Ειδησεογραφικό site

Τριήμερη επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο – Προκαλεί η Τουρκία με δηλώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ, παρά την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με Νταβούτογλου

36

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μία κίνηση στήριξης της Λευκωσίας, αλλά και με στόχο να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα, η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά και να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Την Παρασκευή στις 08:50 ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής των αντιπροσώπων.

Στις 14.00 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύποτυ-Κύπρου.

Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση ασκεί συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ. «Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Προκλητικές τουρκικές δηλώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Τη θέση πως για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο έχουν δικαιώματα και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι επανέλαβε ο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τα μέτρα μας απέναντι στις μονομερείς εργασίες ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε, ενώ κατηγόρησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, λέγοντας πως η αποχώρηση αυτή δημιουργεί αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ανέφερε επίσης πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται για το θέμα της μη κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία προχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου σε αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ως απάντηση στην έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Τηλεφωνική επικοιωνία Σαμαρά – Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη μιλώντας σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε πρόσφατα στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου – χωρίς να διευκρινίσει πότε – και συζήτησαν την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εν λόγω πληροφορία – σύμφωνα με το tovima.gr – μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέφευγαν αργά το βράδυ της Τετάρτης να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά – Νταβούτογλου. Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι περιμένει τον έλληνα ομόλογό του Βαγγέλη Βενιζέλο στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.