Ειδησεογραφικό site

Πολιτική κρίση στη Γαλλία – Γιατί ο Ολάντ ξήλωσε όλη την κυβέρνηση

48

Την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά την υποβολή της παραίτησης των μελών της από τον Μανουέλ Βαλς, θα ανακοινωθεί την Τρίτη στη λογική «της κατεύθυνσης που έχει ορίσει (ο πρόεδρος) για τη χώρα μας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις υπουργών κατά της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα,

Σε συνέντευξή του στο σαββατιάτικο φύλλο της Le Monde, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αμφότεροι Σοσιαλιστές όπως και ο ίδιος.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μοντεμπούρ. «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», πρόσθεσε ο Μοντεμπούρ.

Στη φωνή του Μοντεμπούρ πρόσθεσε την δική του ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος επίσης επέκρινε την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Γαλλίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Πρόγευση των εξελίξων είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στον Μανουέλ Βαλς που χαρακτήρισαν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ως απαράδεκτη την σφοδρή κριτική του Μοντεμπούρ.

«Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία» δήλωσε η προσκείμενη στον Γάλλο πρωθυπουργό πηγή.

Τι οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης Βαλς;

Η πολιτική λιτότητας την οποία έχει επιβάλει η Γερμανία σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη Γαλλία, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής κρίσης στη Γαλλία, εκτιμά η ιταλική εφημερίδα La Stampa μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς, το πρωί της Δευτέρας.

Πρόκειται για την κριτική την οποία άσκησε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της χώρας, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος ζήτησε να υψωθούν οι τόνοι έναντι της Γερμανίας και ειδικά έναντι της γερμανικής Κεντροδεξιάς, αμφισβητώντας ανοικτά τη γραμμή που ακολουθούν οι Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς για συνεργασία με το Βερολίνο, παρά τις επι μέρους διαφορές.

Αντί να υψώσει τους τόνους προς τη Γερμανία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης προτίμησε να «τιμωρήσει» πολιτικά τους επικριτές του, οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη «αριστερή» πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, και πάλι υπό τον Μανουέλ Βαλς, αναμένεται στις 26 Αυγούστου.

Ο ανταποκριτής των Financial Times στο Παρίσι στέκεται επίσης και στην τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος ανέφερε ότι οι απόψεις του κ. Μοντεμπούρ δεν απέχουν από τις θέσεις ομάδας «ανταρτών» βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κόμπος στο χτένι για τους «αντάρτες» Σοσιαλιστές

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», σημειώνει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ο κ. Βαλς «δεν μπορεί να ανέχεται στην κυβέρνησή του έναν υπουργό Οικονομίας ο οποίος να θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική πολιτική», σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Συμπληρώνει δε ότι ο κ. Μοντεμπούρ βάδιζε από αποτυχία σε αποτυχία στο υπουργείο του και δεν έβρισκε τίποτε καλύτερο από το να επιτίθεται συνεχώς στην πολιτική που χάραζε ο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και στη Γερμανία και στην πολιτική λιτότητας.

»Σίγουρα, οι μεταρρυθμίσεις του κ. Ολάντ γίνονται διστακτικά, ωστόσο από την αρχή του έτους έχουν κάποια συνοχή. Για το αριστερό ρεύμα μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Υπό την πίεση και του κ. Βαλς, ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ μοιάζει έτοιμος να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε ένα προγραμματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η FAZ.

«Σε πέντε μήνες, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δεν βρήκε μέθοδο αντιμετώπισης της ανεργίας, η οποία βασανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν πηγαίνει όσο καλά προβλεπόταν», αναφερει η αυστριακή Die Presse, συμπληρώνοντας ότι ο Αρνό Μοντεμπούρ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να γίνει μια μέρα πρόεδρος της Γαλλίας.

Πτώση δημοτικότητας

Η ισπανική El País υπενθυμίζει τη βουτιά την οποία έχει κάνει η δημοτικότητα του Μανουέλ Βαλς, με βάση την οποία μόνον το 36% των Γάλλων εγκρίνει τη διαχείριση των κυβερνητικών πραγμάτων από πλευράς του, λιγότερο από έξι μήνες μετά τον διορισμό του.

«Τώρα θα πρέπει να ανανεώσει μια κυβέρνηση η οποία στάθηκε ιδιαίτερα κριτικά έναντι της οικονομικής πολιτικής του», συμπληρώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις των κ.κ. Μοντεμπούρ και Αμόν.

Η βελγική Le Soir στέκεται κυρίως στις πληροφορίες του γαλλικού Parisien, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Βαλς έθεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας ενώπιον του διλήμματος «ή ο Μοντεμπούρ ή εγώ».

Σημειώνει επίσης ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας είχε συγκρουστεί και με τον προηγούμενο σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό.

Ο κ. Μοντεμπούρ είχε τερματίσει τρίτος στις εσωτερικές προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012.

Τα σχόλια είναι κλειστά.