Ειδησεογραφικό site

Γαλλία: Ανασχηματισμό της κυβέρνησης «διέταξε» ο Φρανσουά Ολάντ

50

Την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετά την υποβολή της παραίτησης των μελών της από τον Μανουέλ Βαλς, θα ανακοινωθεί την Τρίτη στη λογική «της κατεύθυνσης που έχει ορίσει (ο πρόεδρος) για τη χώρα μας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσαν οι δηλώσεις υπουργών κατά της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα,

Σε συνέντευξή του στο σαββατιάτικο φύλλο της Le Monde, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αμφότεροι Σοσιαλιστές όπως και ο ίδιος.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μοντεμπούρ. «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την (καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», πρόσθεσε ο Μοντεμπούρ.

Στη φωνή του Μοντεμπούρ πρόσθεσε την δική του ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, ο οποίος επίσης επέκρινε την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Γαλλίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Πρόγευση των εξελίξων είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στον Μανουέλ Βαλς που χαρακτήρισαν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ως απαράδεκτη την σφοδρή κριτική του Μοντεμπούρ.

«Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν Ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία» δήλωσε η προσκείμενη στον Γάλλο πρωθυπουργό πηγή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.