Ειδησεογραφικό site

Σε τροχιά αποχώρησης από τη ΔΗΜΑΡ η πτέρυγα Σπ. Λυκούδη

35

Οριστικά «όχι» απάντησε χθες ο κ. Σπύρος Λυκούδης στο ενδεχόμενο να παραστεί στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου. Ο πρώην γραμματέας επιβεβαίωσε έτσι την πλήρη ρήξη της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του κόμματος (εκπροσωπεί το 24% των μελών της Κ.Ε.) με τον κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος θα εξαναγκασθεί στο συνέδριο να εκλέξει νέα όργανα της ΔΗΜΑΡ μόνον από τη δική του τάση και το λεγόμενο Αριστερό Δίκτυο, το οποίο προωθεί αναφανδόν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη χθεσινή του συνέντευξη (9,84) ο κ. Λυκούδης απλώς επιβεβαίωσε όσα είχε ήδη προαναγγείλει στα θεσμικά όργανα του κόμματος. Χαρακτήρισε το συνέδριο «ανώφελο», προέβλεψε ότι «δεν θα οδηγήσει πουθενά» και τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα όφειλε να περάσει «σε μια φάση αυτογνωσίας και περισυλλογής», παρά να επιλέξει την εν λόγω «αναξιόπιστη» διαδικασία.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί και επισήμως η απόσχιση της μεταρρυθμιστικής τάσης από τη ΔΗΜΑΡ και η συγκρότησή της σε μια νέα διακριτή πολιτική κίνηση. Εξέλιξη που όλα δείχνουν ότι θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, καθώς έχει ήδη προγραμματισθεί έκτακτη σύσκεψη των μελών τής εν λόγω τάσης. Ωστόσο, ο κ. Λυκούδης απέφυγε χθες να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. «Δεν βοηθάει να μπω τώρα σε μια τέτοια συζήτηση», είπε. Επιβεβαίωσε, όμως, την πρόθεσή του να συνεχίσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου, αλλά παραδέχθηκε ότι με τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου στο ΠΑΣΟΚ τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν για τη συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού μετώπου, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, η σχεδόν προαναγγελθείσα χθες ανεξαρτητοποίηση του κ. Λυκούδη και η νέα πολιτική κίνηση που είναι βέβαιον πια ότι θα γεννηθεί μέσα από τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι η μόνη δυσκολία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Κουβέλης. Ηδη πέντε από τους δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Μ. Γιαννακάκη, Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Μ. Ξυροτύρη και Μ. Ρεπούση) όχι μόνον έχουν δηλώσει ή υπαινιχθεί ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο για τη διαδοχή του κ. Κάρ. Παπούλια, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καλέσουν τον κ. Κουβέλη ακόμη πιο πειστικά στο συνέδριο να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να είναι εκείνος ο επόμενος ΠτΔ. Ενδεχόμενο που μοιάζει δύσκολο πια να αποφύγει ο κ. Κουβέλης. Πολύ περισσότερο όταν εκδίδει ανακοινώσεις όπως η χθεσινή, που χαρακτηρίζει «αποσαθρωμένο το εργασιακό τοπίο» και «παραλογισμό» τη συζήτηση νέων απολύσεων στο Δημόσιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.