοψηφίσματος λέγοντας ότι «εμείς μπορούμε να πούμε τι νομίζουμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει υποψία ότι θα υπάρξει κάποια πίεση προς τον ελληνικό λαό».

«Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να ξέρει και τις συνέπειες» συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ.

Ο Ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του αλλά εμείς οι 18 χώρες της ΕΕ υποβάλαμε μια πολύ καλή πρόταση, πέραν αυτού του προγράμματος, το οποίο η Ελλάδα τον Φεβρουάριο είχε πει ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει εκτός του πρωτογενούς πλεονάσματος εντος του 2015 παρατήρησε η κυρία Μέρκελ.

Παράλληλα τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνόδου κορυφής για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα μιας ενδιάμεσης εκταμίευσης χρημάτων η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε κάθετα αρνητική: Λυπούμαι δεν υπάρχει νομική βάση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό περιγράφονται σε νομικά κείμενα.

Επανέλαβε, δε, ότι για οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να έχουμε έγκριση από το Γερμανικό κοινοβούλιο.

Γκάμπριελ: Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι», δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν, είπε μετά την συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Παρουσιάσαμε πολύ ανοιχτή και πλούσια πρόταση στους Έλληνες», είπε ο κύριος Γκάμπριελ και τόνισε πως αυτό έγινε γιατί «λάβαμε υπόψιν την κοινωνική κατάσταση αυτή την στιγμή»,

Από την πλευρά της Ευρωζώνης υπήρχε διάθεση για διαπραγμάτευση, αλλά όχι με λευκή επιταγή, αλλά αυτό δεν μπορούσε να το αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, που ζητούσε αλλαγή στο σύνολο. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτές τις προτάσεις γιατί δεν ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά ήθελε να πάρει τα κονδύλια χωρίς εκείνη να δώσει κάτι. Η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει έτσι άλλα χρήματα, πρέπει να εξηγήσουμε κι εμείς στο γερμανικό λαό πού πηγαίνουν τα χρήματα» πρόσθεσε ο κύριος Γκάμπριελ.

«Η Ελλάδα ήθελε να αλλάξει όλες τις προδιαγραφές ή το δικαίωμα να μην τις τηρεί στην Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά.

«Από ιδεολογικής πλευράς, ήθελε μια άλλη Ευρωζώνη, η οποία θα είχε αποσταθεροποιηθεί αν είχαμε ακολουθήσει τις επιταγές των Ελλήνων», εξήγησε ο κύριος Γκάμπριελ και κατέληξε: «Το ευρώ χρειάζεται δέσμευση, όχι μείωση των ευθυνών».

Παρέμβαση Ολάντ: Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή πιθανό Grexit

«Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα σε ευρώ ή πιθανή έξοδο» είπε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια δήλωσής του για την κατάσταση στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οπως τόνισε έχουν ληφθεί μέτρα για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ενώ επισήμανε ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα είναι μια εθνική επιλογή». Υποστήριξε ότι «ήμασταν κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα» εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχει ακόμα πιθανότητα». Η Γαλλία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελληνική κρίση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες του για τις συνέπειες μπορεί να έχουν στην γαλλική οικονομία οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Γαλλία είναι πιο ισχυρή από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Τέλος είπε ότι λυπάται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει τις συνομιλίες.
«Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των πιστωτών να επαναληφθούν, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο, σήμερα ή αύριο. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μία συμφωνία. Αλλά αύριο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Η Γαλλία είναι πάντα έτοιμη να δράσει, αλλά μπορεί να το πράξει μόνο αν υπάρχει κοινή βούληση για να φτάσουμε σε λύση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη που θέλουμε, προχωρά στη βάση της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι πάντα δυνατή, όταν η ευθύνη είναι εκεί », τόνισε ο Σοσιαλιστής πρόεδρος.

Σουλτς: Ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ συμφωνία!

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF, υποστήριξε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήθελε ποτέ τη συμφωνία με τους εταίρους.

Σε δηλώσεις του λίγες μόνο ώρες αφότου έγινε γνωστό πως οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν για μια εβδομάδα, ο κ. Σουλτς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως οδηγεί το λαό του σε μια βαθιά κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς διέψευσε ότι οι εταίροι έθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακόμη και «δημοκρατικές ασκήσεις», όπως το δημοψήφισμα, μπορεί να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και το εάν θα πει ο κόσμος «όχι», δεν απαγκιστρώνει την ελληνική κυβέρνηση από τις ευθύνες της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα κάνουν εκστρατεία υπέρ της αποδοχής υπέρ του «ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα!

Κάμερον: Αν η Ελλάδα ψηφίσει «όχι» είναι δύσκολο να παραμείνει στο ευρώ

Αν η Ελλάδα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στο ευρώ, τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κύριος Κάμερον επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να μην διαταραχθεί η οικονομική σταθερότητα. Γι’ αυτό, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, χρειάζεται η Ευρωζώνη να δείξει ευελιξία: «Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική», τόνισε.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανότητα, που σημαίνει του βρετανούς τουρίστες, τους βρετανούς συνταξιούχους και πολίτες που απολαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και ζουν στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών» είπε ο κύριος Κάμερον.

Τα σχόλια είναι κλειστά.