Ειδησεογραφικό site

Έκαναν τη ΝΔ… σκορποχώρι

55

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Τη χειρότερη δυνατή εικόνα δείχνει η Νέα Δημοκρατία, καθώς πλησιάζει η μέρα της κάλπης για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Η επίθεση στον Γιώργο Κουμουτσάκο βρήκε τους υποψηφίους στους πέντε δρόμους να αλιεύουν κομματικούς ψηφοφόρους και όχι στη Βουλή ενωμένους να αντιμετωπίσουν το νέο φαινόμενο βίας. Η εμμονή στο κομματικό ακροατήριο είναι τέτοια ώστε κανείς δεν σκέφτηκε καν να ακυρώσει την περιοδεία του και να πάει στη Βουλή να υπερασπιστεί τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος μιλούσε ματωμένος στα έδρανα με τέσσερις πέντε βουλευτές όλους κι όλους δίπλα του.

Αντίθετα, όλοι έκαναν δηλώσεις καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ, άλλος από τη Λαμία, άλλος από την Πελοπόννησο και άλλος από τη Βόρεια Ελλάδα. Εξαιρείται βέβαια ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος δεν είναι βουλευτής. Όλο αυτό το κλίμα οδηγεί σε συρρίκνωση του ακροατηρίου σε εθνικό επίπεδο, ενώ έχει αρχίσει να ενοχλεί έντονα και το στενά κομματικό ακροατήριο, που θα ήθελε όλα τα στελέχη να δίνουν τη μάχη κατά της κυβέρνησης που καταγγέλλουν ότι διαλέγει το μαστίγιο των φόρων και των οριζόντιων περικοπών παντού.

Στη μάχη των υποψηφίων σηκώθηκαν οι τόνοι, με εκατέρωθεν καταγγελίες και πυρά για τη στάση του καθενός για μια σειρά ζητημάτων. Τα βέλη των συνυποψηφίων του δέχτηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για χρήση της προεδρικής ιδιότητας και των γραφείων της Συγγρού υπέρ της δικής του στήριξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βολές και για τα οικονομικά του κόμματος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά να απομακρυνθεί το παλιό και ο Άδωνις βάλλει κατά του περιφερειάρχη για τη δυνατότητά του να ηγηθεί κόμματος και κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ DEBATE

Στη μάχη και η δυνατότητα ή μη, βάσει Συντάγματος, να οριστεί πρωθυπουργός σε περίπτωση που ως αρχηγός της ΝΔ κερδίσει εκλογές, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί ερμηνείες συνταγματολόγων περί της μη ύπαρξης κωλύματος και τους αντιπάλους του να επιχειρούν να αποδείξουν το αντίθετο. Η διαμάχη της εβδομάδας αφορούσε και τη δυνατότητα να διεξαχθεί ένα debate μεταξύ των υποψηφίων. Θερμοί υποστηρικτές της τηλεμαχίας οι Κυριάκος και Άδωνις, «ναι» υπό τον όρο να συμμετέχει και ο Μεϊμαράκης, λέει ο Τζιτζικώστας. Ο Μεϊμαράκης απαντά ότι αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της διαδικασίας, με την οποία είχε διαφωνήσει εξαρχής, και προσέθεσε ότι, αντί να παραγάγει πολιτικό αποτέλεσμα, θα αποτελέσει αντικείμενο σάτιρας στις μεσημεριανές εκπομπές και τα ψυχαγωγικά πρωινάδικα.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι διεκδικητές της ηγεσίας της Συγγρού θα συνεχίσουν εντατικά τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πάντως έδωσε στην πράξη απάντηση στους επικριτές του ότι κρύβεται, αυξάνοντας τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, όπου δεν διστάζει να απαντά σε όλα.

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση στον Κουμουτσάκο

Η υπόθεση ξυλοδαρμού του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει αναστατώσει κόμματα και πολιτικούς, οι οποίοι ανακαλύπτουν ξανά το «αυγό του φιδιού». Η πρωτοφανής βία και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση μπροστά σε δεκάδες κάμερες και φωτογράφους ξύπνησε μνήμες της δολοφονίας Φύσσα και του χαστουκιού στη Λιάνα Κανέλλη. Το συγκλονιστικό είναι ότι αυτή τη φορά η Χρυσή Αυγή καταδίκασε στη Βουλή τα όσα έγιναν από υποστηρικτές της, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είχε δηλώσει κυνικά ότι το κόμμα του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα!

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιχνίδι με ασκήσεις βίας και πρόκλησης εξωτερίκευσης του θυμού και της οργής των πολιτών για τα μνημόνια σε κάθε πρόσωπο που περνά την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλίου. Ωστόσο, το χαμηλού επιπέδου πολιτικής σκέψης κομματικό και κυβερνητικό προσωπικό της χώρας δεν μπόρεσε να δει, ακόμα και σήμερα, δύο μέρες μετά το επεισόδιο, ότι οι επιτιθέμενοι που βρίσκονταν στο μπλοκ της Χρυσής Αυγής φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα βρίσκονταν δίπλα στους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προφανώς ουδόλως τους προκάλεσαν την επιθυμία να τους ξυλοκοπήσουν.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ

Το όλο ζήτημα, για αρκετούς ψύχραιμους πολιτικούς αναλυτές, τα κόμματα της Βουλής το έχουν δει από τη λάθος πλευρά. Ξεκινούν δηλαδή από την παραδοχή ότι οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία έγιναν αφορμή, είτε οι αριστεροί συμφωνούν μαζί του είτε, από την άλλη, οι δεξιοί τον αφορίζουν, για την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι ακραίες αντιδράσεις τύπου Αδ. Γεωργιάδη στα όσα είπε ο Φίλης προκάλεσαν αντίθετα αποτελέσματα και, αντί να κυνηγήσουν τον Ν. Φίλη, χτύπησαν τον Κουμουτσάκο. Η ΝΔ από την άλλη ζητά την παραίτηση Φίλη και δηλώνει ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε τέτοια ανακοίνωση. Κανείς δηλαδή από τα δύο επιτελεία δεν κατάλαβε πού είναι το θέμα. Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη ήταν ότι μια παρέα ακραίων τραμπούκων παρεισέφρησαν σε μια συγκέντρωση των ποντιακών σωματείων με πρόθεση να ξυλοκοπήσουν κάποιον πολιτικό.

ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Το φώναζαν οι άνθρωποι στα συνθήματά τους πριν από το επεισόδιο. Αυτοί οι άνανδροι που σήμερα κρύβονται για να γλιτώσουν και το αυτόφωρο, θα πήγαιναν σε οποιαδήποτε συγκέντρωση τους δινόταν η ευκαιρία για να κάνουν ό,τι έκαναν. Προφανώς δεν θα μπορούσαν να μπουν σε εργατική συγκέντρωση, του ΠΑΜΕ ή τέτοιου τύπου, μπορούν όμως να μπουν ακόμη και σε συγκέντρωση για… την προστασία των αδέσποτων, για παράδειγμα. Άρα, οι δηλώσεις Φίλη το μόνο που προκάλεσαν ήταν η αναμενόμενη διαμαρτυρία των Ποντίων. Το «πολιτικό ξύλο», και όχι το ποινικό, είναι το νέο δόγμα της Χρυσής Αυγής. Το είχε προαναγγείλει, ουσιαστικά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όταν είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία Φύσσα. Οι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί επισημαίνουν ότι όλες οι πρακτικές που προκαλούν απαξίωση της πολιτικής σκηνής, με τεράστια ευθύνη και των κομμάτων, γίνονται εύκολα έρμαιο των καθοδηγητών της πολιτικής σφαλιάρας, μπουνιάς, και ποιος ξέρει τι άλλο ήθελε προκύψει αύριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.