Ειδησεογραφικό site

Η νομπελίστρια Μέιριντ Μαγκουάιρ, αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι στην Καισαριανή!

60

«Τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο» δήλωσε η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδέζα Μέιριντ Μαγκουάιρ, η οποία αρνήθηκε σήμερα να καταθέσει στεφάνι τόσο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όσο και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα.
Η Ιρλανδέζα νομπελίστρια, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, τόνισε χαρακτηριστικά δικαιολογώντας την πράξη της: «Οι άδικοι θάνατοι στους πολέμους δεν είναι τιμητικοί για την ανθρωπότητα, η συνέχιση της ζωής και η δημιουργία είναι αυτό που πρέπει να τιμούμε. Για την κατάργηση των πολέμων είναι αναγκαία η ανάπτυξη του πολιτισμού της ειρήνης και σ’ αυτό το έργο προσπαθώ να συμβάλω».
Η Ιρλανδέζα Μέιρεντ Μαγκουάιρ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1976 μαζί με την επίσης ακτιβίστρια Μπέτι Ουίλιαμς για τους αγώνες για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η Μέιριντ Μαγκουάιρ μίλησε το πρωί σε ανοικτή εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος. Την Ιρλανδέζα νομπελίστρια συνόδευαν ο Πάνος Τριγάζης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π).
Στην ομιλία της η κ. Μαγκουάιρ αναφέρθηκε στις επισκέψεις της σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Γάζα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πεποίθηση που αποκόμισα είναι ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι που δραστηριοποιούνται ενεργά για το σταμάτημα των ένοπλων συγκρούσεων και την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων». Η Ιρλανδέζα νομπελίστρια τόνισε ότι η φτώχεια αποτελεί μία μορφή σύγχρονης βίας. «Η βία είναι συχνά αποτέλεσμα της φτώχειας και της αδικίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό ν’ ακουστεί η φωνή τους. Αν μάθουμε ν’ ακούμε όλες τις φωνές, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την εξάλειψη της βίας» τόνισε η κ. Μαγκουάιρ.
Η κ. Μαγκουάιρ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.