Ειδησεογραφικό site

Άρχισαν να φεύγουν ξανά κεφάλαια στο εξωτερικό – Αρωγοί στη μεταφορά ξένοι τραπεζίτες

64

Τα κοράκια από τις ξένες τράπεζες μύρισαν πάλι πολιτική αβεβαιότητα και πλάκωσαν στην Αθήνα για να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Οι σουίτες και τα διακριτικά εστιατόρια των κεντρικών ξενοδοχείων παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες μια περίεργη κινητικότητα, η οποία αποτυπώνεται στα ραντεβού που κλείνουν στελέχη διεθνών τραπεζικών ομίλων με παλαιούς και νέους εγχώριους πελάτες για να κανονίσουν μεταφορές των κεφαλαίων τους στην ασφάλεια των ξένων τραπεζών.
Πληροφορίες για το ύποπτο αυτό αλισβερίσι, που ξυπνά μνήμες του 2012 όταν χρειάστηκαν οι αερομεταφορές με cargo τεράστιων ποσών από τη Φρανκφούρτη για να καλυφθούν οι μεγάλες εκροές χρημάτων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στην κυβερνητική ηγεσία, η οποία αποφάσισε να δράσει προληπτικά και να αποτρέψει, κατά το δυνατόν, την εμφάνιση φαινομένων ενός ιδιότυπου bank run.
Η αντιδικία Σαμαρά – Τσίπρα
Δεν είναι, ως προς αυτό, καθόλου τυχαία τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν, την περασμένη Τετάρτη, συνομιλώντας με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «και μόνο με την πιθανότητα της προκήρυξης εκλογών με αυτά που έχει πει ο κ. Τσίπρας θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ». Στο ίδιο πνεύμα λίγο νωρίτερα είχε τονίσει ότι «όποιος μιλάει για εκλογές αυτή τη στιγμή, ή δεν ξέρει από πολιτική ή δεν θέλει το συμφέρον του τόπου ή εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα».
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε τις συγκεκριμένες επισημάνσεις, καθώς είχε ενημερωθεί για τις επίμαχες κινήσεις και είχε ήδη κάνει τις σχετικές επικοινωνίες με ιθύνοντες του τραπεζικού συστήματος. Για προφανείς πολιτικούς λόγους εμφανίστηκε, μάλιστα, και καθησυχαστικός, όταν αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα και στις εξαγγελίες του σημείωσε με έμφαση ότι «δεν θα του δοθεί η ευκαιρία να το πράξει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε στις πρωθυπουργικές επισημάνσεις υποστηρίζοντας ότι «ο πανικός του κ. Σαμαρά τον οδηγεί σε ακατάσχετη κινδυνολογία».
Στο φόντο της πολιτικής αντιδικίας που άναψε, γνωρίζοντες το παρασκήνιο των επαφών που γίνονται από τα επονομαζόμενα «κοράκια» κάνουν λόγο για «προπαρασκευαστικές κινήσεις που στόχο έχουν να πείσουν, με το αζημίωτο προφανώς, μεγαλοκαταθέτες ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων ότι μπορούν να τους προλειάνουν το έδαφος για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο».
Ο φόβος για επανάληψη της δραματικής περιόδου που πέρασε η χώρα με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 ενεργοποιεί αντανακλαστικά που προκαλούν ανησυχία για το μέλλον και τις πιέσεις που μπορεί να δεχτεί η χώρα.
Προς το παρόν η φυγή κεφαλαίων καταγράφεται στο λεγόμενο «έξυπνο χρήμα», δηλαδή στα ανώτερα οικονομικά στρώματα που έχουν ειδικές σχέσεις με ξένες τράπεζες, οι οποίες απευθύνονται σε πελατεία μεγάλου πλούτου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επίσημα στοιχεία παρακολούθησης των καταθέσεων της Τραπέζης της Ελλάδος δεν ανιχνεύουν εκροές καταθέσεων. Παρά ταύτα και με δεδομένη την εμπειρία του 2012, οι παρατηρούμενες «προπαρασκευαστικές ενέργειες» δεν παύουν να αποτελούν μια υπόγεια εξέλιξη οι οποίες μπορεί να λάβουν δυναμική και να παρουσιάσουν υψηλή επικινδυνότητα.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «οι πολιτικές συγκρούσεις που κλιμακώθηκαν με επίκεντρο τη ΔΕΘ, η διαρκής εκλογολογία και η ασυγκράτητη υποσχεσιολογία της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα πυροδοτούν κλίμα ρευστότητας και αστάθειας στη χώρα, το οποίο επηρεάζει άμεσα και την οικονομία».
Η αναφορά του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ περί σεισάχθειας, με συγκεκριμένη εξαγγελία διαγραφής τραπεζικών δανείων οικονομικά αδύνατων πολιτών, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 2 δισ. ευρώ, αποτέλεσε τον αρχικό σπόρο της ανησυχίας.
Ως «πολύ κακό δείγμα γραφής», εξ άλλου, για τις ενδεχόμενες συνέπειες από μια μελλοντική διακυβέρνηση του κόμματος που είναι σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμήθηκε από οικονομικούς παράγοντες η άρνηση της κυρίας Ρένας Δούρου να επιτρέψει τους ελέγχους νομιμότητας των υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής.
Στις πρωτοβουλίες αυτές αξιωματούχοι που έχουν γνώση των λεπτών ισορροπιών στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία των τραπεζών διέκριναν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις και με πολιτική αναταραχή, μπορούν να οδηγήσουν σε νέα σενάρια για bail in κ.ο.κ.
Τις ανησυχίες για την επαγγελλόμενη σεισάχθεια του ΣΥΡΙΖΑ μεγέθυναν οι επισημάνσεις παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας, που έσπευσε να επισημάνει ότι δεν επαρκεί η κοστολόγηση του μέτρου από την Κουμουνδούρου με το ποσό των 2 δισ. ευρώ, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 77 δισ. ευρώ.
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του βουλευτή και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη ότι, αν χρειαστεί, οι τράπεζες έχουν κέρδη που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε η σεισάχθεια να αποκτήσει οικονομικό μέγεθος, το οποίο θα έχει κοινωνικό αντίκρισμα.
Η δημόσια συζήτηση περί σεισάχθειας που ξεκίνησε στα μέσα ενημέρωσης δημιούργησε προφανείς εντυπώσεις, ενώ ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, σε τηλεοπτικές συζητήσεις πλειοδοτούσαν επί του θέματος επιδιώκοντας εκλογικά οφέλη. Οσο ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής αβεβαιότητας, οι τραπεζίτες-κοράκια από ελβετικές, γερμανικές και άλλες τράπεζες βρίσκουν στην Ελλάδα πεδίο επαγγελματικής δόξας συντηρώντας τις φλόγες της ανησυχίας.
Το Χρηματιστήριο και η εκλογολογία
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από τις ευρωεκλογές και μετά το Χρηματιστήριο της Αθήνας -με εξαίρεση μικρά διαστήματα- είναι σε σταθερά καθοδική πορεία. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν ανοιχτές μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα, όπως ο όμιλος Λάτση, στέλνουν μηνύματα συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στα πράγματα, θα βρει τον τρόπο να δουλέψει για το καλό της χώρας.
Ο ιός της εκλογολογίας ακυρώνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και αναστέλλει επενδυτικές δραστηριότητες από το εξωτερικό «μέχρι να φανεί πού πάει το πράγμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λονδίνο που έγινε αυτή την εβδομάδα η παρουσίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι εκπρόσωποι των ξένων funds διέκοπταν τη συζήτηση για τα εταιρικά μεγέθη και ζητούσαν από τους συνομιλητές τους (Ελληνες τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη) να αναλύσουν τις επιπτώσεις στην περίπτωση που προκηρυχτούν εκλογές, την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης κ.ά.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε μια τόσο κρίσιμη περίσταση πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να σταθούν υπεράνω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, οι οποίες μπορεί να εξοντώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά μαζί τους θα παρασύρουν και τη χώρα. Σοβαρά σφάλματα, όπως αυτά που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ, και πολιτικές πρακτικές της λογικής «λεφτά υπάρχουν» δημιουργούν τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί η χώρα σε έναν δραματικό φαύλο κύκλο και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.