Ειδησεογραφικό site

Γκάφα ολκής του υπουργείου Τουρισμού -Η νέα καμπάνια είχε σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Χίτλερ

31

Η νέα καμπάνια για τον τουρισμό στην Ελλάδα περιελάμβανε μία απίστευτη γκάφα. Στο φιλμ με τίτλο «Gods, Myths, Heroes», παραγωγής του ΕΟΤ, το οποίο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο την Τετάρτη, είχαν συμπεριληφθεί σκηνές από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Χίτλερ, εκείνους του 1936 στο Βερολίνο.

Την γκάφα αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, χαρακτηρίζοντας το βίντεο ως προσβλητικό. Σε αυτό προβάλλονταν εικόνες από την τελετή για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, για την επίμαχη διοργάνωση. Η βρετανική εφημερίδα επεσήμανε το λάθος σε Ελληνες αξιωματούχους και από το βράδυ της Τετάρτης το βίντεο αφαιρέθηκε από το YouTube.

«Ηταν ένα εορταστικό βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά και θέλαμε να περιλαμβάνει υλικό από τους Ολυμπιακούς αγώνες», εξήγησε στον Guardian ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Πάνος Λειβαδάς. «Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Χίτλερ είχε εκμεταλλευθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου για να προωθήσει τα ιδεώδη του Ναζισμού, ενώ ήταν οι πρώτοι στους οποίους υπήρχε η τελετή της Ολυμπιακής φλόγας. Στο βίντεο, ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής- στα ιδανικά της προπαγάνδας του Χίτλερ- εμφανίζεται να κρατά την Ολυμπιακή δάδα ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή κρατά ελάχιστα, πριν εμφανιστεί μία άλλη, από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές. Πρόκειται για κομμάτι από υλικό της Λένι Ρίφενσταλ, της αγαπημένης προπαγανδίστριας του Χίτλερ.

Αξιωματούχοι απέδωσαν το λάθος σε τεχνική παράβλεψη, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δωθεί αδικαιολόγητη έμφαση σε αυτό, τη στιγμή που ο τουρισμός της Ελλάδας καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις.

Πέρα από αυτή τη γκάφα όμως, ο Guardian επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν έτυχε της καλύτερης υποδοχής. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκετοί στο διαδίκτυο χαρακτηρίζουν ως λάθος την τετριμμένη παρουσίαση της Ελλάδας ως τη γη των θεών, των μύθων και των αρχαίων ηρώων.

«Για ανεξήγητους λόγους το βίντεο ξεκινά με ένα πλάνο της Νέας Υόρκης και αφηγητής είναι ένας Αμερικανός, ο οποίος μετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1984, ενώ δεν περιλαμβάνει εικόνες από τη σύγχρονη ζωή ή τους νέους, καινοτόμους Ελληνες», αναφέρει το δημοσίευμα

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.