Ειδησεογραφικό site

Πρόστιμα 16,6 εκατ. για αδήλωτη εργασία το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου

36

Καρπούς φαίνεται πως αποδίδει η επιχειρησιακή ενιαιοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου Άρτεμις, τον Ιούλιο ελέγχθηκαν 2.898 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.492 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 839, δηλαδή ποσοστό 6,72%.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 8.730.119 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου με την εφαρμογή του ενιαιοποιημένου τρόπου ελέγχου της αδήλωτης εργασίας, είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ανέρχονται στα 16.614.704 ευρώ και αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικά επιβληθέντων προστίμων (33.613.725 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 119.122 εργαζομένων εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,73%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για την αδήλωτη εργασία ανήλθαν σε 33.613.725 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, και στοχεύει σε εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι πιθανότερο -βάσει παλαιότερων συμπεριφορών- να καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, με το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων «επιβραβεύονται» κατά κάποιο τρόπο οι τεκμηριωμένα συνεπείς και νόμιμες επιχειρήσεις, καθώς απαλλάσσονται από το διοικητικό φόρτο που αναπόφευκτα επιφέρουν οι αλλεπάλληλες επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.

«Παράλληλα, όμως, η ανάδειξη των υποδειγματικών περιπτώσεων επιχειρήσεων που σέβονται τους εργαζόμενους και τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να «ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι»», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης,δεν είναι ίδιες όλες οι επιχειρήσεις, υπάρχουν αυτές που επιχειρούν στη λογική της «αρπαχτής» και σε βάρος των εργαζομένων, υπάρχουν όμως και οι συνεπείς και υπεύθυνες επιχειρήσεις. Και αυτές ακριβώς οι τελευταίες είναι που πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα από όλους μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.