Ειδησεογραφικό site

Μήνυση κατά Χαρδούβελη-Σαββαϊδου για τον ΕΝΦΙΑ

31

Μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου κατέθεσε χθες Τετάρτη προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» σχετικά με την τέλεση του αδικήματος της «καταπίεσης» του Ποινικού Κώδικα.

Το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι : «Υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά στον Προϋπολογισμό 2014 προβλέπονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ και η Βουλή των Ελλήνων, εξουσιοδότησε το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει αυτό το ποσό και μόνον. Αυτό σύμφωνα με το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» σημαίνει ότι με βάση την εξουσιοδότηση της Βουλής το σύνολο του ποσού που μπορεί να καταλογισθεί ως έσοδο από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μπορεί να φθάσει στο ανώτατο ύψος των 2,65 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στη μήνυση παρατίθενται δηλώσεις και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, στα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν στις 31/7/2014, έφθασαν ή και ξεπέρασαν το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρεται πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για την έκδοση νέων εκκαθαριστικών με συνολικό ΕΝΦΙΑ που θα φθάνει στο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ανώτερο απ’ αυτό που ενέκρινε η Βουλή με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του έτους 2014.

Η μήνυση αναφέρει πως κατά τη διάταξη του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα, όποιος εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, τιμωρείται με φυλάκιση. Σημειώνεται δε πως η τυχόν μεταγενέστερη έκδοση νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των υπόχρεων, δεν αναιρεί το αξιόποινο της πράξης, αφού ως έγκλημα αποτελέσματος, ο νόμος τιμωρεί και την απόπειρα, η οποία -σε κάθε περίπτωση- έχει συντελεστεί.

Στην βάση αυτή το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» καταλήγει ως εξής: «Αιτούμαστε την άμεση και ενδελεχή ερευνά των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών προς ανεύρεση των υπαίτιων για την τέλεση του αδικήματος του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα. Αιτούμαστε την τιμωρία των υπάλληλων που εν γνώσει τους καταλόγισαν ποσά φόρου που δεν αντιστοιχούν στην εξουσιοδότηση που δόθηκε στη διοίκηση με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό του έτους 2014 και τον νόμο περί ΕΝΦΙΑ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.